Borelioza

Šta je borelioza?

Borelioza (lymeova) je bolest prvi put nađena kod dece u Limeu, državi Konektikat, čiji su uzrok bili krpelji (lxodidae). Deset hiljada ljudi oboli godišnje od ove bolesti, a bolest je nađena u svim američkim saveznim državama i u još 18 zemalja.

Borelioza

Prvi znak je okrugli osip koji otekne čak i do 10cm, uz simptome gripa, umora, glavobolje, temperature, bola u grlu, groznice i bolova u telu.

Kod ove bolesti može se javiti bol u zglobovima bez otoka, i ukoliko se ne leči, bol u zglobovima prerasta u bolni artritis koji postaje hroničan u 10% slučajeva. Tu su i simptomi ukočenosti vrata, glavobolje, loše pamćenje, promena raspoloženja, slabost, osipi koji se konstantno javljaju, oduzetost lica, trnci i slično.

Usled raznovrsnosti simptoma koji prate boreliozu, dijagnoza je teška, što dovodi do velikih tegoba kod pacijenata, jer ukoliko se ne leči na vreme, izlečenje je veoma teško.

U toku je provera vakcine protiv borelioze. A dok se ona ne potvrdi preporuka je svakodnevni oprez i provera tela, jer do otoka dolazi tek nakon 36-48 sati nakon što se krpelj nađe na telu.

Simptomi borelioze:

  • Okrugli osip veličine do 20cm koji traje 2-4 nedelje
  • Glavobolja, slabost, temperatura, groznica, bol u mišićima i zglobovima
  • Ukoliko se ne leči može doći do otoka kolena i bolnog artritisa
  • Lošije pamćenje, trnci, oduzetost u licu
  • Koža je osetljivija
  • Vrat je ukočen
  • Svetlo izaziva smetnje
  • Otkucaji srca su nepravilni, javlja se bol u grudima i vrtoglavica
  • Dolazi do promena na psihološkom planu (depresija)

Obratite se lekaru:

  • Kako ne biste izazvali ozbiljne neurološke simptome, ukoliko primetite osip ili se javi bol i otok u kolenima odmah se javite lekaru.

Uzroci borelioze:

Krpelj prenosi bakteriju spirohetu i time širi boreliozu. Kada je u stadijumu lutke, krpelj se hrani ljudskom krvlju pogotvo u periodu leta.

Kada uđe u organizam bakterija napada srce, nervni sistem, imuni sistem i može da izazove i limeski artritis.

Lečenje:

Najčešće lečenje podrazumeva upotrebu antibiotika, kojima se uništavaju zarazna tela i simptomi. Ali, ukoliko bolest napreduje, nekada može doći do toga da limeski artritis ne reaguje na antibiotike. U tom slučaju se korišćenje antibiotika i ne preporučuje, jer nema dokaza da su oni delotvorni.

Prevencija:

Ukoliko provodite vreme na mestima gde ima krpelja, nosite duge rukave, pantalone uvucite u čarape, redovno se pregledajte, i namažite se sredstvima protiv krpelja. Bitno je pregledati područje oko laktova, prepona, temena glave i vrata, a uz to je bitno kontrolisati kućne ljubimce.

Ukoliko uočite krpelja na koži pincetom ga odstranite i operite mesto ugriza sapunom i vodom.

Odstranjivanjem tela uklanja se deo gde su creva u kojima su žlezde slinovnice u kojima su bakterije. U slučaju crvenila, idite kod lekara.

Dijagnostički postupci:

S obzirom na to da su simptomi borelioze slični gripu i artritisu, ovu bolest je teško dijagnostikovati. Jedina specifičnost jeste okrugli osip. Preko analize krvi može se proveriti reakcija antitela na bolest, ali to nije skroz sigurna metoda u prvim nedeljama zaraze, kada je lečenje i najbitnije.