Bolovi

Bolovi, hronični bolovi:

Svaka bol koja pored lečenja traje duže od šest meseci naziva se hronična bol. Ona može biti blaga i povremena, do potpuno onesposobljavajuća. Najčešće se javljaju bolovi u glavi, leđima, zglobovima i artritis, ali tu su i neke druge vrste bolova kao što je upala Ahilove tetive, sinusitis, sindrom karpalnog kanala, bolovi u vratu, ramenima i slično. Nekada se hronična bol sama održava, a emocije koje su uzrok stalnog bola (bes, tuga, potištenost, iscrpljenost) samo doprinose tome, jer utiču na minimiziranje lučenja prirodnih analgetika, a povećavanje visine materije koja pojačava bol. Uz to, stalni bolovi slabe imuni sistem.

Na osnovu uvida o uticaju psihološkog stanja na hronične bolove, preporuka je potražiti i psihološku pomoć.

Simptomi:

Trajanje bolova duže od 6 meseci, izaziva slabost, trnjenje, teškoće sa spavanjem, manjak energije i depresiju. Najčešći bolovi su:

  • Bol u mišićima uz grčenje, otečenost, napetost i ukočenost mišića
  • Trajni bol u leđima koji se može širiti
  • Trajni bol u zglobovima uz osećaj topline, i osetljivost na pokret

Obratite se lekaru:

  • Ukoliko bolovi traju i pored upotrebe analgetika i odmora, obratite se lekaru radi sprečavanja javljanja hroničnih bolova.
  • Ukoliko bol ne prestaje usled lekova koje je lekar preporučio, sledeći korak jesu pregledi radi isključenja kancera.
  • Ukoliko se simptomi promene odjednom, može doći do komplikacija ili javljanja novih tegoba.

Uzroci:

Neki od uzroka hroničnih bolova jesu starenje, oštećenje živaca, povrede koje nisu zacelile skroz. Takođe usled nepravilnog držanja, podizanja teških predmeta, prekomerne telesne mase, urođene mane kao što je iskrivljena kičma, nošenja visokih potpetica, spavanja na lošim krevetima može se javiti bol u leđima, a isto tako može se javiti i bez ikakvog telesnog razloga.

Isto tako hronični bol može biti posledica skrivenih bolesti kao što su kancer, multipla skleroza, želudačni čir, AIDS i slično. Otkrivanje uzroka bola je veoma teško, usled javljanja i psiholoških tegoba koje nastaju tokom lečenja. To zahteva pokušaje lečenja na veliki broj načina.

Lečenje lekovitim biljem:

Mast koja sadrži papriku (sastavni deo nje – capsicum) može se nabaviti i koristiti samo tokom kratkih perioda za smanjenje osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Takođe uzimanje crne kokoši (Cimicifuga racemosa) ili šest tableta od 500mg ulja pupoljke (Oenothera biennis) može da smanji upalu, kao i utrljavanje pitome nane.

Uz to primena ulja gaulterije (Gaultheria procumbens), kore mirisne pelargonije (Pelargonium odoratissinnum) i bele vrbe (Salix alba) može pomoći, jer te biljke imaju dejstvo analgetika.

Kod hroničnih i trenutnih bolova, Chamomilla vam prepoučuje naš čaj od kamilice jer ima antiseptičko i protivupalno dejstvo, kao i čaj od vrbine kore kod učestalih glavobolja. Trudnice bi trebalo da se savetuju sa lekarom ukoliko boluju od hroničnih bolova.

Čaj od kamilice za smirenje

Druge metode:

Neki ljudi uspeju da vežbanjem psihosomatskih tehnika uspostave kontrolu nad svojim bolovima, dok drugi moraju da potraže stručnu pomoć, koju najčešće predstavljaju klinike za bol. Lečenje traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Na klinikama za bol zaposleni su lekari, psiholozi, fizioterapeuti koji imaju ulogu da pomognu bolesniku da bude aktivan u svom lečenju i da uprkos bolovima uspostavi kontrolu nad svojim životom. Nekada je prvi korak i odvikavanje pacijenata od lekova protiv bolova. Neke od tehnika koje se primenjuju jesu biofidbek, tehnike opuštanja, terapija promene ponašanja, akupunktura, hipnoterapiju, meditacije, a postoji i novija metoda ugrađivanja stimulatora koji šalju impulse koji onemogućavaju prenos bolnih signala.

Istraživanja su pokazala da se bolovi smanje za 50%, dok skoro svi nauče da bolje podnose svoje bolove.

Akupresura

Ovaj način lečenja podrazumeva pritiskanje tačaka na rukama i nogama koje odgovaraju delovima tela u kojima se oseća bol. Primenjuje se samostalno, tako što se placem pritiska tačka jedan minut, i to se ponavlja.

Akupunktura

Ovaj način lečenja se sastoji od stavljanja iglica duž meridijana debelog creva za koje se veruje da je najbolji kanala za smanjenje bolova. Akupunktura oslobađa endorfin koji je prirodni analgetik i zato se treba redovno izvoditi, najbolje uz savete stručnjaka.

Aromaterapija

Bademovo ili ulje od semenki kajsije se pomešaju sa aromatičnim uljima poput lavandinog (smanjuje upalu mišića), eukaliptusovog (smanjuje otekline), đumbirovog (uklanja bolove i ukočenost), a zatim se smesa umasira na bolno mesto.

