Proizvodi Pojedinačni čajevi Gujina trava (Silybum marianum)

Gujina trava (Silybum marianum)

Zovu je još i zmijina trava i šareni čkalj. Vrlo ružno ime za najbolji lek za jetru. Seme ove biljke se pije kod zatrovane jetre toksinima i alkoholom, kod masne jetre i virusnih infekcija. Semenke se mogu pripremiti kao čaj, ali se mogu samleti u prah i dodavati jelu.

Način pripreme i upotreba čajeva:

Postoje dva opšta obrasca za pripremu čaja. Jedan je potapanje u ključaloj, a drugi u hladnoj vodi. Da ne bi bilo dileme kako pripremiti čaj dovoljno je držati se upravo pomenutog opšteg obrasca.
1) Listovi, cvetovi, celi nadzemni delovi biljke (nazivamo ih herba) pripremaju se u ključaloj vodi na sledeći način:

  • jednu supenu kašiku čaja preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti da stoji trideset minuta. To je, potom, potrebno procediti i piti tri puta po dva decilitra nezaslađenog čaja.

2) Korenje, plodovi, kore, rizomi se pripremaju u hladnoj vodi na sledeći način:

  • jednu supenu kašiku čaja preliti sa dva decilitara hladne vode i zagrevati do ključanja, pa ostaviti da stoji trideset minuta. Posle toga, čaj treba procediti i piti tri puta po dva decilitara, takođe, nezaslađen. Ako neko ima potrebu da zasladi čaj bilo bi poželjno da to bude med.

 

Izuzeci u našem proizvodnom programu:

Sena:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji osam sati. Čaj je, zatim, potrebno procedi i piti jednom dnevno i to nezaslađen.

Imela:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji osam sati, pa se procedi i pije jednom dnevno –nezaslađeno. Ima još jedna važna napomena. Imela se pije sto grama u kontinuitetu, pa je neophodno napraviti pauzu tri do šest meseci.

Beli slez:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji jedan sat. Čaj je, zatim, potrebno procediti i piti tri puta dnevno, nezaslađen.

Šipurak:

Jednu kašičicu čaja potopiti u dva decilitra hladne vode i ostavi da stoji osam sati. Posle ceđenja čaj se pije tri puta dnevno. Naravno, nezaslađen da bi se sačuvao C vitamin. Čaj se priprema na isti način ukoliko ga korisnikpije samo zbog ukusa.

Žalfija:

Jednu kašiku čaja staviti u dva decilitra ključale vode, pa kuvati tri minuta i ostaviti da stoji još desetak. Čaj se, potom, cedi i nezaslađen pije tri puta po dva decilitra.

Pasuljevina:

Jednu kašiku čaja staviti u dva decilitra hladne vode, pa kuvati pet minuta, a onda ostaviti da stoji još deset minuta. Čaj se procediti i nezaslađen pije tri puta po dva decilitra. 

cyrlat

Pažnja!

Čajeve pripremati prema priloženom obrascu i piti nezaslađene. Prirodni med je jedini dozvoljen zaslađivač!