Bubrežne bolesti

Iznad struka nalaze se dva organa veličine šake – bubrezi, čija je uloga da odstranjuju štetne materije iz krvi i da eliminišu višak tečnosti, te održavaju homeostazu hemijskih materija u organizmu.

Bubrezi mogu odjednom, ali i postupno gubiti svoje funkcije. Tada se otpadne materija gomilaju u telu i izazivaju otok na rukama, nogama, zadihanost, čestu potrebu za mokrenjem. Bitno je lečiti svaku bolest bubrega, jer ukoliko ne obavljaju funkcije može doći i do smrti.

Simptomi bubrežnih bolesti:

 • Stalna žeđ, često mokrenje koje je količinski malo
 • Otok ruku, nogu, oko očiju
 • Neprijatan zadah i ukus u ustima
 • Slabost i stalna zadihanost
 • Visok krvni pritisak
 • Koža postaje bleda i suva, uz javljanje svraba
 • Kod dece dolazi do pospanosti, usporenog rasta
 • Gubi se apetit

Kada se obratiti lekaru?

 • Ukoliko se javi bilo koji naveden simptom

Uzroci zbog kojih nastaju oboljenja bubrega:

Akutna bolest bubrega se odnosi na to kada se funkcija odjednom izgubi. Hronični oblik se odnosi kada se funkcije postepeno gube i on je veoma opasan, jer se simptomi nekada ispolje tek kada funkcije skroz otkažu.

Dijabetes, visok krvni pritisak, ateroskleroza, lupus i bolesti imunog sistema su neki od uzroka jer usporavaju dotok krvi u bubrege ili izazivaju upalu bubrega.

Neke hronične blesti, kao što je policistična bolest bubrega su nasledne ili urođene. Izloženost otrovnim hemikalijama ili lekovima može dovesti do bolesti bubrega. Takođe velika količina vitamina D i belančevina utiče lose na rad bubrega. Sve ovo su uzroci koji mogu uticati, ali pravi uzrok bolesti uglavnom ostaje nepoznat.

Akutna bolest bubrega se može javiti uz druge zdravstvene tegobe – srčani udar, traumatska povreda, jaka upala, toksična reakcija na droge ili lek.

Ukoliko osoba udahne ili proguta metil alkohol, alkohol, antifriz, otrovne pečurke i slično tome, može se poremetiti rad bubrega. U nedostatku tečnosti, može doći do slabljenja mišićnog tkiva usled lučenja mioglobina koji ga šteti.

Lečenje bubrežnih bolesti

Bolesti bubrega se moraju lečiti pod nadzorom lekara, a alternativni načini mogu biti dopuna.

Lekovi koji kontrolišu šećernu bolest i visok krvni pritisak mogu usporiti napredovanje hronične bolesti bubrega. Dijete mogu biti korisne takođe. Ukoliko to ne pomaže, a stanje se pogorša postoje dva načina lečenja: dijaliza ili presađivanje bubrega.

Homeopatija

Lek koji prepiše stručnjak iz ove oblasti nije zamena za konvencionalnu medicinu.

Ishrana

Dijeta smanjuje opterećenje bubrega i održava homeostazu tečnosti i hemijskih materija u organizmu. Ono što je obavezno izbaciti iz ishrane jesu belančevine, kalijum, fosfor, natrijum. A dodaje se kalcijum kako bi se kosti zaštitile.

Hemijske materije koje škode bubrezima

Kadmijum – koristi se u proizvodnji pesticida, automobilskih guma, plastike, boja. Često se nađe u vodi i hrani, a možete se zaštititi na sledeće načine:

 • Ne jeste bubrege, jetre, list, dagnje, školjke, ostrige i povrće koje je bilo uzgajano u blizini kanalizacije
 • U slučaju da imate dodir sa bojama i lakovima, pazite da ne sadrže kadijum
 • Pazite da glineno posuđe ne sadrži pigmente od kadijuma
 • Izbegavajte cigarete i duvanski dim

Ugljenik tetrahlorid (metan tetrahlorid, tetrahlorometan, perhlorometan) – je tečnost providne boje, sa mirisom etera. Mere opreza:

 • Odstranite sve stare limenke i boce od proizvoda za čišćenje
 • Koristite filter za vodu, kako bi se eliminisale štetne materije

