Šta je mamurluk i kako nastaje?
U slučaju prekomerne količine alkohola može doći do bola u glavi, osećaja mučnine itd. U roku od 14-15 sati nakon početka uzimanja alkohola mamurluk je najjači.
Simptomi mamurluka
- Bol u glavi, osećaj mučnine, vrtoglavica, osetljivost, umor, žeđ
- Napetost, bledilo, drhtanje, gorušica, gubitak apetita
Kada se obratiti lekaru?
- U slučaju da sumnjate da postoji zavisnost prema alkoholu
Uzroci mamurluka
Sekundarni proizvodi fermentacije alkohola utiču na to da mamurluk bude jači. Džin i votka imaju malo tih proizvoda, te će i manje posledice biti. Sa druge strane šampanjac i viski imaju više. Crno vino sadrži tiramin koji izaziva jake glavobolje.
Lečenje mamurluka
Da bi mamurluk prošao, potrebno je vreme ali svakako pomaže unos hrane uz dosta popijene vode ili prirodnih sokova.
Prevencija
Pijte sporo i na pun želudac. Izbegavati konjak, šampanjac, viski jer sadrže mnogo sekundarnih proizvoda fermentacije. Takođe ukoliko mešate alkohol i gazirane mehuriće, oni će ubrzati prodor alkohola u krvotok. Što je telesna masa manja, manje alkohola vam je potrebno da se napijete.
Lečenje lekovitim biljem
Kora bele vrbe (Salix alba) ublažava glavobolju, dok kamilica smanjuje osećaj mučnine.
Homeopatija
Nux vomica je koristan.
Ishrana
Preporuka je da se piju voćni sokovi, da se koristi soda bikarbona. Popiti duplo više soka u odnosu na alkohol popijeni.
Konvencionalna medicina
Aspirin, ibuprofen, paracetamol su korisni kod glavobolje. Puno tečnosti i hrana bogata ugljenim hidratima se koristi radi ublažavanja mučnine.
Lečenje kod kuće
Uzeti par čaša vode i staviti hladne obloge na vrat.