Celijakija

Šta je celijakija?

Celijakija je bolest kod koje se javlja osetljivost tankog creva na gluten. To je belančevina koja se nalazi u većini žitarica, sem u kukuruzu i pirinču. Kod osoba koje ne podnose dobro gluten dolazi do nadraživanja tankog creva i to dovodi do oštećenja sitnih prstolikih resica na sluznici koje su važne za apsorbciju hrane. Izraz celijakija potiče od grčke reči koiliakos, a u slobodnom prevodu znači bol u trbušnoj duplji. Međutim, bolest može uticati i na druge organe, a ne samo na želudac i creva. Često, žene koje imaju celijakiju, a ne leče je, mogu imati problema sa začećem. A ako ostanu trudne, veća  je verovatnoća da dođe do spontanog pobačaja nego kod zdravih žena. Ukoliko se bolest i izleči, može ostaviti posledice, pa može proći i 18 ili više meseci dok ne dođe do začeća. Kod muškaraca ovo oboljenje može izazvati impotenciju, a lečenje može potrajati i dve godine do potpunog oporavka i povratka seksualne moći.

Celijakija se najčešće javlja kod odojčadi ili u ranom detinjstvu, ali i osobe bilo koje starosne dobi mogu oboleti. Genetski je predisponirana, i duplo više obolevaju žene nego muškarci, naročito žene u severnoj Evropi. Na primer, na Islandu, gde preovlađuje skandinavsko stanovništvo, jedno od trista dece oboli od celijakije, dok se kod raznolikog stanovništva Amerike ova bolest retko javlja.

Ljudi koji žive sa celijakijom uglavnom izbegavaju pečenu hranu, testenine i ostale vrste hrane koje sadrže integralno i prerađeno pšenično brašno. Kod onih koji se ne pridržavaju bezglutenske ishrane veća je mogućnost dobijanja raka tankog creva.

Simptomi celijakije

  • Bolovi i oticanje stomaka
  • Gasovi i nadutost
  • Dijareja
  • Blede stolice koje imaju veoma neprijatan miris, nekad sa žutim kuglicama koje mogu plutati u vodi
  • Umor, gubitak apetita i telesne težine
  • Plikovi koji se pojavljuju na koži laktova i kolena kod osoba sa dermatitisom herpetiformisom
  • Kod dece se može javiti usporen rast i malaksalost
  • Kod odojčadi, bilo koja promena koja se pojavi u radu digestivnog trakta, u roku od nekoliko nedelja od početka korišćenja žitarica

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako imate celijakiju, a jave se novi bolovi u stomaku, dobijete proliv ili počnete gubiti na telesnoj težini. To bi mogao biti simptom početka raka creva.
  • Ako ste iz ishrane odojčeta izbacili žitarice, a i posle nekoliko dana ne dolazi do poboljšanja stanja

Uzroci

Postoje razna istraživanja o uzrocima koji dovode do celijakije, i smatra se da je osetljivost na gluten nasledna, te da se često javlja kod braće i sestara, međutim, tačan uzrok još nije poznat. Neki smatraju da je ona posledica nedostatka enzima koji razgrađuje gluten, dok druga istraživanja govore o tome da u imunološkom sistemu postoji greška zbog koje određene ćelije napadaju sluznicu creva kada je gluten prisutan u ishrani.

Kako se leči celijakija?

Lečenje celijakije se uglavnom svodi na kontrolisanu ishranu, i u većini slučajeva nema potrebe za dodatnim merama lečenja.

Lečenje lekovitim biljem

Chamomilla preporučuje naše čajeve Detoks i Heparomil.

Detoks pomaže čišćenju organizma od toksina dok heparomil pomaže pravilnom funkcionisanju jetre.

Čaj za jetru – Heparomil
Čaj za detoksikaciju – Detoks

Za umirenje creva je najdelotvornija kora glatkog bresta (Ulmus fulva). Koristi se tako što se pola kašičice praška promeša u šoljici tople vode i pije četiri puta dnevno. Od pomoći može biti još i kašičica prave končare (Filipendula ulmaria) prelivena šoljom tople vode. Ona umiruje creva i sprečava pojavu proliva.

Ishrana

U ishranu treba uključiti dodatne količine folne kiseline, vitamina A i cinka, jer oni ubrzavaju oporavak i deluju preventivno na zdravlje želuca i creva. Papain je enzim koji razgrađuje belančevine, i može pomoći u varenju ukoliko ste uneli veće količine glutena nego što bi trebalo. Dnevna doza je od 500 do 1000 mg i uzima se uz obrok.

Konvencionalna medicina

Kao što je već rečeno, u lečenju celijakije je najbitnija kontrolisana ishrana, odnosno unos hrane koja ne sadrži gluten. Iz ishrane treba izbaciti pšenicu, raž, ječam i zob, a jesti hranu koja se priprema sa kukuruzom, pirinčem, prosom i pšenicom  koja ne sadrži gluten. Nutricionista vam može skrenuti pažnju na proizvode koji sadrže gluten kao što su sojino mleko i jestivi skrob, a koji se dodaju mnogim gotovim proizvodima. U porodicama u kojima postoji istorija ove bolesti, decu treba dojiti najmanje četiri meseca, i ne treba im davati pšenične proizvode do navršene jedne godine. Time se smanjuje verovatnoća od obolevanja.

Obolelima od celijakije se savetuje i izbegavanje masne hrane i mlečnih proizvoda jer su teško svarljivi. Ukoliko se javi zatvor kao posledica manjeg unosa vlakana, preporučuje se uzimanje kašičice pirinčanih mekinja pomešanih sa sokom ili voćem. Ako gubite kilažu ili se osećate loše i bolesno, lekar vam može prepisati steroide, kao što je prednizon, da bi se ubrzao oporavak creva.

Alternativni načini lečenja

Alternativni načini lečenja pomažu kod ublažavanja simptoma celijakije, i daju predloge za ishranu bez glutena.

Lečenje kod kuće

Celijakija ne nestaje sama od sebe i retko se „preraste“, samo se može držati pod kontrolom odgovarajućom ishranom. Potrebno je iz ishrane izbaciti sve što sadrži gluten, odnosno pšenicu, raž, ječam i zob. To može dovesti do nedostatka gvožđa i folne kiseline u organizmu, pa ih je potrebno nadoknaditi kroz ishranu ili suplementima. Uz strogo pridržavanje bezglutenske ishrane, već posle nekoliko dana dolazi do poboljšanja opšteg stanja, dok do potpunog oporavka može doći posle više meseci. Tada dolazi do obnavljanja crevne sluznice i pacijenti mogu normalno svariti hranu koja ne sadrži gluten.

Dijagnostički postupci

Da bi se dijagnostifikovala celijakija, prvo se radi analiza krvi na antitela koja će biti prisutna ukoliko ste osetljivi na gluten. Može se uraditi i rendgensko snimanje sa kontrastom barijuma, da bi se otkrila oštećenja na sluznici creva. Poslednja faza je biopsija gde se uzima uzorak crevne sluznice za mikroskopsku analizu.