Flebitis

Šta je flebitis i kako nastaje?

Flebitis ili tromboflebitis je upala vene koju prati stvaranje krvnih ugrušaka na mestu upale. Ovi ugrušci izazivaju bol i nadraženost, a mogu delimično ili potpuno zaustaviti cirkulaciju krvi kroz zahvaćenu venu.

Postoje dve vrste flebitisa, površinski i duboki. Prvi se javlja u venama koje se nalaze blizu površine kože, najčešće u nogama. Iako je neprijatan, uglavnom je bezopasan i obično prolazi sam od sebe. Za razliku od površinskog, duboki flebitis se ređe javlja, ali je opasniji. Zahvata duboke vene koje su veće, stvaraju se veći ugrušci, i postoji veća opasnost da se oni otkinu i odu u pluća. Oboleli od dubokog flebitisa često ne znaju da ga imaju, pa i ne traže lekarsku pomoć.

Flebitis

Simptomi flebitisa

Kod površinskog flebitisa:

 • Crvena vena vidljiva na nozi, tvrda, topla i osetljiva na dodir; svrab okolnog tkiva
 • Osećaj lupanja i žarenja ispod površine kože
 • Bol i osećaj težine pri spuštanju nogu

Kod dubokog flebitisa:

 • Simptomi mogu izostati
 • Bol i oticanje celog zahvaćenog ekstremiteta
 • Temperatura, čirevi na koži ili oticanje noge, nakon pritiska koža ostaje ulegnuta

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako postoji sumnja da imate flebitis, trebalo bi da se utvrdi tačna dijagnoza i odredi lečenje
 • Ako se simptomi površinskog flebitisa ne povuku u roku od 7-10 dana može doći do pogoršanja
 • Ako dođe do krvarenja u toku terapije antikoagulansima, lekar će prilagoditi dozu
 • Ako je jave kvržice, visoka temperatura ili jak bol i oticanje ekstremiteta, to može ukazivati na duboki flebitis praćen infekcijom koja se mora odmah lečiti.
 • Ako već imate flebitis a javi se i neka druga infekcija (npr. posle porođaja, usled povrede vena ili imate infekciju srčanih zalistaka). Iako je blaga infekcija, može izazvati trovanje krvi.

Uzroci flebitisa

Ova bolest se može javiti kod osoba sa varikoznim venama, zatim, kod osoba koje su neko vreme bile nepokretne, na primer posle hirurške intervencije, jer je tada usporen protok krvi i lakše se stvaraju ugrušci. Ova bolest se najčešće javlja kod starijih ljudi jer se tada pogoršavaju bolesti krvnih sudova i one mogu izazvati flebitis.

Flebitis se može javiti i kao posledica neke infekcije ili povrede, ili na mestu koje je bodeno više puta radi davanja infuzije.

Neka istraživanja pokazuju da 70% obolelih od flebitisa čine žene, posebno trudnice i žene koje koriste kontracepcijske pilule. Rizik od obolevanja je veći kod osoba čija se krv brže zgrušava. Takođe, gojaznost, malo kretanja i pušenje utiču na stvaranje flebitisa.

Šta je dobro znati?

Prilikom masaže treba voditi računa, jer snažna masaža može pokrenuti ugrušak, koji može stići do pluća i izazvati plućnu emboliju koja je opasna po život.

Lečenje flebitisa

Za razliku od površinskog flebitisa kod kog je uglavnom dovoljno kućno lečenje, duboki flebitis zahteva i kraće bolničko lečenje. Zajedničko im je to da ako pušite, trebalo bi da prestanete, jer pušenje dosta pogoršava bolesti krvnih sudova. Pilule za kontracepciju bi trebalo zameniti nekom drugom metodom zaštite i tako sprečiti ponovnu pojavu bolesti.

Konvencionalna medicina

Prvi korak je uraditi rendgensko snimanje i utvrditi da li su zahvaćene duboke vene.

Za ublažavanje simptoma površinskog flebitisa lekar će vam prepisati acetilsalicilnu kiselinu (npr. aspirin), a ako postoji infekcija, u lečenje se uključuje i antibiotik. Za bol i otok se koriste elastične dokolenice i hulahop čarape, napravljene za tu namenu. One stežu noge, poboljšavaju cirkulaciju i tako dovode do olakšanja.

Ukoliko imate duboki flebitis, potrebno je sedmodnevno bolničko lečenje koje uključuje terapiju heparinom. To je antikoagulans koji se obično daje intravenski. Treba mirovati u krevetu sa malo podignutim nogama. Za to vreme se rade i analize za otkrivanje mogućih ugrušaka u plućima. Nakon toga sledi terapija varfarinom, koji se uzima oralno 90 dana. On je jak lek, pa treba obratiti pažnju na neželjene efekte.

Alternativni načini lečenja

Uglavnom se koriste za lečenje površinskog flebitisa. Tu mogu biti od pomoći homeopatski lekovi, kineska medicina koja preporučuje akupresuru, akupunkturu ili kombinaciju kineskog lekovitog bilja za ublažavanje upale. Delotvorno deluje i povećan unos vitamina E koji je prirodni razređivač krvi, kao i vitamina C.

Lečenje kod kuće

Lečenje kod kuće može ublažiti simptome površinskog flebitisa i ubrzati oporavak. Potrebno je:

 • Dosta odmora
 • Kada ležite, noge treba da budu u nešto višem položaju, 15-30 centimetara iznad nivoa srca. To pomaže kod oticanja krvi iz nogu i smanjuje opterećenje obolelih vena.
 • Za ublažavanje bolova stavite termofor ili vlažan topli oblog na otoke.

Kod svraba okolne kože pomaže cinkova pasta