Gljivične infekcije

Kako nastaju gljivične infekcije?

Kandidijaza tj. gljivična infekcija se javlja najčešće tamo gde je vlažno, kao što su nabori oko noktiju, polnih organa, i drugim delovima tela.

Soor je infekcija usne duplje, i često se javlja kod beba, ali može i kod drugih. Monilijaza je infekcija vagine i često se javlja tokom trudnoće i tokom uzimanja antibiotika. Balanitis je retka, ali vrlo nezgodna infekcija muškog polnog organa. Sistemska kandidijaza se javlja kod onih koji boluju od dijabetes, AIDS-a i kod onih koji uzimaju lekove koji slabe imuni sistem.

Simptomi

  • Bele naslage u ustima i grlu, koje se skidaju pri jelu ili tokom pranja zuba, ukazuju na neku od gljivičnih infekcija (često kod dece, starih ljudi, i onih sa AIDS-om)
  • Bele naslage, uz bol i otok (gljivična infekcija jednjaka, ili komplikacije AIDS-a)
  • Svrab, peckanje, osip sa ljuskicama, mehurićima (dermatomikoza)
  • Svrab, crvenilo, otok vagine, i bolni orgazmi uz guste sekrete bele boje (infekcija – monilijaza)
  • Na vrhu penisa crvenilo i mehurići, uz svrab i bolove (balanitis)

Kada se obratiti lekaru?

  • Ukoliko primetite neke od simptoma
  • Ukoliko lekovi nisu korisni, možda je reč o nekoj težoj bolesti (dijabetes, HIV)

Uzroci gljivičnih infekcija

Candida albicans je gljivica koja se nalazi u ustima, probavnom traktu ili na koži. Ljudski organizam, sam po sebi, stvara bakterijsku floru i kontroliše tu gljivicu. Međutim, kada se stvori previše gljivica, nastupa kandidijaza. To se dešava tokom prehlade, stresa, korišćenja antibiotika, kod dece koja sisaju palac, ili kod onih kojima je neki deo tela stalno vlažan. Pelenski osip ili kožna kandidijaza nastaje usled povećanja broja kandida kod dece. Dijabetičari su podložni bolesti zbog visokog nivoa šećera u krvi i mokraći. Retko se desi da kandida uđe u krvotok kroz intravensku cevčicu ili urinarni kateter.

Ukoliko se infekcija proširi na druge organe, može doći do ozbiljnih posledica, a to se dešava kod bolesnih osoba, kao i kod zavisnika od droge ili kod dijabetičara.

Lečenje gljivičnih infekcija

Lečenje se odnosi na sprečavanje rasta gljivica.

Prevencija

  • Nosite gumene rukavice, tokom dužeg držanja ruku u vodi, i nakon toga nanesite blagu protivgljivičnu kremu
  • Nosite samo pamučnu ili svilenu odeću i temeljno perite i sušite donji veš

Šta je dobro znati?

Termin hronična kandidijaza isto je što i gljivična infekcija. Lečenjem se uklanjaju faktori koji dovode do povećanja gljivica u organizmu. Lekar traži analize radi utvrđivanja od čega bolujete. Biljni čaj od šimširke (Berberis vulgaris) i kanadskog ljutića (Hydrastis canadensis) pijte tri puta na dan. Možete koristiti i gvožđe, cink i selen (NE PUNO).

Lečenje lekovitim biljem

Nadaleko je poznato da su lekovite biljke kamilice, hrasta i bršljana izuzetno pogodne za zaustavljanje razvoja gljivica i bakterija. Chamomilla vam preporučuje čajeve od žalfije, lavande ili majčine dušice za ispiranje vagine.

Čajevi od maslačka ili imele jačaju imunitet i organizam te se preporučuju za piće.

Pogodne su i kupke od hrastove kore ili crnog sleza.

Homeopatija

Raspitajte se kod homeopata za najbolji lek.

Konvencionalna medicina

Antimikoticima se leči infekcija usne šupljine. Kod beba se koristi nistatin, dok se infekcija kože i noktiju može lečitim klotrimazolom. Kreme sa mikonazolom ili klotrimazolom su dobre za gljivičnu infekciju vagine, a mogu se koristiti i terkonazol ili antimikotici sa flukonazolom. Ukoliko je reč o sistemskoj gljivičnoj infekciji dobićete intravenske doze amfotericina ili flucitozina.

Alternativni načini lečenja

Ovaj način lečenja jača imuni sistem i otpornost na gljivice.

Dijagnostički postupci

Lekar će pregledati da li postoje bele naslage i uzeće vam bris, a možda i analizu krvi, stolice ili tkiva.