Bubrezi – rak bubrega

Iznad struka, sa obe strane kičme nalazi se po jedan bubreg, na čijim spoljašnjim stranama se nalazi mreža nefrona koja pročišćava krv i proizvode mokraće. U toj mreži nefrona nekada se razviju ciste koje retko pređu u zloćudne tumore.

U tom spoljašnjem delu bubrega, javlja se rak bubrežnih ćelija, dok u unutrašnjosti se javlja rak prelaznih ćelija. Ćelije raka šire se po krvnim žilama, masnom tkivu, limfnim čvorovima, jetri, nadbubrežnim žlezdama ili po plućima i kostima.

Nakon 40 godine života, i kod muškaraca najčešće se javlja ova vrsta kancera, i čini 2% od ukupnih slučajeva kancera. Ukoliko se leči na vreme, verovatnoća da će pacijent preživeti je 60-80%, a ako je viši stepen bolesti, ta verovatnoća je manja. Kod dece ako se javi, u 95% slučajeva razvija se i Wilmsov tumor, koji je izlečiv ako se na vreme leči.

Simptomi raka bubrega

  • Crvena, mutna mokraća (može biti znak i upale bubrega)
  • Bol u stomaku, donjem delu leđa ili sa strane koji je tup
  • Mučnina, viša temperatura, povraćanje, smanjenje telesne mase, osećaj bolesti
  • Tvorevina u donjem delu leđa, koja je glatka i čvrsta

Kada se obratiti lekaru?

  • Ukoliko se javi bilo koji simptom raka bubrega

Uzroci

Ova bolest vezana je za česte mokraćne upale, bolest bubrega, VHL bolest. Wilmsov tumor uzrokuje neka specifična urođena mana.

Dva puta više su pod rizikom pušači. Takođe uzroci mogu biti industrijske materija (azbest, anilinske boje, benzidini, fenacetin, sredstvo protiv bolova), kao i ishrana puna masti, belančevina, gojaznost. Mleko, orasi, žitarice i semenke sadrže alfatoksine koji su povezani sa rakom bubrega takođe.

Lečenje

Tumor bubrega se može ukloniti hirurškim putem, s tim da to nekad podrazumeva odstranjivanje celog bubrega, limfnih čvorova i nadbubrežne žlezde. Hemoterapija i zračenje smanjuju veličinu tumora, ali ne vrede mnogo kad je reč o sprečavanju širenja raka bubrega. Hemoterapija leči 9 od 10 slučajeva Wilmsovog tumora.

Hormonsko lečenje i imunoterapija dovode do jačanja snage organizma u borbi protiv raka bubrega. Pacijent stalno mora da bude pod kontrolom lekara.

Prevencija

Prstati pušiti, smanjiti masnu hranu (govedina, svinjetina), kondiciju poboljšati i izbeći hranu poput oraha, semenki, riže.

Šta je dobro znati?

Bilje i lečenje raka

Kumarin je materija iz trava, koja povećava učinke hemoterapijskog sredstva cimetidina i dovodi do usporavanja bolesti.

Naglasak je da se nikakve trave ne uzimaju na svoju ruku, bez dozvole lekara. Nije nađen jedan biljni lek koji sigurno leči rak, ali lekar može da vam preporuči neke biljne preparate za jačanje imunog sistema.

Dijagnostički postupci

Lekar koristi ultrazvuk, CT ili rendgenski test kako bi utvrdio da li je reč o raku burega. Dok visoki krvi pritisak, šum iznad bubrežne arterije, veliki broj crvenih krvnih zrnaca ili veliki stepen kalcijuma u krvi mogu biti dodatni pokazatelji ove bolesti.