Laktozna intolerancija

Šta je to laktoza?

Laktoza je primarni šećer koji se nalazi u mleku, a za varenje istog u organizmu čoveka je potreban enzim laktaza koji se proizvodi u tankom crevu. Ako njega nema, mlečni šećer se ne može probaviti pa ga tada bakterije u debelom crevu fermentiraju i proizvode vodonik, ugljen dioksid i organske kiseline, a posledice toga jesu proliv, gasovi i nelagodnost u stomaku. U životu, dve trećine ljudi izgubi sposobnost proizvodnje laktaze, a oni koji nastave da imaju taj enzim su severnog ili srednjevropskog porekla. Kod drugih naroda 75-100% ljudi ne podnosi laktozu. To može početi u bilo kojem uzrastu ali se javlja od 3-13 godina. Sekundarno nepodnošenje laktoze može da se pojavi kada su creva privremeno oštećena prolivom ili nesteroidnim protivupalnim lekovima, antibioticima i slično.

Postoji i urođeno nepodonošenje laktoze. Tada proliv brzo dovodi do dehidratacije, te se dete hrani tada na drugačiji način.

Simptomi

Nakon uzimanja mlečnih proizvoda javljaju se:

  • Grčevi
  • Nadutost
  • Proliv
  • Povraćanje
  • Gasovi

Kada se obratiti lekaru?

  • U slučaju gore navedenih simptoma
  • U slučaju javljanja simptoma nakon neke bolesti
  • U slučaju simptoma kod novorođenčeta
  • U sva tri slučaja hitno se javiti lekaru

Uzroci

Kod ljudi sa primarnom intolerancijom proizvodnja laktaze stalno pada. U područjima Azije, Afrike i drugim krajevima je to najviše izraženo. Sekundarna intolerancija je posledica bolesti, lekova, sredine. Urođeno je posledica manjkavog gena koji je zadužen za proizvodnju laktaze.

Lečenje

Ne može se lečiti uzrok. Kod primarne intolerancije na laktozu se izbacuje hrana sa laktozom. Ili se koristi ali sa smanjenom količinom laktoze. Kod sekundarne intolerancije na laktozu odrasli treba da se suzdržavaju od uzimanja mlečnih proizvoda, a deci se daju proizvodi na bazi soje.

Lečenje kod kuće

  • Pažljivo čitati etikete, i izbegavati sve što ima laktozu
  • Jogurt sa aktivnim kulturama je dobar izvor kalcijuma i belančevina jer pomaže pri probavi laktoze
  • Polako povećavajte količinu laktoze koju jedete, možda simptomi nestanu
  • Popijte jogurt pre nego pijete mleko ili jedete sladoled kako bi se laktoza lakše svarila
  • Smanjite unos laktoze ukoliko vam smeta
  • Uzimati mlečne proizvode sa enzimom betagalaktozidaza jer se lakše vare
  • Uzimati laktazu u obliku kapsula
  • Napici od soje mogu da nadomeste nedostatak mleka za decu
  • Acidofilno mleko, koje sadrži Lactobacilus acidophilus pomaže da se laktoza razgradi
  • Uzimajte dovoljno kalcijuma iz izvora poput zelenog povrća, ribe iz konzerve, graška, semenki susama.

Dijagnostički postupci

Dijagnostikuje sa upoređivanjem bolesti sa simptomima nepodnošenja lakzoze. Ili se radi test daha – laktoza uđe u crevo, bakterije je napadaju i otpuštaju velike količine vodonika, koji se uklanja putem disanja. To se na taj način može dijagnostikovati. Suzdržite se od mlečnih proizvoda na dve nedelje i vidite imate li simptome i dalje.