Proizvodi Pojedinačni čajevi Kopriva (Urticae radix, folium et semen)

Kopriva (Urticae radix, folium et semen)

Duboka starost je pred onima koji jutro započnu šoljom čaja od lista koprive. ŽARA je još jedan od naziva za ovu biljku, a ime je dobila po žarnim trihomama koje na dodir izazivaju iritaciju i crvenilo kože, ali i neprijatan osećaj. U listu se nalazi gvožđe, koje sa organskim kiselinama, takođe prisutnim, lako popravlja deficit crvenih zrnaca u krvotoku. Lako se vari, te je mogu uzimati i trudnice, deca i rekonvalescenti, bez neprijatnosti u želucu koju izazivaju sintetički preparati bogati gvožđem. Koristi se za stimulaciju stvaranja i izlučivanja mokraće, čime indirektno utiče na smanjenje pritiska. Ima jaka antioksidansna svojstva, a kao diuretik odličan je čistač organizma. U listovima se nalaze još i supstance koje nadoknađuju odsustvo insulina, pa se koristi protiv povišenih vrednosti šećera. Koren se koristi u terapiji adenoma prostate, podspešuje perifernu cirkulaciju i koristi se za sanaciju problema opadanja kose ili kože glave. Seme koprive čisti organizam, krvne sudove, jetru, a koristi se i kao biostimulans za jačanje organizma. Neka istraživanja su pokazala da snižava vrednosti masnoća u krvi, kao što su holesterol i trigliceridi. Uzima se rastvorena u medu ili kao čaj.

Način pripreme i upotreba čajeva:

Postoje dva opšta obrasca za pripremu čaja. Jedan je potapanje u ključaloj, a drugi u hladnoj vodi. Da ne bi bilo dileme kako pripremiti čaj dovoljno je držati se upravo pomenutog opšteg obrasca.
1) Listovi, cvetovi, celi nadzemni delovi biljke (nazivamo ih herba) pripremaju se u ključaloj vodi na sledeći način:

  • jednu supenu kašiku čaja preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti da stoji trideset minuta. To je, potom, potrebno procediti i piti tri puta po dva decilitra nezaslađenog čaja.

2) Korenje, plodovi, kore, rizomi se pripremaju u hladnoj vodi na sledeći način:

  • jednu supenu kašiku čaja preliti sa dva decilitara hladne vode i zagrevati do ključanja, pa ostaviti da stoji trideset minuta. Posle toga, čaj treba procediti i piti tri puta po dva decilitara, takođe, nezaslađen. Ako neko ima potrebu da zasladi čaj bilo bi poželjno da to bude med.

 

Izuzeci u našem proizvodnom programu:

Sena:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji osam sati. Čaj je, zatim, potrebno procedi i piti jednom dnevno i to nezaslađen.

Imela:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji osam sati, pa se procedi i pije jednom dnevno –nezaslađeno. Ima još jedna važna napomena. Imela se pije sto grama u kontinuitetu, pa je neophodno napraviti pauzu tri do šest meseci.

Beli slez:

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji jedan sat. Čaj je, zatim, potrebno procediti i piti tri puta dnevno, nezaslađen.

Šipurak:

Jednu kašičicu čaja potopiti u dva decilitra hladne vode i ostavi da stoji osam sati. Posle ceđenja čaj se pije tri puta dnevno. Naravno, nezaslađen da bi se sačuvao C vitamin. Čaj se priprema na isti način ukoliko ga korisnikpije samo zbog ukusa.

Žalfija:

Jednu kašiku čaja staviti u dva decilitra ključale vode, pa kuvati tri minuta i ostaviti da stoji još desetak. Čaj se, potom, cedi i nezaslađen pije tri puta po dva decilitra.

Pasuljevina:

Jednu kašiku čaja staviti u dva decilitra hladne vode, pa kuvati pet minuta, a onda ostaviti da stoji još deset minuta. Čaj se procediti i nezaslađen pije tri puta po dva decilitra. 

cyrlat

Pažnja!

Čajeve pripremati prema priloženom obrascu i piti nezaslađene. Prirodni med je jedini dozvoljen zaslađivač!