Afte

Šta su afte?

Gnojne ranice u ustima, takođe poznate kao afte, zapravo su infekcija usta koja pogađa i muči veliki broj ljudi. Najčešće se javljaju kod adolescenata, čiji imunološki sistem nije još u potpunosti razvijen i kod žena neposredno pre početka menstruacije. Zapravo, kod žena je verovatnoća da ih dobiju dva puta veća nego kod muškaraca. Ako su vam roditelje mučile afte, verovatnoća da ćete i vi da ih dobijete je 90 posto. Afte se često javljaju kad ste pod stresom ili kada ste iscrpljeni.

Slične ranice mogu da se jave i kao posledica mehaničkih povreda. Te povrede obično su izazvane grubim zubnim protezama, četkicom za zube ili vrućom hranom.

Afte

Simptomi

– Bolne ranice nalik na kratere, koje se pojavljuju usamljeno ili u grupama u unutrašnjosti usta i obično traju 5 do 10 dana. Ranice su sivkastobele ili bledožute s crvenom ivicom; mogu da se jave s unutrašnje strane obraza i usnica, na jeziku, na dnu desni ili mekom nepcu.
– Bockanje ili pečenje u usnoj šupljini; Ovaj osećaj često se javlja 6 do 24 sata pre nego što se pojave ranice.

Uzroci

Niko ne zna pta izaziva većinu afti ili zašto je veća verovatnoća da ih dobiju žene. Čini se da njihovo pojavljivanje često povezano sa stresom. Neki lekari smatraju da afte mogu da budu posledica nedostatka gvožđa, folne kiseline, vitamina B12 ili kombinacije navedenog. Afte mogu takođe da budu posledica poremećaja odbrambenog sistema organizma, kao što je alergija na neku vrstu hrane. Smatra se da afte nisu zarazne.

Lečenje

Afte obično nestanu same od sebe, pa u većini slučajeva njihovo prisustvo možete bez ikakvog straha da zanemarite. Pomoću lekova, koje možete da kupite bez lekarskog recepta, ubrzaćete proces zarastanja. Neki alternativni načini lečenja umanjuju stres i deluju umirujuće na upaljeno područje. Ako je ranica izuzetno bolna ili ne prolazi više od 10 dana, obratite se lekaru.

Lečenje aromaterapijom

Aromaterapeuti preporučuju nanošenje antiseptičkih ulja od mire (Commiphore molmol), melaleuke (Melaleuce spp.) i mirisne muškatle (Pelargonium odoratissimum). Možete isto tako da ispirate usta četiri puta dnevno sa pola šolje vode izmešane sa po 1 kapi eteričnog ulja lavande (Lavandula officinalis).

Lečenje lekovitim biljem

Za zarastanje afti i sprečavanje njihovog ponovnog javljanja, pijte čaj od korena maslačka (Taraxaci radix). Možete i da stavljate obloge koje ćete kvasiti u čajevima od nevena (Calendulae flos), kanadske žutike(Hydrastis canadensis) ili mire (Commiphora molmol).

 

Ishrana

Ako ste skloni aftama, izbegavajte kafu, začine, agrume i ostale vrste hrane koja može da nadraži usnu šupljinu.

Ako su vaše afte posledica nedostatka nekog vitamina ili minerala, mogu da vam pomognu dodatne količine vitamina C i B kompleksa, kao i folne kiseline, gvožđa i cinka. Ako vas muče ranice u usnoj šupljini koje se ponavljaju, a posledica su osetljivosti na neku vrstu hrane, izbegavajte one vrste hrane koje pokreću alergijske reakcije.

Prevencija

  • Perite zube sodom bikarbonom koja deluje dezinfikujuće
  • Svaki dan pojedite 4 kašike jogurta sa živom kulturom; on sadrži bakterije koje mogu da održavaju zdravlje u organizmu
  • Izbegavajte začinjenu, slanu ili kiselu hranu
  • Uzimajte dodatne količine vitamina C, B kompleksa, folne kiseline, gvožđa i cinka

Tekst preuzet iz knjige Veliki porodični savetnik o zdravlju

Čaj od korena maslačka
Čaj od nevena