Aneurizma

Šta je aneurizma?

Aneurizma je trajno naduvano mesto u zidu arterije. Pritisak krvi koja prolazi može silom ispupčiti deo oslabljene arterije prema napolje, stvarajući mehur tanke kožice.

Iako mogu da pogode bilo koji oslabljen krvni sud, aneurizmi se obično stvaraju u trbušnim ili grudnim predelima aorte, glavne arterije koja vodi krv iz srca, ili u arterijama koje hrane mozak. Aneurizmi na bilo kojem od ovih mesta, ozbiljni su, dok su oni u perifernim arterijama često manje opasni.

Najozbiljnija pretnja koju postavlja aneurizma je da pukne i izazove moždani udar ili krvarenje opasno po život. Ali čak i ako ne prsne, velika aneurizma može da usporava krvotok i podstiče neželjeno stvaranje krvih ugrušaka.

Teško ćete sami da otkrijete aneurizmu budući da su simptomi retki. Određeni ljudi u većoj su opasnosti od dobijanja aneurizma. Najbolji način da saznate da li ste u opasnosti jeste da se upoznate sa simptomima aneurizme i preduzmete preventivne korake.

Uzroci

Svaka tegoba od koje zidovi arterija slabe ili propadaju može da dovede do aneurizma. Najčešći krivci su ateroskleroza i visoki krvni pritisak. Ubodne rane i infekcije mogu takođe da dovedu do aneurizma. Neke vrste, kao što su bobičaste aneurizme, posledica su urođene ili nasledne slabosti u zidovima arterija.

Simptomi

Iako većina aneurizama nema simtoma, u nekim slučajevima mogu da se pojave sledeći simptomi:

  • Iznenadni i jaki bolovi, često opisani kao ’kidanje ili razdiranje’ ili neobični osećaj kuckanja, pulsiranja, bol ili kvržica bilo gde u telu gde se nalaze krvni sudovi
  • Bolovi u stomaku ili krstima koji se protežu u slabine i noge, mogu da ukazuju na trbušnu aneurizmu, koja ponekad može da se vidi ili osetiti kao pulsirajuća kvržica i može biti praćena gubitkom težine ili apetita
  • Bol u grudima, promuklost, uporni kašalj i otežano gutanje može da ukazuje na prsni aneurizam
  • Osećaj kuckanja ili kvržica sa zadnje strane kolena može da ukazuje na periferni aneurizam; koleno je često mesto ove vrste aneurizma, osobito kod pušača
  • Teška glavobolja, drukčija od svih koje ste imali pre, praćena bolovima u vratu koji se šire, može da ukazuje na disekciju ili prsnuće bobičastog aneurizma u glavi. Disekcija aneurizma koja se često odlikuje jakim bolovima, može da se javi i drugde u telu i uvek predstavlja hitan slučaj

Vrećasti aneurizam:

Vrećasta aneurizma je ispupčenje u zidu arterije nalik na balon. Obično je prouzrokovana urođenom slabošću u srednjem mišićnom sloju zida. Ova vrsta aneurizma može da sadrži ugrušak krvi.

Bobičasti aneurizam:

Su  vrećasta vrsta aneurizma, nazvani zbog svog malog, cirkularnog izgleda. Ova ispupčenja najčešće se javljaju na račvastim arterijama u bazi mozga.

Vretenasti aneurizam:

Oštećenje unutrašnjih i srednjih slojeva zida arterije može izazvati kobasičastu nateklinu poznatu kao vretenasti aneurizam. Visoki krvni pritisak i ateroskleroza primarni su uzroci ove vrste anerurizme.

Valjkasti aneurizam:

Valjkasti (cilindrični) ili cevasti (tubularni) aneurizam je izduženo nateknuće koje prouzrokuje naglu promenu u normalnoj veličini arterije. Valjkasti aneurizmam, koji je često posledicaarteroskleroze ili sifilisa, može da se razvije duž arterije.

Lečenje

Jedini način da se rešite aneurizma jeste da je hirurški odstranite, što je često riskantan postupak, ali vrlo delotvoran kad uspe. Ponekad je operacija nemoguća ili može da predstavlja veću opasnost od aneurizma. Pažljivo praćenje i lečenje lekovima tada može da bude najbolje rešenje.

Konvencionalna medicina

Lekar će verovatno da vam odredi izgled, vrstu i mesto aneurizma služeći se raznim tehnikama snimanja. Pomoću te informacije odrediće se najbolji tok lečenja.

Kod aneurizama koje se mogu operisati, možda će da vam prepišu lekove koji snižavaju krvni pritisak ili smanjuju jačinu srčanih kontrakcija, a time se i opasnost prsnuća svodi na najmanju moguću meru. Čak i kod aneurizama koji mogu da se operišu, lekar može prvo da pokuša lečenje lekovima i da savetuje da se sačeka jedan kraći period sa povremenim pregledima kako bi se pratio rast aneurizma. Možda će biti potreban hirurški zahvat ako lekar ustanovi da je aneurizam opasno natekao.

Hirurg može da neutrališe aneurizam uvođenjem stezaljke kojom se preseče dotok krvi u zahvaćeni predeo. Aneurizam se takođe može odstraniti, a taj deo arterije zameniti sintetičkim transplantatom.

Alternativni načini lečenja

Sledeće načine lečenja – a svima je prvenstvena svrha da spreče aneurizme – treba sprovoditi zajedno sa uputstvima vašeg lekara, a ne umesto njih.

 – Homeopatija:

Kod malog, relativno dobroćudnog anurizma ili kao preventivni lek za nekoga ko je u većoj opasnosti od dobijanja anurizma, profesionalni homeopata možda će da preporuči preparat Baryta carbonica za jačanje zidova arterija.

 – Psihomatsko lečenje:

Odžavate li um i telo opuštenim, možete sprečiti da se aneurizam pogorša. Probajte vežbe koje možete da vežbate kod kuće poput joge ili meditacije.

 – Ishrana:

Promene u ishrani koje snižavaju krvni pritisak i usporavaju aterosklerozu, mogu da pomognu pri sprečavanju pojave aneurizma.

Prevencija

Ako ste u opasnosti, preduzmite odgovarajuće korake kako biste sprečili stvaranje aneurizma. Naročito ako u porodičnoj istoriji bolesti imate moždani udar ili srčane bolesti, uvedite izmene u ishrani i načinu života kako biste poboljšali opšte zdravstveni stanje. Redovno vežbajte, pazite šta jedete, a ako pušite, prestanite.

Obratite se lekaru

Ako sumnjate da imate aneurizam! Mnogi aneurizmi su ozbiljni i zahtevaju medicinsku procenu. Aneurizam koji prsne može biti opasan po život!

Tekst preuzet iz knjige Veliki porodični savetnik o zdravlju.