Hloroform (trihlorometan; metilni hlorid, metenil trihlorid; metil trihlorid; formil trihlorid) – ima sladak miris i ukus i nalazi se u vodi za puće, usled industrijskog zagađenja. On je deo sirupa protiv kašlja, paste za zube, ulja za masaže, lepka, pesticida. Mere opreza:

 • Provetravati kupatilo, pogotovo nakon tuširanja, jer ako je zatvoren prostor hloroform se može nagomilati više usled ispravanja vode
 • Koristite filter za vodu
 • Pažljivo čitajte sastav proizvoda

Etilen glikol (1,2-dihidroksietan; 1,2-etanediol; etilni alkohol; etilni dihidrat) – prozirne boje, slatkog ukusa i nalazi se u antifrizu, tečnostima za kočnice, kozmetici i kremama. Mere opreza:

 • Čitajte etikete na proizvodima
 • Zbog slatkog ukusa, proizvodi sa ovom hemikalijom mogu privući decu. Pazite na njih i ne dozvoljavajte im da se igraju blizu automobila i garaža

Oksalna kiselina (dihidrat oksalne kiseline; etanska dioična kiselina) – je kiselina koja se nalazi u proizvodima za čišćenje, ali i u proizvodima za izbeljivanje kože i pegica. Može je biti i u lišću određenih biljaka. Mere opreza:

 • Čitajte etikete sredstava za čišćenje
 • Ne koristiti sredstva koja sadrže ovu hemikaliju
 • Lišće rabarbare sadrži ovu kiselinu – nju izbegavati

Tetrahloroetilen (PCE; ugljenik dihlorid; perhloroetilen; PERC; 1,1,2,2-tetrahloroetilen) – prozirna, teška tečnost koja se nalazi u svim hemikalijama za čišćenje u SAD-u. Kako izbeći:

 • Ukoliko imate u kolima odeću sa hemijskog čišćenja, otvorite prozore
 • Tu istu odeću držite izvan kuće minimum 6 sati
 • Pazite pri primeni sredstava za čišćenje mrlja, prekrivača, tapaciranog nameštaja ili kod sredstava za skidanje boje

Konvencionalna medicina

Zbog krvnog pritiska glavni lekovi jesu  ACE inhibitori koji usporavaju oštećenje bubrega ili diuretici koji smanjuju visok krvni pritisak. Drugi lekovi jesu natrijum polistiren sulfonat (smanjuje kalijum) i kalcijumov citrat (zaustavlja apsorbovanje fosfora).

Ukoliko imate malo crvenih krvnih zrnaca prepisuje se lek sa gvožđem koji pomaže da se izgrade zalihe eritroproteina koji gradi krv. Kalcijum se preporučuje radi zaštite kostiju. Kad je reč o lekovima za bolove, bitno je izbegavati ibuprofen i paracetamol.

Bitne su promene u ishrani, izbacivanje belančevina (pogotovo kod osoba sa dijabetesom).

Kod težih bolesti bubrega bitna je dijaliza. Postoji hemodijaliza koja podrazumeva korišćenje mehaničkog filtera koji čisti krv. Druga metoda jeste peritonealna dijaliza koja se odvija tako što se hirurški ugradi cev u stomak, a zatim se tečnost dijalizit ubrizgava kroz nju u stomak, i tada se otpadne materije filtriraju kroz peritonealne opne i vraćaju se u dijalizit koji se ispušta nakon nekoliko sati. To se ponavlja više puta na dan.

Usled dijaliza može doći do komplikacija. A i stalno ponavljanje postupka opterećuje pacijenta, te se većina odlučuje na presađivanje bubrega. Ta vrsta operacije danas je uspešna i stopa preživljavanja je 75% ako je bubreg od rođaka, a 60% ako je od mrtvog donatora.

Da bi se izvršilo presađivanje bubrega postoje uslovi koji moraju biti ispunjeni.

Alternativni načini lečenja

Bitno je mišljenje lekara o ovim načinima lečenja.

Dijagnostički postupci

Analiza krvi i mokraće, rendgen (IVP). Ako dijagnoza pomoću toga nije jasna, radi se biopsija iglom koja uzima delić bubrežnog tkiva, koje se stavlja na mikroskopsko ispitivanje.