Rad na telu

Alexandrova tehnika je korisna za ispravljanje nepravilnog načina držanja koji izaziva bol u leđima.

Masaža pruža trenutno smanjenje napetosti i grčeva u mišićima i time se smanjuje bol, ali isto tako može doći i do kontrakcija i jačanja bolova.

Masaža ledom prekida poruke o bolu, i nervnim putevima šalje poruke o temperaturi.

Kiropraktika

Koristi se za obnavljanje zglobova, smanjenje bolova u leđima, vratu, ili kod grčeva.

Homeopatija

Za bolove u leđima i zglobovima koji su najjači ujutru koristite Rhus toxicodendron ili Kali bichromicum. Ako se jave bolovi u donjem delu leđa koji se smanje prilikom jakog pritiska probajte Natrum muriaticum., a ako se taj bol povećava nakon mirovanja probajte preparat Calcarea fluorica.

Kod bolova u donjem delu leđa koji se pogoršavaju sedenjem pomaže Sepia, dok primena kreme sa sastojkom Arnica pomaže kod mišićnih bolova.

Psihosomatsko lečenje

S obzirom na to da psihološki faktori imaju važnu ulogu u osećaju bola, bitno je naći način da se na bol privikne, kako bi se izbegao mentalitet žrtve, koji loše utiče na bol.

Kognitivnim restrukturiranjem negativna, iracionalna uverenja zamenjuju se pozitivnim uverenjima sa ciljem da se nađe rešenje za bol (umesto „Ja te ne mogu“, govori se „Iako je neprijatno, ja ovo mogu podneti“).

Vežbom vizualizacije tokom koje se zatvore oči i zamišljaju slike bola, a zatim se ta slika smenjuje drugom, prijatnijom slikom, može se uticati na smanjenje bola.

Gledajte na bol kao na deo života, umesto da život svodite na bol. Vodite dnevnik pomoću koga ćete uočavati promene koje se javljaju tokom bolova.

Elektromiografski biofeedback pomaže da se kontroliše mišićna napetost i bol.

Hipnoterapija i samohipnoza sadrže tehnike kao što je “anestezija u rukavicama” koje se temelje na stavljanju ruku na bolno mesto tokom čega se fokus sa bola zamenjuje drugim osetima.

Meditacija i joga, uz redovnu primenu, smanjuju bolove. Istezanje tokom joge pomaže da se ojačaju mišići. Jedan od dobrih položaja za to naziva se savasana – leži se na leđim i opušta se svaki deo tela uz kontrolu disanja.

Ukoliko vam kroz glavu prolaze brige, sastavite u glavi dva spiska o brigama i o rešenjima tih briga, i za one brige za koje postoje rešenja označite u glavi. Zatim ta dva spiska sklonite iz misli i krenite na vežbu opuštanja.

Ishrana:

Kako bi se upala umanjila konzumirajte sledeće: 2000mg kalcijumovog pantotenata (vitamin B5); 800-1000mg kalcijumovog citratmalata; 600mg enzima bromelaina. Za hronični bol uzimati 500mg vitamina C tri puta na dan, 1200mg kalcijuma i vitamin E.

UPOZORENJE: Pre uzimanja bilo kakavih vitaminskih dodataka posavetujte se sa lekarom.

Izbegavati mlečne proizvode i meso ukoliko postoji artritis ili bilo koja mišićno-koštana bol, jer one povećavaju proizvodnju masnih kiselina koje  podstiču upalu.

Nekada i hrana može biti uzrok bolesti. Na primer alergija na pšenicu, kukuruz, citruse ili krompire može da se ogleda u reumatoidnom artritisu. Bitno je konsultovati se sa lekarom ukoliko se primete tegobe slične ovim.

Konvencionalna medicina:

Blagi oblici bola mogu se smiriti korišćenjem lekova za bolove poput aspirina. Ali i lekari mogu pripisati malo jače lekove, poput mišićnih relaksanasa ili antidepresiva koji se koriste kratak period i izdaju se samo uz recept. Kortikosteroidne injekcije mogu da smanje otekline i upale, dok aminokiseline D-fenilalanina podstiču endorfin koji je prirodni analgetik. Kod ozbiljnijih slučajeva lekar može preporučiti nošenje kragne ili hirurški zahvat.

Lečenje kod kuće:

Transkutana električna nervna stimulacija (TENS) je sprava koja sprečava prenos bolnih impulsa i uz obuku pacijent je može sam koristiti. Naizmeničnim oblogama tople, pa hladne vode može se ublažiti bol. Obloge se stavljaju naizmenično 20 minuta, tri puta na dan.

  • Ukoliko dođe do povrede mišića, ligamenata ili hrskavice, najbitnije je mirovati, staviti povređeno mesto u izdignuti položaj, i naizmenično stavljati hladne i tople obloge (po 20 minuta) kako bi se otok smanjio. Akutna bol se može lečiti i kremom koja ima acetilsalicilnu kiselinu koja smanjuje bol i upalu.
  • Koristite prema preporuci travara lekovito bilje.
  • Joga i biciklizam podstiču lučenje endorfina, te se preporučuju za smanjenje bola.