Krvotok – bolesti

Šta je krvotok i koje se bolesti krvotoka javljaju?

Krvotok predstavlja kruženje krvi u organizmu čoveka kroz složen sistem vena i arterija. Arterije odnose krv bogatu kiseonikom iz srca u ostale delove tela, a vene vraćaju krv siromašnu kiseonikom iz drugih delova tela u srce. Bolesti krvnih sudova nastaju kada se oni začepe ili previše suze. Takvi prekidi cirkulacije mogu biti posledica različitih problema. Zidovi arterija mogu oslabiti, ispupčiti se i stvoriti male džepove u kojima se zadržava krv, a vene se mogu rastegnuti zbog čega njihovi unutrašnji zalisci ne mogu pravilno obavljati svoju funkciju i može doći do njihovog suženja. Poremećaji u cirkulaciji su uglavnom ograničeni na zadnjicu i noge, ali se mogu osetiti i u drugim delovima tela. Većina ljudi se može suočiti sa umornim, ukočenim  i bolnim nogama, ali neki se sa tim problemom suočavaju svakodnevno. Ovo oboljenje se naziva intermitentna klaudikacija, a izaziva je začepljenje arterija u karlici, bedrima ili listovima. Najčešće je posledica ateroskleroze, odnosno otvrdnjivanja arterija. Postoje i drugi oblici bolesti krvotoka. Većina se može lečiti kod kuće i u dogovoru sa lekarom, a kod težih slučajeva je neophodna hirurška intervencija.

Simptomi oboljenja krvotoka

 • Bol u mišićima i nogama, bol koji podseća na grčenje. Usled otvrdnuća arterija, krvni sudovi u listovima, bedrima i stopalima su verovatno začepljeni.
 • Bol u nozi, ispupčene, plavkaste vene su moguć znak proširenih vena
 • Bolna vena ukazuje na flebitis
 • Ako dođe do obamrlosti i neosetljivosti prsta na ruci, nozi ili nekog drugog dela tela nakon izloženosti hladnoći; ako pocrveni i postane bolan čim se ugreje, možda imate promrzline.

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako osetite iznenadan i jak lokalizovani bol, a tkivo u tom području postane bledo i hladno, možda je potpuno začepljen krvni sud, i to može dovesti do odumiranja tkiva
 • Ako vam se na koži pojave čirevi, ograničen gubitak boje ili ranice koje ne zarastaju, to mogu biti znakovi začepljenja krvnih sudova
 • Ako imate bolove u mišićima noge dok hodate ili se odmarate, možda vam je cirkulacija dosta smanjena

Uzroci oboljenja krvotoka?

Bolesti krvotoka retko imaju samo jedan uzrok, oni se najčešće javljaju kao posledica višestrukih faktora rizika. Slaba cirkulacija se javlja sa godinama života, jer otvrdnjivanje arterija postaje češće. Pol igra ulogu u nastajanju bolesti krvotoka,  kod žena je veća verovatnoća dobijanja proširenih vena nego kod muškaraca. Zatim, bolesti krvotoka mogu biti nasledne. Veliki uticaj ima i način života. Na primer, pušenje, gojaznost i duži vremenski periodi stajanja ili sedenja mogu uticati na slabljenje cirkulacije. Ove bolesti su češće kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, kao i kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Kako se leči?

Postoje razni oblici lečenja bolesti krvotoka koji se mogu sprovoditi i kod kuće. Pokušajte da saznate što više o tim mogućnostima, i izaberite način lečenja koji je najdelotvorniji za vas.

Prevencija

 • Jedite hranu koja sadrži dosta vlakana, a malo masti, uključite u ishranu žitarice, sveže voće, povrće i ribu.
 • Ako je potrebnu uzimajte dodatne količine vitamina C, E, niacina i magnezijuma
 • Ako vaš posao zahteva duže sedenje, uvedite redovne pauze, ustanite, šetajte nekoliko minuta da bi podstakli cirkulaciju u nogama i stopalima
 • Ako pušite pokušajte da prestanete, a ako ste gojazni, nastojte da smanjite višak kilograma.

Rad na telu

Uz pomoć masaže i joge možete poboljšati cirkulaciju.

Lečenje lekovitim biljem

Ekstrakt malog trnovitog glogovog stabla (Crataegus oxycantha) pospešuje cirkulaciju tako što širi krvne sudove, naročito arterije. Ginko (Ginko biloba) takođe ima dobre rezultate. Koncentrovani ekstrakt iz lišća stabla ginka dovode do širenja arterija, a samim tim i do bolje cirkulacije. Ako imate poremećaj zgrušavanja krvi, ne bi trebalo da koristite ginko, jer on slabi sposobnost zgrušavanja krvi, a takođe izaziva i probleme u probavnom traktu.

Chamomilla tinktura za cirkulaciju je idealan balans lekovitog bilja koji vraćaju elastičnost i čiste krvne sudove. Redovnom konzumacijom ove tinkture vraća se toplota u ekstremitetima i prestaju trnci. Više o kapima za cirkulaciju pročitajte klikom na sliku ispod:

Tinktura za cirkulaciju

Takođe, Chamomilla čaj za cirkulaciju ima potpuno isto dejstvo kao i tinktura. Razlika je u načinu konzumiranja tj. da li više volite da popijete čaj ili nakapate tinkturu u mleko, vodu, neki drugi čaj i sl.

