Bradavice – uopšteno

Šta su bradavice?

Bradavice su, uz akne, najčešći poremećaji kože koji se jave kod 3 od 4 osobe tokom života. One se mogu preneti dodirom ili brijanjem na druge delove tela. Mogu se dobiti na bilo kom uzrastu, ali deca i mladi ih više razvijaju zbog neizgrađenih odbrambenih mehanizama.

Simptomi bradavica:

 • Obične bradavice se javljaju često na šakama i prstima i bele, rozikaste, crvenkaste ili šarene su boje. Male su, zaobljenog oblika i uglavnom su tvrde i grube površine.
 • Prstolike bradavice su u obliku prsta, sa osnovom koja liči na grašak i izbijaju na temenu.
 • Šiljate bradavice su tanke, duže su i javljaju se na licu i vratu.
 • Zaravnjenje bradavice se javljaju u množini i to na licu, vratu, grudima, kolenima, šakama, zglobovima ili podlakticama. Izdižu se iznad visine kože i površina im je glatka, ravna i zaobljena.
 • Postoje i bradavice koje se javljaju oko noktiju, na ivicama noktiju ili ispod nokta. One su grube površine, nepravilnog oblika, i izdižu se iznad površine kože.

Kada se obratiti lekaru?

 • Ukoliko lekovi koje ste sami nabavili, ne deluju
 • Ukoliko nađete bradavice na mestu genitalija (genitalne bradavice) a ženskog ste pola, javite se lekaru jer mogu biti znak raka materice
 • Ukoliko imate više od 45 godina i dođe do većih izraslina, može biti reč i o raku kože
 • Ukoliko se bradavice šire i izazivaju vam tegobe
 • Znak raka kože može biti i promena boje i veličine bradavice

Kako nastaju bradavice?

Virus papiloma (HPV) kroz posekotine i ogrebotine na koži izaziva ubrzano razmnožavanje ćelija. Zaraženje je moguće u virusnim okruženjima poput javnih tuševa ili garderobera, ali i dodirom.

Lečenje bradavica

Većina lekara preporučuje da se bradavice ne leče, jer dosta ljudi razvije sopstvenu imunološku reakciju na bradavice i one se povuku. Jedna petina nestane u roku od 6 meseci, a dve petine u roku od 2 godine. U slučaju da bradavica ne nestane ili da izaziva tegobe, može se potražiti lekarska pomoć.

Prevencija

Pre svega bitno je voditi računa o higijeni i jesti obroke pune vitaminima A, C i E koji jačaju imuni sistem. Uz to što više se treba izbegavati stres, a što više praktikovati vežbe opuštanja.

Bitno je proveriti detaljno da li je izraslina bradavica ili mladež, kurje oko, žulj, ili u nekim slučajevima i rak kože. Ukoliko izrasnlina nije boje kože i grupe površine ili promeni izgled, onda posetite lekara obavezno.

Kinesko lekovito bilje

Postupkom indirektne moksibustije (lečenje toplinom) koja podrazumeva da se komad đumbirovog korena (Zingiber officinate) stavi na bradavicu i pokrije se pelinom (Artemisia) i to mu omogućava da oslobodi dejstvo svojih antivirusnih sastojaka i time leči bradavicu.

Lečenje lekovitim biljem

U narodnim pričama, preporučuje se primena sokova od maslačka (Taraxacum officinale), ciganskog perja (Asclepias syriaca) i ruse (Chelidonium majus), kao i mast od tuje (Thuja occidentalis), jer se veruje da one sadrže materije koje uništavaju viruse koji izazivaju kožne bolesti. Chamomilla vam preporučuje našu tinkturu od rosopasa kojom ćete efikasno ukloniti bradavice sa kože.

Homeopatija

Lekovi koji se koriste u ovoj oblasti su Causticum, Antimonuim crudum i azotna kiselina.

Ishrana

Ishrana treba da bude bogata tamnozelenim i žutim povrćem, punim vitamina A, luk, kelj, zelje, brokoli (sadrže sumpor). Od dodataka mogu se koristiti beta karoten, L-cistein, cink, vitamin B, C i E.

Konvencionalna medicina

Ukoliko želite sami da lečite bradavice u apoteci nabavite lek koji sadrži salicilnu kiselinu, koja razgrađuje bolesne ćelije kože.

Bradavicu treba držati u toploj vodi 5 minuta, a zatim grubljim materijalom preći preko nje kako bi se mrtve ćelije uklonile i onda se tek primenjuje lek. Mazanje vazelina oko bradavie će zaštititi zdravu kožu.

Ako ti lekovi ne pomognu, obratite se lekaru koji može preporučiti sledeće:

 • Pomoću tečnog azota bradavica se zamrzava
 • Laserom ili strujom se bradavica pali
 • Hirurškim zahvatom se uklanja
 • Oblogama salicilne kiseline se odstranjuje bradavica

Posavetujte se sa lekarom o ostajanju ožiljaka putem ovih načina lečenja bradavica i raspitajte se o oblogama koje se stavljaju na bradavice, a koji stalno ispustaju lek na bradavicu i time je odstranjuju.

Lečenje kod kuće

Utrljvanjem krompira ili bananine kore na bradavicu može doći do njene razgradnje. A i sledeće može pomoći:

 • Vitamin A i E
 • Vitamin C i voda
 • Lek iz apoteke ili zdobrljene tablete sa acetilsalicilnom kiselinom (Aspirin npr.) razgradiće bradavice
 • Aloja (Aloe barbadensis), maslačak, pelin
 • Sok od ananasa sadrži enzim koji pomaže u razgradnji bradavica

Dijagnostički postupci

U slučaju bradavica nije potrebno vršiti druge preglede, osim u slučaju da imate više od 45 godina potrebni su pregledi radi potvrđivanja pretpostavke da je reč o benignoj izraslini.