Dermatitis

Šta je dermatitis?

Ova bolest se odnosi na upalu kože, koja se odlikuje crvenom, suvom kožom koja svrbi, a to može dovesti do rana ili mehura sa tečnostima.

Simptomi dermatitisa

Ima puno oblika dermatitisa i simptoma:

 • Kontaktni dermatitis ili alergijska reakcija je kada se javi crveni osip i to baš an mestu koje je bilo izloženo nekom sredstvu.
 • Numularni dermatitis odlikuju crveni, okrugli, vlažni, skoreni delovi kože koji svrbe. Kod starijih je često.
 • Seboreični dermatitis odlikuju masne, žute krastice na temenu kose i obrvama, iza ušiju i oko nosa. Kod male dece to se naziva temenica.
 • Hipostazički dermatitis odlikuje koža koja se ljušti, izgleda masno, a javlja se na unutrašnjoj stani donjeg dela nogu ioko zglobova.
 • Atopički dermatitis ili ekcem odlikuje se trajnim svrabom.

Kada se obratiti lekaru?

 • Ukoliko se na koži jave rane koje su vlažne ili se javi neki drugi znak infekcije
 • Ukoliko koža ne reaguje na lečenje kremama koje se mogu kupiti bez recepta
 • Ukoliko tokom izbijanja ekcema se nađete u blizini nekoga ko ima virusno kožno oboljenje postoji opasnost od zaraze virusom

Uzroci

Kontaktni dermatitis – ružičast, crveni osip koji ne mora da svrbi. Uzrok može biti otrovni bršljen, hrast, ruj, ili neko cveće, trava, voće ili povrće. Takođe ono što još može izazvati ovaj oblik dermatitisa su deterdženti, hlor, sapuni, sintetika, aceton, antiperspirant i formaldehid, gumene rukavice, neoprana nova odeća, pozlaćeni nakit i kozmetički proizvodi.

Numularni dermatitis – okrugli crveni delovi na koži (nogu, ruku, zadnjici starijih od 55 godina). Uzrok je suvo okruženje ili tuširanje vrućom vodom, stres i drugi kožni poremećaji.

Seboreični dermatitis – masne, žute ljuskice na temenu i drugim delovima pokrivenim dlakom, na licu, u naborima kože i ispod dojki. Kod male dece, usled nedostatka biotina, nastaje temenica. A kod odraslih dođe do prekomernog lučenja ili začepljenja lojnih žlezda, a stres samo još više to pogorša. Osobe koje imaju AIDS su pod većim rizikom.

Hipostazički dermatitis – usled slabog protoka krvi, vene u donjem delu nogu ne dopuštaju da krv protiče i tada se nakuplja tečnost i to dovodi do nadraživanja kože, pogotovo zglobova.

Atopički dermatitis – ekcem se odnosi na to kada koža svrbi, ljušti se, natiče i nekada se javljaju i mehurići. Povezan sa alergijom, astmom i stresom.

Lečenje

Prvo treba odrediti koji oblik dermatitisa je i ukloniti uzrok. Topla kupka i vazelin ili hidrokortizonska krema se mogu prvo primeniti. Seboreični dermatitis reagujes na šampon na bazi katrana kamenog uglja i tada treba izbegavati sunce par sati. Kod kontaktnog dermatitisa leči se alergija i izbegava se ono što ju je izazvalo. Kod numularnog dermatitisa koža se može umočiti u slanu vodu, i posle toga se treba namazati kortikosteroidna krema. Kod hipostazičkog dermatitisa treba nositi čarape za podsticanje vena i dizati noge uvis kako bi se podstakao protok krvi.

Prevencija

Ukoliko se koža nadraži najbolje je prvo isprati sapunom i vodom. Ali svakako treba izbegavati sve što izaziva alergiju na koži – npr. oni koji imaju atopički ili seboreični dermatitis uglavnom treba da izbegavaju nikal ili isušivanje kože. Neki kažu da su osobe svetle puti pod većim rizikom za nastanak kožnih bolesti. Mere opreza:

 • Koristite ovlaživač vazduha
 • Nosite pamučnu širu odeću
 • Izbegavati nakit, pogotovo u ušima, osim ako je napravljen od hirurškog metala ili 14-karatnog zlata
 • Sat sa ruke skidati
 • Vitamini A, E, B i cink
 • Mazati kožu neparfemisanim losionima ili kremom bez konzervansa

Šta je dobro znati?

Veza sa kozmetikom

Ukoliko dođe do osipa na koži odmah proverite koju kozmetiku koristite, jer je uglavnom parfem ili konzervans koji se nalazi u njoj ono što izaziva reakcije kože. Ako imate osetljivu kožu bitno je da pazite koju kozmetiku koristite, makar na njoj pisalo „hipoalergenski“ i slično.

Lečenje lekovitim biljem

Najviše se preporučuje upotreba velikog čička (Arctium lappa) koji jača imuni sistem i smanjuje upalu. Žuti noćurak (Oenothera biennis) deluje kao i kortikosteroidi kod svraba kože, a ima manje nuspojava, s tim da trudnice i osobe sa visokim holesterolom moraju da paze pri upotrebi ove biljke.

Masti sa nevenom i kamilicom su korisne takođe. Ali isto tako i mešavina ekstrakta koprive, broćeva i hidrastisa ili smirne može biti vrlo efikasna. Čaj od koprive je isto koristan.

Upozorenje: nekada alergija na koprivu može da pogorša ekcem.

Homeopatija

Krema Calendula smiruje upalu, dok se svrab smanjuje Rhus toxicodendronom (12x) 3-4 puta na dan.

Psihosomatsko lečenje

Tehnike opuštanja, joga, vizualizacija mogu pomoći.

Ishrana

Preporuka kod seboričnog dermatitisa može biti 50mg vitamina B 2 puta na dan. Vitamin A i cnik pomažu da koža zaceli, dok vitamin E pomaže kod svraba i suvoće. Ovde je naglasak na tome da vam lekar odredi količine vitamina.

Konvencionalna medicina

Uglavnom se koristi kortikosteroidna krema, i neki antihistaminik ili antibiotik. Teži slučajevi zahtevaju i kortikosteroidne injekcije, dok hipostazički dermatitis podrazumeva lečenje katranskom ili cinkovom smesom uz previjanje.

Alternativni načini lečenja

Većina oblika dermatitisa je hronična, te ovi načini lečenja samo ublažavaju simptome.

Lečenje kod kuće

 • Smeše sa zobenim i kukuruznim brašnom se stave u toplu vodu za kupanje i smanjuju svrab i iritaciju.
 • Vazelin ili biljna mast može da se namaže na predele koji su suvi. Isto tako korisna je i aloja i cink.
 • Ne konzumirati mleko, jaja, pšenicu, a unositi vitamine A, B, E i cink.
 • Koristite flastere za proveru infekcije od kozmetičkih sredstava.

Dijagnostički postupci

Lekar posmatranjem dijagnostikuje, a ako je potrebno uzima se uzorak koji se šalje na mikroskopske analize. Takođe koristi se test sa flasterima kako bi se utvrdilo šta nadražuje kožu.