Proizvodi Pojedinačni čajevi Podubica (Teucrii herba)

Podubica (Teucrii herba)

U planinskim selima, gde se, inače, može naći zavidna količina lekovitog bilja, podubica zauzima zavidno mesto među prvih pet korišćenih. Stare žene su sve probleme sa stomakom rešavale ovim čajem. Da nije jedan od najgorčih čajeva u širu upotrebu bi ušlo njeno fenomenalno svojstvo da odklanja bol u stomaku izazvan raznim tegobama. Zbog te gorčine se koristi za poboljšanje apetita i kod povišenog šećera. Dobre rezultate daje kod smanjene želudačne kiseline, a ova biljka se može koristiti i za poboljšanje opšteg imuniteta. Žuč, jetra i pankreas rade mnogo bolje ako se redovno uzima ovaj čaj. U satavu čaja spremljenog od podubice ima dosta vitamina C i drugih materija koje imaju jaka baktericidna svojstva, pa se koristi i kod vaginalnih ispiranja u prevenciji pojačanog sekreta.

Način pripreme i upotreba čajeva:

Postoje dva opšta obrasca za pripremu čaja. Jedan je potapanje u ključaloj, a drugi u hladnoj vodi. Da ne bi bilo dileme kako pripremiti čaj dovoljno je držati se upravo pomenutog opšteg obrasca.
1) Listovi, cvetovi, celi nadzemni delovi biljke (nazivamo ih herba) pripremaju se u ključaloj vodi na sledeći način:

  • jednu supenu kašiku čaja preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti da stoji trideset minuta. To je, potom, potrebno procediti i piti tri puta po dva decilitra nezaslađenog čaja.

2) Korenje, plodovi, kore, rizomi se pripremaju u hladnoj vodi na sledeći način:

  • jednu supenu kašiku čaja preliti sa dva decilitara hladne vode i zagrevati do ključanja, pa ostaviti da stoji trideset minuta. Posle toga, čaj treba procediti i piti tri puta po dva decilitara, takođe, nezaslađen. Ako neko ima potrebu da zasladi čaj bilo bi poželjno da to bude med.

 

Izuzeci u našem proizvodnom programu:

Sena:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji osam sati. Čaj je, zatim, potrebno procedi i piti jednom dnevno i to nezaslađen.

Imela:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji osam sati, pa se procedi i pije jednom dnevno –nezaslađeno. Ima još jedna važna napomena. Imela se pije sto grama u kontinuitetu, pa je neophodno napraviti pauzu tri do šest meseci.

Beli slez:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji jedan sat. Čaj je, zatim, potrebno procediti i piti tri puta dnevno, nezaslađen.

Šipurak:

Jednu kašičicu čaja potopiti u dva decilitra hladne vode i ostavi da stoji osam sati. Posle ceđenja čaj se pije tri puta dnevno. Naravno, nezaslađen da bi se sačuvao C vitamin. Čaj se priprema na isti način ukoliko ga korisnikpije samo zbog ukusa.

Žalfija:

Jednu kašiku čaja staviti u dva decilitra ključale vode, pa kuvati tri minuta i ostaviti da stoji još desetak. Čaj se, potom, cedi i nezaslađen pije tri puta po dva decilitra.

Pasuljevina:

Jednu kašiku čaja staviti u dva decilitra hladne vode, pa kuvati pet minuta, a onda ostaviti da stoji još deset minuta. Čaj se procediti i nezaslađen pije tri puta po dva decilitra. 

cyrlat

Pažnja!

Čajeve pripremati prema priloženom obrascu i piti nezaslađene. Prirodni med je jedini dozvoljen zaslađivač!