Čaj za cirkulaciju

Hidroterapija

Nelagodnost izazvana slabom cirkulacijom se može ublažiti toplom kupkom, nakon koje peškirom umočenim u hladnu vodu istrljajte telo. Vodi za kupanje možete dodati čaj od lišća majčine dušice ili iglica ariša (vrsta bora) radi stimulacije. Hladna stopala potopite u toplu kupku 15 minuta. Da bi poboljšali cirkulaciju u nogama, naizmenično potapajte stopala u vruću i hladnu vodu (1 do 2 minuta u vrućoj vodi, a 30 sekundi u hladnoj) tokom 15 minuta.

Ishrana

Ishrana treba da sadrži manje masti a više vlakana, cele žitarice, sveže voće i povrće. Izbegavajte pića koja sadrže kofein jer on izaziva sužavanje krvnih sudova. Ako imateproblem sa hladnim rukama i nogama, nemojte piti alkoholna pića da se zagrejete, jer on može učiniti da se osećate toplije, ali oštećuje vašu sposobnost da toplinu zadržite. Alkohol otežava održavanje telesne temperature na hladnoći, a može izazvati hipotermiju. Ako imate otvrdnute arterije, jedite više ribe jer ona sadrži malo masti, ima visoku hranljivu vrednost, a povećava nivo lipoproteina (HDL), odnosno, „dobrog“ holesterola koji prečišćava krvne sudove od masnih naslaga. Za dezert pojedite ananas, jer bromelin, enzim koga ima u ananasu, poboljšava cirkulaciju, a istovremeno smanjuje upalu.

Vitamin C, E i niacin, šire krvne sudove i pospešuju cirkulaciju. Ali pre upotrebe niacina se posavetujte sa lekarom, jer on može izazvati crvenilo kože. Dodatne količine magnezijuma takođe mogu pomoći u širenju krvnih sudova i ublažiti spazam arterija.

Ukoliko imate problem sa holesterolom, to direktno utiče na cirkulaciju. Chamomilla čaj protiv holesterola će vam efikasno očistiti jetru i krvne sudove. Više o čaju protiv holesterola pogledajte klikom na sliku ispod:

Čaj protiv holesterola

Konvencionalna medicina

Lekar prvo treba da utvrdi uzroke koji su doveli do bolesti pre nego što predloži lečenje. Pri tom mu vi možete pomoći dajući mu informacije o vašem načinu života, porodičnoj i vašoj ličnoj istoriji bolesti. Na primer, ako bolujete od dijabetesa, veća je verovatnoća da obolite od neke bolesti krvotoka.

U većini slučajeva, kod blažih oblika bolesti, lekar će vam preporučiti redovno vežbanje aerobika i pravilnu ishranu, zatim da smanjite telesnu težinu i rešite se navika koje škode cirkulaciji. Ako imate problema sa otocima i upalama, može vam preporučiti svakodnevnu dozu acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina), koja sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Kod težih slučajeva, lečenje se može sprovoditi lekovima ili operacijom. Mnogi lekari preporučuju pentoksifilin da bi se poboljšao dotok krvi u ekstremitete. Za proširenje krvnih sudova operacijom, koristi se tehnika koja se naziva angioplastika. Tokom zahvata lekar uvuče mali kateter u zapušeni krvni sud i naduva mali balon da bi se kanal proširio. Druga tehnika je rotaciona aterektomija u kojoj se koristi mala dijamantska bušilica da bi se razbile naslage u perifernim krvnim sudovima. Inavzivniji hirurški zahvati uključuju revaskularizaciju, odnosno premošćivanje zapušenih krvnih sudova zdravim, uzetim sa drugog mesta u telu, i endarterektomiju, kojom se otvaraju delovi bolesnih krvnih sudova da bi se uklonile naslage koje sprečavaju protok krvi.

Alternativni načini lečenja

Alternativni načini lečenja se koriste za jačanje slabog krvnog suda ili za njegovo proširenje, čime se dopušta veći dotok krvi u udaljene delove tela. Neki načini lečenja pomažu u ublažavanju upale i otoka.

Lečenje kod kuće

 • Redovno šetajte ili vozite biciklu da biste poboljšali cirkulaciju u nogama.
 • Ako koristite kontraceptivne pilule, pređite na drugi oblik kontracepcije. Nemojte koristiti dekongestive jer oni izazivaju sužavanje krvnih sudova, a mogu i povećati broj otkucaja srca i krvni pritisak.
 • Ako ste pušač, prestanite da pušite
 • Kada je hladno vreme obucite nekoliko slojeva odeće i dobro se utoplite. Nosite kapu i rukavice sa posebnim delom za palac, pre nego one sa pet odvojenih prstiju. Nosite čarape napravljene od mešavine polipropilena ili poliestera, a ne pamučne.
 • Naročitu pažnju posvetite stopalima, pazite da budu topla i suva, jer u slučajevima slabe cirkulacije čak i male tegobe mogu prerasti u teže infekcije.