Čirevi

Šta su čirevi?

Kada stafilokoka dođe do začepljenog folikula dlake ili lojne žlezde dolazi do nastanka čira. Čir je crvene boje i osetljiv je, sve dok se ne nakupi gnoj i ne pojavi se bela boja na čiru. Gnoj čine bela krvna zrnca, koja imaju ulogu da se izbore sa infekcijom kože. Čir nekada natekne, i gnoj izlazi sve dok koža ne pukne. Kada se javi više čireva to se naziva karbunkul, i nekada se to smatralo opasnom bolesti po život.

Čir na koži

Simptomi

 • Upala, bol, pulsirajući osećaj ispod kože na licu, vratu, zadnjici
 • Čir vremenom postaje crvena rana sa belim i žutim sediptem koje izaziva bol zbog velike količine gnoja ispod kože
 • Karbunkul – skup čireva, dok se na očnom kapku naziva ječmenac

Kada se obratiti lekaru?

 • Ukoliko se jave veliki bolovi, lekar može da odseče ili istisne čir
 • Ukoliko se javi temperatura, ili se čir javi na nosu, obrazima, čelu ili kičmi, bitno je obratiti se lekaru usled opasnosti nastanka sekundarne infekcije
 • Ukoliko se javi karbunkul ili je vrlo jaka tegoba
 • Ukoiko se javi temperatura, a čir je osetljiv i jave se crvene crte iz čira moguće je da se infekcija proširila i bitno je obratiti se lekaru

Kako nastaju čirevi?

Rane na koži su pogodna mesta za ulazak bakterije stafilokoke u organizam. Poremećaj imunog sistema, dijabetes, izloženost hemikalijama, velika upotreba kortikosteroida, korišćenje sredstava na bazi petroleja, higijena i ishrana su faktori koji utiču na javljanje čireva.

Lečenje čireva:

Vruće obloge i korišćenje antibakterijskog sapuna može pomoći u lečenju čira. Antibiotici su korisni takođe. Ne treba stiskati čir samostalno, jer on sam pukne u toku dve nedelje, i tada treba samo prati taj predeo dok gnoj ne nestane skroz, i onda se zalepi flaster kako se ne bi inficirali drugi delovi. Treba dezinfikovati ruke.

Nikako ne treba stiskati čir taj postupak za posledicu ima sekundarnu infekciju.

Prevencija

Posekotine, kontaktni sportovi, fizički rad i neke slične aktivnosti mogu dovesti do infekcija. Mere opreza:

 • Voditi računa o higijeni, prati ruke redovno i paziti na rane na koži
 • Ne deliti peškire, posteljinu, odeću sa nekim ko ima infekcije
 • Ne stiskati čir, jer se gnoj širi kroz infekciju i izaziva sekundarne infekcije ili karbunkule

Lečenje čireva lekovitim biljem

Koristiti mast belog sleza (Althaea officinalis), crveni brest (Ulmus fulva), ekstrakte perunike (Iris versicolor) ili smirne (Commiphora molmol). Kako bi se smanjila infekcija koristiti ulje kajeputovca (Melaleuca spp.) 4-6 puta na dan, kao i ulja bergamota (Citrus bergamia), lavande (Lavandula officinalis), kamilice (Matricaria recutita)  i žalfije (Salvia officinalis). Kanadski ljutić (Hydrastis canadensis) ima alkaloid berberin, koji kad se pomeša sa hamamelisom (Hamamelis virginiana) može da se koristi kao sredstvo za ispiranje.

Homeopatija

Belladonna (3-4 puta na dan) se koristi ako je čir crven, vrć i bolan. Takođe tu je Hepar sulphuris ili Silica ukoliko su čirevi bolni i ne zaceljuju.

Ishrana

Jesti puno voća, povrća, belog luka (ima antiseptička svojstva) i hranu bogatu cinkom jer to jača imni sistem.

Konvencionalna medicina

Ako čir jako boli i neće da pukne, lekar može hirurški da ga odstrani u sterilnim uslovima, ili može da preporuči antibiotik (eritromicin, dikloksacilin).

Alternativni načini lečenja

Pazite sa ovim načinom lečenja, jer ako je pogrešno može da izazove još veću infekciju.

Lečenje kod kuće

 • Tople obloge sa Epsomovom soli izvlače gnoj.
 • Ako se muškarac brije a ima čir na licu, bitno je koristiti antibakterijski sapun i kremu.