Gojaznost

Šta je gojaznost?

Ljudi imaju različite metabolizme, i prema tome razlikuju se i težine i način gomilanja hrane. Razlog toga nije tačno poznat. Neki kažu da gojaznije osobe dok gomilaju kilograme, imaju brži metabolizam, a kad pokušaju da ih skinu on uspori. Osobe koje imaju više od 20% kilograma od idealne težine, imaju više masnih ćelija koje šalju signale o potrebi za hranom, a takođe i troše brže kalorije.

Gojaznost se treba eliminisati, jer povećava opasnost dobijanja bolesti. Ukoliko se masti skupljaju oko struka, bitno je paziti, jer te masti oslobađaju masne kiseline direktno u krvotok i omogućavaju kratkotrajno dobijanje energije.

Indeks telesne težine određuje stepen gojaznosti na osnovu sadržaja telesenih masti i to je najbolji način merenja telesne težine, jer neko može da ima istu visinu i težinu kao neko ko je gojazan, ali da ima manje telesnih masti u odnosu na gojaznu osobu.

Simptomi gojaznosti

 • Telesna masnoća je veća od 30% kod žena i 25% kod muškaraca
 • Masa veća 20% od idealne, koja je određena prema polu, uzrastu i aktivnostima.

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako sumnjate na neki simptom
 • Dosta puta ste smršali, ali se opet ugojili
 • Prevelika je težina, manji je seksualni nagon, javljaju se problemi sa menstruacijom, dlakaviji ste – možda je hormonski poremećaj

Uzroci gojaznosti

Dijabetes, problemi sa štitnom žlezdom, nezdrava ishrana, manjak vežbanja i nasledni faktoru su uzroci gojaznosti. Pušenje, alkohol i manjak kretanja pogoršavaju stanje. U slučaju gojaznosti bitno je prihvatiti bolest, i izbegavati sve navike koje to stanje pogoršavaju.

Neki lekovi, estrogeni, progestageni, insulin i steroidi mogu uticati na povišenje telesne mase.

Istraživanje pokazuje da i mišići i masne ćelije utiču, jer kada se povećava telesna masa rastu i masne ćelije, a onda kada dođe do pokušaja u gubljenju kilograma mišići troše manje kalorija, što objašnjava usporavanje metabolizma.

Lečenje gojaznosti

Kod gubljenja kilograma bitna je snaga volje, ali tu postoje i jaki biohemijski i genetski nagoni za hranom. Većina konvencionalnih načina lečenja bazira se na ishrani, aktivnostima i psihološkim faktorima.

Prevencija

Bitna je umerena ishrana i redovno vežbanje, jer tada manja masa postaje prirodno stanje i lakše se održava. Preventivne mere:

 • 3-4 obroka umerena, sa glavnim obrokom sredinom dana
 • Unose se namirnice bogate vlaknima, i sa malo masti
 • Smanjiti sedenje, povećati vežbanje
 • Ne drže se dijete sa brojanjem kalorija i slično
 • Hrana nije nagrada

Lečenje lekovitim biljem

Chamomilla vam preporučuje našu čajnu mešavinu za mršavljenje koja će vam efikasno ubrzati metabolizam i osloboditi vas nepravilnog zadržavanja tečnosti u organizmu.

Čaj za mršavljenje

Homeopatija

Postoje razni načini lečenja. Mešavine sa srebrnim nitratom smanjuju žudnju za šećerom.

Psihosomatsko lečenje

Hipnoterapija, joga i vođena vizualizacija su korisne.

Ishrana

Ishrana puna složenih ugljenih hidrata je korisna. Obrok se jede sredinom dana, kako bi se potrošile kalorije. Pije se 6-8 čaša vode, umesto sokova i mleka.

Ne držati dijete sa brojanjem kalorija, jer su rizične za razvoj anoreksije i bulimije.

Kilogrami se ne mogu gubiti ako se unese više kalorija, nego što se potroši.

Konvencionalna medicina

Veoma bitno jeste vežbanje, a tek onda ishrana. Kada se unosi manji broj kalorija, a ne vežba se, organizam reaguje tako da razvija odbrambeni mehanizam, i usporava metabolizam i skladišti energiju.

U slučaju gojaznosti, bitno je da se razmišlja na dugotrajan period, jer je problem trajan. Bitna je ishrana puna vlaknima, a sa minimum šećera i masti, uz redovno vežbanje. Pola sata šetnje može biti vrlo korisno. Nekada se ubacuju i lekovi poput efedrina, fenfluramina, fluoksetina itd.

Nekada se koristi i hirurški zahvat smanjenja želudca, ali bitna je motivacija.

Liposukcija ima mnogo nedostataka i ne bi trebalo to raditi, jer se uvek vraća kilaža.

Najbolji način lečenja obuhvata i psihološki faktor gojaznosti – kontrolisati šta se jede, kao i reakcije na hranu, kontrolisati slobodno vreme – ubaciti aktivnosti – što smanjuje kilograme. Nutricionisti, fizioterapeuti i psihoterapeuti su korisni pri smanjenju kilaže.

Alternativni načini lečenja

Oni su dopuna programu pravilne ishrane i vežbanja.

Lečenje kod kuće

 • 1-2 kašike pivskog kvasca smanjuje želju za slatkim, kao i maslačak. A propolis i paprika ubrzavaju metabolizam
 • Rabarbara ublažava zatvor

Način života

Istraživanja su pokazala da su gojaznije osobe sklonije pušenju i teže se odvikavaju od pušenja, koje zapravo vodi veći naslagama masti. Takođe veća je sklonost i ka alkoholu, koji se u organizmu prerađuje kao masna hrana.