Išijas

Šta je išijas i kako nastaje?

Išijas je bolest koja se javlja kao posledica pritiska na nervus ishiadicus, odnosno sedalni nerv u osnovi kičme. Išijas je praćen bolom koji se širi na jednu ili obe strane zadnjice i spušta se niz zadnju stranu noge. Bolovi se mogu javiti celom dužinom ovog nerva koji se grana od zadnjice kroz obe noge do stopala i to je najduži nerv perifernog nervnog sistema.

Simptomi išijasa

  • Oštar ili tup, žareći, neprekidan ili povremeni bol koji se širi od donjeg dela kičme, kroz zadnjicu do zadnje strane bedra, potkolenice i stopala. Obično se javlja samo na jednoj strani tela, a napor kao što je saginjanje, dizanje, kijanje ga mogu pogoršati.
  • Nekada se javlja neosetljivost i slabost u nogama i stopalima.

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako se bol ne smanji nakon upotrebe analgetika koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta, lekar će vam prepisati jaču terapiju
  • Ako su bolovi prisutni duže od tri ili četiri dana, i javlja se slabost u nozi ili stopalu, može ukazivati na neki ozbiljniji neurološki poremećaj

Uzroci išijasa

Do pritiska na sedalni živac može doći usled lošeg držanja, istezanja mišića, trudnoće, gojaznosti, nošenja visokih potpetica ili spavanja na mekom krevetu. Takođe se može javiti kada isklizne diskus lumbalnog dela kičme ili kao posledica upale sedalnog nerva koju u nekim slučajevima izaziva osteoartritis.

Lečenje lekovitim biljem

Za bolove u zglobovima se mogu koristiti čajevi od kore bele vrbe (Salix alba) i prave končare (Filipendula ulmaria). Grčevi u mišićima se mogu ublažiti čajem od crne cimicifuge (Cimicifuga racemosa).

Čaj od kore vrbe

Prevencija išijasa

  • Spavanje na tvrdom krevetu, na leđima ili boku, savijenih kolena. Ne bi trebalo spavati na stomaku. A kada se jave bolovi spavajte sa jastukom ispod ili između kolena.
  • Sedite na stolici koja svojom visinom omogućava da celim stopalom dodirujete pod, a pri tom kolena treba da budu nešto više od bokova. Izbegavajte sedenje prekrštenih nogu.
  • Stolica treba da ima čvrst naslon na koji ćete se oslanjati ravnim leđima.

Kiropraktika

Tretiranje mekog tkiva i pršljenova može smanjiti pritisak na sedalni živac.

Homeopatija

Za ublažavanje ukočenosti koja se javlja noću i ujutru koristi se Rhus toxicodendron. Protiv jakih bolova koji se pojačavaju kretanjem, i koji se šire iz donjeg dela leđa do stopala koristite Bryoniu. Ali pre upotrebe bilo kog preparata posavetujte se sa homeopatom o odgovarajućim dozama i načinu lečenja.

Ishrana

Uzimanje većih doza kalcijuma (1000mg), magnezijuma (400mg) i vitamina C (500mg) uveče pre spavanja može biti delotvorno, kao i 50mg vitamina B6 tri puta dnevno tokom jedne nedelje. Posavetujte se sa nutricionistom o uzimanju vitamina i minerala.

Osteopatija

Kada dođe do iskliznuća diskusa, smanjenje pritiska na sedalni nerv se može postići masažom mekog tkiva i nameštanjem pršljenova. Osteopata će vam reći da li je išijas posledica istegnuća ili povrede mišića, i da li se bol može ublažiti vežbanjem kada se ne smiruje mirovanjem.

Konvencionalna medicina

Za ublažavanje bolova se najčešće koriste sredstva za opuštanje mišića i nesteroidni analgetici, sistemska sredstva protiv bolova, narkotici i kortikosteroidi. Kada se smanji upala i bolovi preporučuje se i fizikalna terapija. Za ublažavanje bolova se koristi i aminokiselina D1-fenilalanin, i to svake druge sedmice.

Alternativni načini lečenja

Za sprečavanje bolova se koristi Alexanderova tehnika kojom se uči pravilno sedenje, stajanje i kretanje.

Lečenje kod kuće

Bolovi se mogu ublažiti na razne načine:

  • Na mesto bola stavite led i držite 30-60 minuta. To ponavljajte nekoliko puta dnevno u toku dva ili tri dana, a nakon toga u istim razmacima stavite oblogu sa vrućom vodom.
  • Lezite na leđa savijenih kolena, uzmite čarapu u koju ste stavili dve meke gumene loptice i postavite ih ispod leđa tako da svaka bude na jednoj strani kičme u lumbalnom delu. Lezite preko loptica celom težinom tela, a zatim ih sklonite i opuštajte se nekoliko minuta. Isti postupak ponovite sa zadnjicom. Ukoliko imate problema sa diskusom, pre upotrebe ove tehnike se posavetujte sa lekarom.
  • Kada se javi bol, ne podižite i ne vucite ništa teže od 5 kilograma, teške predmete gurajte. Pri podizanju nekog tereta pazite da se težina koju podižete prenosi na savijena kolena i ruke, a ne na leđa.

Dijagnostika

Mesto najjačeg bola se određuje tehnikom ispružene noge, podizanjem noge do ugla od 45 stepeni. Ostale analize se rade pomoću rendgenskog snimanja, NMR-a ili CT-a.