Divertikulitis

Šta je divertikulis i kako nastaje?

Divertikulitis je bolest koja se javlja kao posledica upale ili infekcije malih džepova (divertikula) koji se stvaraju duž zidova creva. Ovi džepovi se najčešće javljaju na kraju debelog creva, ili na prvom delu tankog creva. Često uopšte nema simptoma, ili se javljaju u vidu grčeva sa leve strane stomaka, a koji se povlače ispuštanjem gasova ili vršenjem nužde. Može doći do pojave jarko crvene krvi u stolici, jer divertikuli ponekad krvare.

Ukoliko bolest postane ozbiljnija može doći do stvaranja apscesa, odnosno nakupljanja gnoja u džepovima ili do težih infekcija i perforacije creva. Simptomi su slični simptomima upale slepog creva, samo što se bol javlja na levoj a ne na desnoj strani donjeg stomaka. U slučaju akutnog divertikulitisa, bolest je praćena jednim ili većim brojem napada infekcije i upale, dok kod hroničnog divertikulitisa infekcija se može povući, ali samo za izvesno vreme i neće potpuno nestati. Ove upale mogu dovesti do začepljenja creva i pojave zatvora, proliva, nadimanja i bolova u stomaku. A ako traje duže vremenski period doći će i do mučnine i povraćanja.

Divertikulitis treba lečiti na vreme, jer može doći do prodiranja gnoja kroz crevni zid i upale potrbušnice koja može biti smrtonosna. Ukoliko se to dogodi, neophodna je hirurška intervencija. Takođe, zahvaćeni divertikul može stvoriti fistulu između sebe i susednog organa, što se često dešava između debelog creva i mokraćne bešike ili bubrega, i tako preneti infekciju i na njih. Još jedna od komplikacija je i jako unutrašnje krvarenje i krvarenje debelog creva.

Simptomi divertikulisa

 • Jaki grčevi i bolovi u stomaku, naročito sa leve strane
 • Mučnina
 • Povišena temperatura
 • Zatvor, proliv
 • Bolovi na levoj strani donjeg stomaka koji su jači na dodir

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako imate povišenu temperaturu, groznicu, otečen stomak ili povraćate. To može biti znak peritonitisa, odnosno upale potrbušnice, tj. sluznice koja oblaže trbušnu duplju
 • Ako se u stolici pojavi krv znači da je došlo do unutrašnjeg krvarenja
 • Ako imate temperaturu i bolove i nakon lečenja i uzimanja leka, moguće je da postoji neki drugi poremećaj u trbušnoj duplji

Uzroci

Nasledni faktor i starenje su glavni uzročnici ove bolesti, ali i ishrana igra važnu ulogu. Upotreba rafinisane hrane koja nije bogata vlaknima dosta doprinosi razvoju divertikulitisa.  U zapadnim zemljama od 20-50% ljudi starijih od 50 godina oboli od ove bolesti, dok  u SAD-u ova brojka prelazi i 50%.

Ako patite od čestih zatvora i napinjete se pri pražnjenju creva, možete stvarati pritisak na zidove creva što dovodi do stvaranja divertikula. Oni se potom mogu ispuniti fekalijama ili nesvarenom hranom što će izazvati infekciju i na kraju divertikulitis.

Lečenje divertikulisa

Ova bolest se može lečiti kod kuće, ali je neophodno posetiti lekara da bi se izbegle komplikacije. Lečenje se svodi na izmenu ishrane, antibiotike i u krajnjem slučaju na operaciju. Alternativni oblici lečenja se koriste za ublažavanje simptoma i jačanje sistema za varenje.

Prevencija

Najbolja preventivna mera je zdrava ishrana i zdrav način života da bi se izbeglo stvaranje divertikula. U ishranu treba uvrstiti žitarice, zobenu kašu, kukuruzne pahuljice sa mekinjama, voće i povrće bogato vlaknima i proizvode koji sadže afrički trputac (Plantago psyllium) koji je bogat vlaknima.  Možete uzeti i mleveno seme psilijuma. Pomešajte jednu kašičicu ovog semena sa nekim hladnim pićem i popijte odmah, pre nego što se zgusne. Uz veći unos vlakana je bitno piti i dosta tečnosti, jer ishrana bogata vlaknima može izazvati nadutost i gasove u crevima. Treba izbegavati belo brašno, pirinač i rafinisanu hranu. Protiv zatvora koristite sredstva za omekšavanje stolice, a nagon za pražnjenjem creva ne treba odgađati. Redovnim vežbanjem se održava tonus creva, i time se podstiče redovno pražnjenje. Umesto čepića protiv zatvora treba koristiti prirodne laksative kao što su suve šljive, sok od suvih šljiva i seme biljke Plantago psyllium. Postoje i razni čajevi protiv zatvora, ali sa njima treba biti oprezan jer neki od njih mogu biti dosta jaki, kao i proizvodi koji sadrže kasiju (Cassia senna), koji je veoma jak biljni laksativ.

