Burzitis

Šta je burzitis?

Burze su tačke ispunjene tečnostima, na kojima se kosti, tetive i ligamenti dodiruju. Postoji 150 burzi koje smanjuju trenje između zglobova i time omogućavaju normalno kretanje.

Ukoliko dođe do prevelikog pritiska na zglob, burza se puni sa više tečnosti i time pritiska tkivo, i dolazi do upale. Znak upale jeste bol, oticanje i osetljivost tog mesta.

U predelu ramena najčešće se javlja burzitis, jer se ono najviše kreće. Bol je najjača tokom spavanja i najviše se javlja duž gornje strane ramena. Laktovi, kukovi i kolena su druga mesta na kojima se javlja burzitis.

Burzitis se javlja kod fizičkih radnika, sportista, i kod osoba koje mnogo sede. Ove bolove nije dobro zanemarivati jer hronični burzitis ako se ne leči dovodi do taloženja kalcijuma u mekim tkivima, što dovodi do trajnog ograničenja kretanja u zglobu.

Koji su simptomi burzitisa?

  • Bol u ramenima, laktovima, kolenima, zglobovima šaka ili stopala tokom vežbanja, dizanja tereta. Upala i otok.
  • Ograničenost kretanja zglobova, uz mogućnost bola

Kada se obratiti lekaru?

  • Ukoliko bol traje duže od par dana, može doći do upala tetive ili istegnuća ligamenata, ali i do artritisa
  • Ukoliko i nakon lekova protiv bolova otok traje, lekar će izvući tečnost iz zgloba ili će vam prepisati kortikosteroide

Uzroci

Povreda ili pritisak na zglob su glavni uzroci. U tenisu, košarci i kuglanju česta je pojava burzitisa. Dizanje teškog tereta ili bivanje u neuobičajenim položajima su drugi uzroci burzitisa.

Kako se leči burzitis?

Burzitis nestaje u toku par dana ili nedelja. Bitno je lečiti.

Prevencija

Zagrevanje pre vežbi uz hlađenje nakon vežbanja su najbolja prevencija.

Akupunktura

Stručnjak u ovoj oblasti može pomoći u smanjenju bola.

Rad na telu

Zglob mora da bude u stanju mirovanja kako bi se na prirodan način izlečio. Masaža podstiče rad krvotoka i njom se opuštaju mišići, dok joga može biti dugoročno rešenje za opuštanje i jačanje zglobova.

Kiropraktika

Koriste se tehnike mobilizacije kako bi se zglob opet pokretao kao i pre.

Lečenje lekovitim biljem

Kod lečenja bulimije, preporuka je obratiti se lekaru ali svakako da lekovito bilje može pomoći ako ne i skroz ublažiti simptome bulimije. Čaj od kore bele vrbe se preporučuje kod burzitisa jer blagotvorno deluje na upale i probleme sa reumom.

Čaj od vrbine kore

Homeopatija

Belladonne, bryonie ili rhus toxicodendrona se najčešće prepisuju.

Ishrana

Vitamin C, A, E i cink stvaraju kolagen koji gradi tkiva i obnavlja tetive i tkiva burzi. Citrusi, krompir, jetra bakalara. Injekcije vitamina B12 mogu takođe biti korisne.

Konvencionalna medicina

Na početku lečenja prepisuju se acetilsalicilne kiseline i protivupalni lekovi. Toplota i ultrazvuk opupta zglob i obnavlja tkiva.

Dijatermija je lečenje grejanjem i ona smanjuje upalu, umiruje mišiće, živce i tetive.

U slučaju, napornog vežbanja i rada burzitis može da se javi ponovo. Tada se prepisuju kortikosteroidi, kreme ili injekcije. Nekada, ako je težak slučaj u pitanju, neophodno je izvući tečnost iz zglobova hipodermičkim špricem. Burze se mogu ukloniti i hirurškim putem.

Alternativni načini lečenja

Burzitis mirovanjem nestaje, dok se bolovi i upala smanjuju raznim metodama.