Gušavost

Šta je gušavost i kako nastaje?

Guša je izraslina u štitnoj žlezdi, koja je u donjem delu vrata. Postoji Bazedovljeva bolest kada se ona skroz poveća, a postoji i čvorasta gušavost koja nastaje kada neka od kvržica štitne žlezde postane hiperaktivna. Nekada se ova bolest javi kao samostalna, a nekada je simptom opasnog poremećaja štitne žlezde.

Gušavost

Simptomi gušavosti

  • Otok u donjem delu vrata
  • Usled hipertireoze – jače lučenje hormona štitne žlezde – javlja se gubitak telesne mase, brže kucanje srca, veći krvni pritisak, proliv, drhtanje ruku
  • Usled hipotireoze – slabije lučenje hormona štitne žlezde – usporenost, potištenost, sporije kucanje srca, osetljivost na hladnoću. Zatvor, povećanje telesne mase

Kada se obratiti lekaru?

  • Ukoliko imate veću gušu, uz vrtoglavicu, promuklost, teže gutanje

Uzroci gušavosti

Usled poremećaja lučenja hormona štitne žlezde nastaje guavost, a može se javiti i onda kada hipofiza utiče na povećanje štitne žlezde radi jačeg lučenja tiroksina. Uz to, nedostatak joda je najčešći uzrok, jer je on bitan za proizvodnju tiroksina, te štitna žlezda raste da bi se on lučio u adekvatnoj meri.

Endemska gušavost nastaje kad je ishrana puna soje, repe, kupusa, krušaka, kikirikija i spanaća, jer oni otežavaju proizvodnju tiroksina, i slabe apsorbciju joda. Neki lekovi na bazi joda isto tako utiču (propiltiouracil i fenolbutazon).

Lečenje gušavosti

Nekada ne mora da se leči, ali ako dođe do jačeg rada štitne žlezde ili smetnji usled guše bitno je obratiti se lekaru.

Šta je dobro znati?

„PRSTOVET“ PREVENCIJA

Unos namirnica sa dodatnim količinama joda pomažu. Priobalna mesta su pogodna jer se uglavnom dobijaju dovoljne količine joda, dok planinska mesta nisu takva. U SAD-u od jodiranja soli, nije bilo više slučajeva sa manjkom joda, dok u Indiji, ima dosta poremećaja količine joda.

Lečenje lekovitim biljem

Tri puta na dan se uzima mešavina od morskih trava (npr. Fucus vesiculosus) u obliku kaspula ili čaja.

Konvencionalna medicina

Uzimati dodatno jod ili sintetičke hormone (npr. levotiroksin) koji sprečavaju povećano lučenje hormona štitne žlezde, što će smanjiti gušu. Bitno je znati da se previše uvećanja i oštećenja guša ne može tako smanjiti i bitno je hirurško uklanjanje.

Alternativni načini lečenja

Cilj im je podsticanje proizvodnje tiroksina.

Dijagnostički postupci

Guša može da se vidi, a može biti i skrivena. Bitno je da se utvrdi uzrok guše i ima li ozbiljnijih posledica. Test akumulacije radiojoda utvrđuje količinu radiojoda koju žlezda može da apsorbuje, te povećana apsorbcija ukazuje na hipertireozu, a smanjena na hipotireozu. Analize krvi su korisne takođe.