Akupunktura

Akupunktura je delotvorna kod ublažavanja bolova i nadutosti, smanjivanja upale, regulisanja peristaltike creva i jačanja zidova creva. Tretman se izvodi jednom do dva puta nedeljno, zavisno od težine oboljenja, i potrebno je oko deset tretmana. Veoma je važno voditi računa o ishrani tokom lečenja akupunkturom.

Aromaterapija

Za opuštanje stomaka se koristi ulje miloduha (Hyssopus officinalis), i to dve kapi udisati tri puta dnevno.

 

Lečenje lekovitim biljem

Jedna kašičica praha od glatkog bresta (Ulmus fulva) pomešana sa pola šoljice vode, kuva se 15 minuta na laganoj vatri i pije tri puta dnevno za smirenje upaljenih divertikula. Ali pre upotrebe se posavetujte sa stručnim licem.

Homeopatija

Belladonna, Bryonia i Colocynthis su biljni lekovi koji se koriste za lečenje divertikulitisa, ali se morate posavetovati sa homeopatom oko odgovarajuće doze pre upotrebe.

Psihosomatsko lečenje

Postoje razne tehnike opuštanja koje će vam pomoći da smanjite stres i bolove koje izaziva divertikulitis.

Ishrana

Treba popiti najmanje šest čaša vode dnevno kako biste izbegli zatvor, ali ukoliko se on pojavi, od pomoći će biti suve šljive, sok od suvih šljiva ili čajevi od lekovitog bilja koji deluju kao prirodni laksativi. Treba unositi što manje masti jer masnoća usporava prolaz hrane kroz creva. A bilo bi poželjno uraditi i alergo test, da bi utvrdili koja vrsta hrane izaziva tegobe.

Kada se javi akutni napad divertikulitisa i dok su divertikuli upaljeni,  trebalo bi par dana da budete na dijeti koja podrazumeva supe i hleb koji nije bogat vlaknima, vodu i biljne sokove. Tokom napada akutnog divertikulitisa treba jesti kuvano voće i povrće, naročito jabuke koje umiruju upaljena creva. A izbegavajte mleko i mlečne proizvode (jogurt i sireve) jer oni mogu pogoršati stanje, naročito ako imate proliv.

Konvencionalna medicina

Kod blagih slučajeva divertikulitisa lekar će vam proporučiti ishranu bogatu vlaknima da bi se creva redovno praznila i da bi se smanjila verovatnoća obolevanja. Ali ukoliko dođe do razvoja bolesti sa blagom infekcijom, potrebno je mirovanje i upotreba sredstava za omekšavanje stolice, unos tečne hrane i antibiotici protiv infekcije, a moguće i antispazmolitici.

Međutim, ako dođe do perforacije creva i teže infekcije, neophodna je hospitalizacija da bi se sprovelo lečenje intravenskim antibioticima i intravenskim unosom hrane da bi se debelo crevo oporavilo. U nekim slučajevima će morati da se drenira apsces i otkloni nakupljeni gnoj tako što se napravi otvor kroz koji se sadržaj iz creva sprovodi u kesu koja se pričvrsti za stomak. Ova procedura se naziva kolostomija, i posle oporavka kesa se uklanja dodatnom operacijom.

U slučaju učestalih napada akutnog divertikulitisa, lekar će možda morati da odstrani zahvaćeni deo creva kad više ne budete imali simptome. Ako intravensko lečenje ne bude uspešno, možda će biti potrebna i operacija. Međutim, ako se na vreme obratite lekaru, dobre su šanse za potpuni oporavak.

Alternativni načini lečenja

Alternativni načini lečenja se koriste kod blagih slučajeva bolesti, ali kod ozbiljnih slučajeva je neophodno lečenje konvencionalnom medicinoma kako bi se sprečile moguće kompikacije koje mogu biti opasne po život.

Lečenje kod kuće

 • Kod blagih bolova i grčeva u stomaku možete koristiti električni jastučić, ali ne treba ga koristiti duži vremenski period i nikada ne treba spavati na njemu jer može doći do opekotina.
 • Da bi postigli redovno pražnjenje creva trebalo bi da vršite nuždu u isto vreme svakog dana (uglavnom je lakše nakon jela).
 • Ukoliko se javi povišena temperatura i jaki bolovi obratite se lekaru

Dijagnostički postupci

Da bi utvrdio da li imate divertikulitis, lekar će uraditi analize krvi i stolice, da bi se ustanovilo prisustvo infekcije. Ali pošto rak, sindrom iritabilnog creva i divertikulitis imaju slične ili iste simptome, biće potrebne preciznije analize kao što su snimanje creva uz pomoć barijuma Ili sigmoidoskopija, odnosno snimanje unutrašnjosti creva rastegljivom osvetljenom cevi. Ponekad se uzima i uzorak tkiva da bi se proverilo ima li kancerogenih izraslina. Ukoliko se radi o akutnom divertikulitisu, ove metode mogu oštetiti creva, pa će lekar umesto njih uraditi CT pretrage. Tako se i spolja može videti zid creva i debelo crevo pa se može uspostaviti dijagnoza.