Gastritis

Šta je gastritis i kako nastaje?

Upala želudačne sluznice je gastritis, i praćen je bolovima, mukom i povraćanjem, kao i prolivom. Akutni napadi su kratki, a simptomi su jaki. U slučaju hroničnog gastritisa ne moraju da se jave bolovi, ali se gubi apetit i javlja se osećaj mučnine i ova vrsta može izazvati anemiju tj. manjak krvnih zrnaca usled nedostatka B12 vitamina.

Čest je kod starih osoba, a briga o sebi je najbolji način za lečenje.

Simptomi gastritisa

 • Bol u stomaku – gornjem delu
 • Osećaj mučnine
 • Nagon za povraćanjem
 • Proliv
 • Nedostatak apetita

Kada se obratiti lekaru?

 • Ukoliko je stolica crna i krvava ili ako povraćate krv
 • Ako su bolovi prejaki
 • Ukoliko se usta suše, manje mokrite

Uzroci gastritisa

Acetilsalicilna kiselina i drugi lekovi mogu izazvati oštećenje želudačne sluznice, ali i materije koje prolaze kroz organizam mogu izazvati upalu.

Lečenje gastritisa

Način lečenja zavisi od tipa gastritisa. Uglavnom se koriste antacidi, antibiotici, a nekada je neophodna i operacija. Bitan je prestanak pušenja, i promena u načinu življenja.

Šta je dobro znati?

Lekovi i gastritis

Lekovi protiv upala mogu izazvati upalu sluznice. Aspirini, andoli i ibuprofen, naprosen, tolmetin i sl. mogu oštetiti želudac i treba ih izbegavati u slučaju gastritisa.

Akupresura

Deluje se na razne tačke tela (žila začeća 6 i 12, slezena 34 i želudac 36).

Lečenje lekovitim biljem

Čaj od kamilice kao i čaj od slatkog korena su izuzetno korisni.

Čaj od kamilice

Homeopatija

Za aktuni gastritis (4 doze maximum):

 • Phosphorus – bol i povraćanje (hladno piće i hrana ublažavaju)
 • Nux vomica – vraćanje kiseline, štucanje, neugodni osećaj nakon jela
 • Anacardium – bol u želudcu koji se vraća nakon jela

Ishrana

Ne uzimati alkohol, kofein, gazirana pića, ali začinjena hrana nije zabranjena. Više treba jesti necitrusno voće, kuvano povrće i laganu hranu, a manje hleb beli. Cink i vitamin A su korisni.

Konvencionalna medicina

Kod blažeg oblika se koriste antacidi, a ako ne deluju tu su cimetidin, ranitidin, famotidin. Ako je gastritis izazvan bakterijama koristi se antibiotik i sredstva sa bizmutovim subsalicilatom. Hronični gastritis se može lečiti antacidima, a nekada je neophodna i transfuzija krvi, usled prevelike nagriženosti želudca i unutrašnjeg krvarenja. Ukoliko sve ovo ne pomaže, operacija može biti rešenje.

Alternativni načini lečenja

Lečenje fizikalnim i psihološkim metodama.

Lečenje kod kuće

Mogu se koristiti antacidi i paracetamol. Ne treba jesti tešku hranu, i treba biti puno vode i tečnosti – bez mleka jer ono pospešuje lučenje kiseline.

Dijagnostički postupci

Na osnovu simptoma lekar može da posumnja na gastritis. Nakon toga šalje vas na rendgensko snimanje, gastroskopiju, biopsiju ili običnije analize.