Rak mozga

Rak mozga je retka bolest i samo 1% svih vrsta kancera odlazi na ovu bolest, međutim većina ljudi koji imaju rak na drugom delu tela dobija sekundarni rak mozga. Rak mozga se najčešće javlja kod dece i osoba srednjih godina.

Ćelije dobroćudnog raka se ne šire, a one koje se razmnožavaju su uglavnom od zloćudnih tumora. Međutim, nijedan tumor nije bezopasan, jer može da pritiska moždano tkivo i može da nanosi neurološka oštećenja. A simptomi zavise od mesta i vrste tumora.

Simptomi

  • Trajna glavobolja koja se povećava tokom više nedelja, pogotovo u toku ležanja
  • Mučnina, povraćanje
  • Napadi grčenja
  • Promene mentalnih sposobnosti
  • Kao i, gubitak vida, teškoće sa govorom
  • Oduzetost u ekstremitetima
  • Slabije pamćenje
  • Poremećaj ravnoteže

Kad se obratiti lekaru?

  • U slučaju bilo kog gore navedenog simptoma

Uzroci

Uzrok primarnog raka mozga je nepoznat. Nekada se prenosi genetski, a neka istraživanja pokazuju da utiču herbicidi, pesticidi i vinilhloridi, kao i elektromagnetno polje. Tuberozna skleroza, multipla intestinalna polipoza su povezane sa ovom bolešću takođe.

Lečenje

Nema zamene za konvencionalan način lečenja, a alternativni načini mogu da pojačaju učinak lekova i mogu biti dopuna.

Konvencionalna medicina

Od mesta i proširenja tumora zavisi izlečenje. Tumor na mozgu se hirurški može obraditi, i ako se odstrani, pacijent može ozdraviti. Nekada je bitna i terapija zračenjem i hemoterapija.

Kada je nemoguće izlečiti, bitno je ublažiti bolove i očuvati što više neurološke funkcije. Analgetici, antikonvulzivi i kortikosteroidi mogu biti korisni, kao i fizikalna i mentalna rehabilitacijska terapija.

Alternativni načini lečenja

Posledice ove bolesti mogu dovesti do onesposobljenja pacijenta, a hidroterapija, terapetuski dodir, joga, vizualizacija, meditacija, masaža, refleksologija i biofidbek mogu pomoći da se smanje te posledice.

LEČENJE GENA

Naučnici u Nacionalnom zavodu za zdravlje u Americi pokušavaju da istraže jednu vrstu gena koja može da uništi ćelije raka mozga. Ovaj novi oblik lečenja gena može biti veoma korisno u budućnosti.

Dijagnostički postupci

Mora da se radi ceo sistematski pregled, kao i neurološke analize. CT i MRI su obavezni. Biopsija tkiva može da potvrdi ili isključi mogućnost postojanja ćelija raka. Rendgen se takođe može uraditi da bi se proverilo postojanje raka u celom telu.