Kantarion ulje

Cena: 160.00 din

Sunčanje, dobijanje tamnije boje kože, zaustavlja krvarenje, opekotine, čir na želucu, hemoroidi.
Pakovanje od 50 gr.

Opis

Za šta se koristi ulje od kantariona?

Ulje od kantariona pomaže kod lakših oblika depresija kao što su tegobe u klimaksu, nedostatak sna, razdražljivost, nemir itd. Deluje na regenerativne procese i zaustavlja krvarenje, pa se koristi kod teško zarastajućih rana, opekotina, čira na želucu i hemoroida. Smiruje upalne procese i snižava želudačnu kiselinu.

Kantarion ulje se može koristiti za masažu kod reumatskih oboljenja, uganuća ili grčeva u mišićima.

U kozmetičke svrhe, kantarion ulje nalazi primenu za negu suve, osetljive i ispucale kože, protiv bora na licu ili za tretiranje ožiljaka i strija.

Za kožu:
Bez obzira da li je u pitanju suva ili masna koža, kantarion ulje izuzetno povoljno utiče na zdravlje kože. Svojim antibakterijskim i antiinflamatornim dejstvom ublažava iritaciju kože, ubrzava proces zaceljenja opekotina i modrica, a tanini prisutni u ovom ulju, odgovorni su za brže zarastanje rana i doprinose smanjenju upala. Kantarion ulje, takođe, odlično hidrira kožu vraćajući joj prirodnu vlažnost i čineći je mekom, mlađom i glatkom. Povećava koncentraciju kiseonika u ćelijama kože i time podstiče njihovu regeneraciju, te vraća koži elastičnost i umanjuje vidljivost finih linija i bora.

Za kosu:
Magična moć kantarionovog ulja pomaže i rešava problem suve i masne kose. Pošto hrani i hidrira koren dlake, pojačava mikrocirkulaciju u koži glave i time sprečava pojavu peruti i opadanje kose. Svojim antibakterijskim i protivupalnim dejstvom, kantarion ulje otklanja štetne mikroorganizme i ublažava iritaciju kože glave. Zdrava koža glave omogućava rast zdrave i jake kose.

Kako se dobija ulje od kantariona?

Ulje od kantariona se dobija ekstrakcijom svežih cvetova kantariona u suncokretovom ulju.

Sastav kantarion ulja

Ulje od kantariona je uljani ekstrakt svežih cvetova kantariona (Hyperici flos).

U cvetovima kantariona nalaze se bojene materije: do 0.4% hipericina koji mu daje crvenu boju, flavonida, do 0.3% etarskog ulja sa terpenima,
i do 10% tanina. Herba (cvet sa stabljikom) sadrži do 3% hiperforina, materija sa antibiotskim delovanjem kao i visoku koncentraciju vitamina C.

Način upotrebe ulja od kantariona:

Spoljna upotreba

  • Kod hemoroida se može mazati sa unutrašnje i spoljne strane čmara
  • Kod manjih oštećenja kože ili opekotina, obolelo mesto namazati uljem od kantariona (u slučaju da je zahvaćena veća površina – gazu natopiti uljem od kantariona i koristiti kao oblog)
  • Kao kozmetički preparat, ulje naneti na očišćenu vlažnu kožu i lagano masirati dok ga koža ne upije (tretman je najbolje izvoditi pred spavanje)
  • Tokom trudnoće, ulje se može utrljavati preventivno protiv strija i za prenatalnu masažu
  • Na modrice se kakntarionovo ulje utrljava blagim masiranjem
  • Kantarion ulje odgovara svim tipovima kože, od normalne, preko suve i masne do mešovite kože

Unutrašnja upotreba

  • Kod čira na želucu i povećane kiseline se pije 1 kašičica dnevno na prazan želudac (pre doručka)

Mere opreza kod kantarionovog ulja

  • Preporuka je da se za upotrebu kod dece do 6 godina starosti, prethodno posavetujete sa lekarom
  • Kantarionovo ulje kod osetljivih osoba možei zazvati fotosenzibilizaciju pa se savetuje oprez pri izlaganju sunčevim zracima tokom upotrebe kantarionovog ulja
  • Kantarionovo ulje se ne sme sipati u velike i otvorene rane i posekotine
  • Ne preporučuje se unutrašnja upotreba ulja od kantariona tokom trudnoće i dojenja

Kantarion – opis biljke:

Sve o biljci kantariona pročitajte na našoj stranici čaja od kantariona.