Konjuktivitis

Šta je konjuktivitis i kako nastaje?

Konjuktivitis je upala sluzokože koja oblaže očnu jabučicu i kapak. Mogu ga izazvati bakterije, virusi, alergija ili iritacija dimom i prašinom. Bolest je zarazna, ali retko ozbiljna ako se otkrije na vreme i odmah leči. Bakterijski konjuktivitis obično zahvata oba oka i karakteriše ga žutozeleni sekret. Virusni se uglavnom javlja na jednom oku i izaziva obilno lučenje suza i manje sekreta. Kod alergijskog konjuktivitisa dolazi do pojačanog  lučenja suza, svraba i crvenila u očima, a ponekad se javlja i curenje iz nosa praćeno svrabom. Jedan od akutnih oblika konjuktivitisa je i Ophtalmia neonatorum koji se javlja kod novorođenčadi. On se mora odmah lečiti da ne bi došlo do trajnog oštećenja oka i slepila.

Konjuktivitis

Simptomi konjuktivitisa

 • Peckanje i svrab u očima sa dosta lepljivog sekreta mogu biti znakovi bakterijskog konjuktivitisa.
 • Povećano lučenje suza, otečen limfni čvor i manja količina sekreta iz jednog oka može ukazivati na virusni konjuktivitis.
 • Crvenilo, jak svrab i suzne oči ukazuju na alergijski konjuktivitis

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako mehanički povredite oko, jer se povrede mogu inficirati i dovesti do pojave ulkusa na rožnjači, a on može oštetiti vid.
 • Ako se pojavi crvenilo oka kada nosite sočiva. Odmah ih izvadite i obratite se lekaru jer možda imate infekciju rožnjače.
 • Ako se javi crvenilo koje utiče na vid, a praćeno je jakim bolovima ili većom količinom žutog ili zelenog sekreta. Možda imate streptokoknu ili stafilokoknu infekciju.
 • Ako se konjuktivitis često pojavljuje ili se pogorša nakon nedelju dana kućnog lečenja, to je moguć znak bakterijske ili virusne infekcije.
 • Ako kod vašeg novorođenčeta primetite upaljene oči, i ako se ne stvaraju suze. Ovo može biti znak ophtalmie neonatorum, oboljenja koje mora odmah da se leči da ne bi izazvalo trajno oštećenje oka.

Uzroci

Konjuktivitis se može javiti kao posledica bakterijske ili virusne infekcije, ili ga može izazvati alergijska reakcija na polen, dim ili neku drugu materiju koja nadražuje oči. Kod dece se konjuktivitis može javiti i posle prehlade ili upale grla. Upala i crvenilo sluznice se može javiti i kao posledica naprezanja oka, stresa i male količine hranljivih materija.

Neonatalni konjuktivitis se može javiti kod deteta kod kog se nisu u potpunosti otvorili suzni kanali, ili je ono prilikom prolaska kroz porođajni kanal bilo izloženo bakterijama majke zaražene hlamidijom ili gonorejom.

Lečenje

Lečenje kod kuće se uglavnom svodi na čišćenje očiju i sprečavanje širenja bolesti, i dovoljno je za umirivanje konjuktivitisa koji se javlja kao posledica manje prehlade, blaže infekcije ili alergije.

Prevencija

Bakterijski i virusni konjuktivitis su jako zarazni, pa zbog toga treba sprovesti preventivne mere da se ne bi proširo na drugo oko ili druge ljude.

 • Često i dobro perite ruke
 • Ne dodirujte rukama zaraženo oko
 • Menjajte peškir i jastučnicu posle svake upotrebe i dobro ih operite
 • Ne upotrebljavajte tuđu kozmetiku i šminku za oči

Ako dete ima konjuktivitis ne šaljite ga u školu, jer se on može brzo proširiti na ostalu decu.

Lečenje lekovitim biljem

Postoje čajevi kojima možete ispirati oči, ali pre upotrebe ih prvo dobro ohladite i procedite. Najbolji čaj za isprianje očiju je čaj od kamilice.

 • 2-3 kašičice kamilice (Matricaria recutita) dodati u 1/2 l vrele vode pa sačekati da se ohladi. Čaj procediti pa dobro natopiti pamučnu tkaninu/krpu/pelenu i držati na očima.

Homeopatija

Zavisno od simptoma, treba uzimati sledeće lekove četiri puta dnevno tokom jednog ili dva dana:

 • Za peckanje i crvenilo u očima, i otečene kapke, uzmite Apis 12x
 • Za krvave podlive i osećaj peska u očima, Argentum nitricum 12x
 • Za svrab u očima, praćen žutim sekretom, Pulsatilla 12x.

Konvencionalna medicina

Ako mislite da simptomi konjuktivitisa nisu posledica prehlade ili alergije, posetite lekara da bi uspostavili pravu dijagnozu. Bakterijski konjuktivitis se leči antibiotskim kapima ili mašću, a kod alergijskog se prepisuju antihistaminici ili steroidne kapi za oči. Međutim, kod bakterijskog ili virusnog konjuktivitisa se ne smeju koristiti steroidne kapi za oči.

Alternativni načini lečenja

Ovakav načon lečenja se svodi na prirodne lekove za smirivanje nadraženih očiju i ublažavanje svraba i upale.

Lečenje kod kuće

Nadražene oči možete smiriti rastvorom borne kiseline ili nekim od gore navedenih čajeva od lekovitog bilja. Kod bakterijskog ili virusnog konjuktivitisa možete stavljati tople obloge po 5-10 minuta, tri do četiri puta dnevno. Kod konjuktivitisa izazvanog alergijom stavljajte hladne obloge ili hladnu mokru kesicu čaja na zatvoreno oko. Ako se stanje ne poboljša za pet dana, obratite se lekaru.