Limfomi

Šta su limfomi i kako nastaju?

Limfu tj. bezbojnu tečnost prenose tanke žile. U toj tečnosti nalaze se limfociti tj. bela krvna zrnca koja se bore protiv bolesti. Limfni čvorovi u predelu pazuha, vrata, prepona, grudi i stomaka povezuju ceo taj sistem sa telom i filtriraju tečnost, te na taj način su početnici u odbrambenoj reakciji. Međutim, nekada ovaj deo zahvati kancer i tada se umnožava stalno. Uglavnom se kancer javlja na limfnom čvoru i širi se dalje i na taj način slabe imuni sistem.

Limfom se odnosi na skup bolesti od horničnih do akutnih oboljenja. Postoje Hočkins i non-Hočkins limfomi. Prva se razlikuje od druge po abnormalnim ‘reed-Sternbergovim‘ ćelijama koje se šire od jedne skupine čvorova do druge i na lečenje reaguje na predvidiv način.

Limfomi su retki, zahvtaju 1 od 10.000 osoba. Što se tiče druge vrste, koja se svrstava u umerene, blage i teške u odnosu na brzinu napredovanja. Limfomi su česti kod muškaraca, bele rase i u dobi oko 15 – 30 godina ili tek nakon 50 godina. Stopa preživljavanja je 80%, i još ako se i rano leči procenat je i veći.

Simptomi limfoma

Hočkins simptomi:

  • Kvržice na vratu, pazuhu, preponama koje ne bole
  • Svrab
  • Temperatura, groznica, znojenje noću, poremećen apetit, slabost
  • Kašljanje, zadihanost, bol u grudima

Non-Hočkins:

  • Otok stomaka zbog uvećanja slezine
  • Veći limfni čvorovi na preponama
  • Promene u pražnjenju creva ili krvarenje iz zadnjeg creva
  • Začepljen nos, bol u grlu

Kada se obratiti lekaru?

  • U slučaju bilo kojih simptoma vezanih za limfu, pogotovo ako traje duže od 2 nedelje

Uzroci

Nije poznat uzrok. Moguća je nasledna konekcija. Oblik non-Hočkinsa, Burkitsov limfom je povezan sa virusom herpesa koji se nalazi u africi. A ostali su povezani sa HIV-om. Presađivanje organa, hemioterapija, autoimuni poremećaji poput lupusa i reumatoidnog artritisa povećavaju mogućnost dobijana druge vrste ove bolesti.

Lečenje

Možda je ovo najbolja vrsta kancera u odnosu na rekaciju na lečenje. Stopa preživljavanja u svetu je u stalnom porastu. Pogotovo kad je reč o Hočkinsovoj bolesti.

Prevencija

Čuvati zdravlje na svaki mogući način. Ishrana raznovrsna, kontrola telesne mase, dovoljno sna i fizičke aktivnosti.

Šta je dobro je znati?

Presađivanje koštane srži

Hemoterapija ako se da u velikim dozama leči kancer, ali potpuno može uništiti koštanu srž. Te se postavlja pitanje o presađivanju te srži nakon terapije. Međutim, to je prihvaćeno kao opasno, ali i dobro lečenje za neke pacijente. Nakon vraćanja koštane srži intravenskim putem, desi se da krvne ćelije uspeju da se umnože i tada se povećava imuni sistem te osobe. Međutim, period od umnožavanja ćelija do poboljšanja imunog sistema je opasan, te se trenutno istražuju faktori rasta koji bi ubrzali proces razvoja nove zdrave koštane srži.

Konvencionalna medicina

Lečenje se bira u zavisnosti od dosta faktora. Bitno je detaljno ispitivanje. Hočkinsova bolest se može tretirati zračenjem, dok u slučaju velikog tumora bolja je hemoterapija (agresivniji način lečenja).

Uspeh terapije zavisi od visokih doza toksičnih lekova i zračenja, posledice hemoterapije su veoma opasne i postoji dosta mogućih komplikacija poput nepolodnosti.

Kad je reč o drugoj vrsti limfoma, uglavnom se lečenje bira prema stepenu bolesti. Blagi stepen sporo napreduje i reaguje na hemoterapiju,ali se često opet vrati. Te je možda bolje lečiti kad krene da napreduje. Teški slučajevi zahtevau brzo i agresivno lečenje hemoterapijom i zračenjem.

Istraživači danas pokušavaju da nađu metode koje bi omogućile uništavanje ćelija raka, ali i očuvanje zdravih ćelija. Imunoterapeuti pokušavaju da koriste biološke supstance, poput interferona, kako bi se podstaknuo imuni sistem da jače napada rak. Drugi posmatraju reakciju kada monoklonska antitela pomešaju sa otrovnim hemikalijama. Nekada se mora koristiti i presađivanje koštane srži. Bitni su redovni pregledi, kada dođe do remisije.

Alternativni načini lečenja

Limfomi i njihovo lečenje slabe imuni sistem. Zbog toga odmaranje, opuštanje, zdrava ishrana jesu osnova dobrog zdravlja. Grupe za podršku mogu doprineti smanjenju stresa.

Lečenje kod kuće

Hemoterapija i zračenje izazivaju neprijatne posledice, te lekar daje nekada lekovi koji iste mogu ublažiti. Sa druge strane bitno je jesti blagu hranu, izbegavati mlečne proizvode, slatka, pržena, masna jela, a bitno je piti puno tečnosti. Nosite široku odeću, i pazite da je koža čista i bez ranica kada ste u dodiru sa drugima, a najbolje je i isti dodir izbegavati. Odmorite čim osetite potrebu.

Dijagnostički postupci

Natečeni limfni čvorovi su prvi znaci bolesti. U slučaju otoka čvorova ili slezine uz simptome poput slabosti, groznice, preznojavanja lekar može posumnjati na limfom. Uz analizu krvi i mokraće i snimanje može se posumnjati dodatno, međutim biopsija je neophodna. Limfangiografijom se pregledava detaljnije limfni sistem – ubrizga se boja koja ističe limfni sistem na rendgenu. Nekada se mora uraditi i operacija radi potpunog otkrivanja zahvaćenosti limfnih čvorova kancerom.