Gušterača – rak gušterače

Gušterača – rak gušterače

Gušterača je žlezda u stomačnoj šupljini i njene uloge su da obezbedi crevima probavne sokove i da luči hormone (npr. insulin, koji reguliše šećer i skrob). Endokrine ćelije ove žlezde regulišu hormone i oblikuju ostrvca u repu i telu žlezde, a egzokrine ćelije su raspoređene po celom telu i bitne su za probavu. 90% raka gušterače odnosi se na rak egzokrinih ćelija, i javlja se u glavi žlezde. Ukoliko se rak javi kod endokrinih ćelija tada on sporije napreduje i lakše se leči. Rak gušterače ne izaziva simptome odmah, i može se pomešati sa običnim probavnim problemima, i zato se retko otkrije pre nego što se proširi. Jedino ako ćelije proizvedu ogromne količine hormona, može se videti da nešto nije uredu. Ova bolest se često javlja kod starijih, posle 60 godina, i kod muških osoba. Rak gušterače je jedan od najopasnijih oblika kancera.

Gušterača

Simptomi gušavosti

  • Smanjenje telesne mase uz velike bolove u stomaku
  • Postepeno povećanje bolova, pogotovo noću, koji se šire ka donjem delu leđa
  • Proliv, zatvor, podrigivanje, nadutost, bolovi usled gasova
  • Mučnina, nagon za povraćanjem, nestanak apetita
  • Žutica
  • Javljanje dijabetesa odjednom
  • Stolica crne boje, krvava

Nekada se jave i posebniji simptomi, kao što su:

  • Slabost, preznojavanje, brže kucanje srca, osetljivost, rumena koža
  • Bolovi u želudcu, vodeni proliv na koji ne deluju antiulkusni lekovi

Kad se obratiti lekaru?

  • Ukoliko bilo koji simptomi gore navedeni traju duže od dve nedelje

Uzroci gušterače

Uzrast i pušenje su glavni faktori. Pušači su tri puta podložniji javljanju ove bolesti, kao i osobe koje su u prisustvu naftnih proizvoda. Ogromne količine masti i belančevina mogu takođe biti faktor nastanka bolesti, kao i dijabetes, nasledni pankreatitis, upala gušterače, Kardnerov sindrom, neurofibromatoza (sve navedene su nasledne bolesti).

Lečenje gušterače

Prevencija

Teško se sprečava, ali postoje mere opreza. Pre svega to je prekidanje pušenja i ne izlaganje naftnim proizvodima.

Konvencionalna medicina

Uglavnom, kad uspe da se dijagnostifikuje, ovaj oblik raka je u naprednom stadijumu, te lečenje ima za cilj da produži preživljavanje i da ukloni simptome.

Hirurški zahvat može da izleči rak, ako se on nije proširio izvan gušterače, i nekada se mora odstraniti cela gušterača, što za posledicu ima celoživotno uzimanje dodatnih enzima i hormona. Nakon operacije, mogu se podvrgnuti hemoterapiji i zračenju (rak egzokrinih – zračenje, rak endokrinih – hemoterapija). Kod naprednog raka, daju se lekovi – narkotici – kako bi se smanjili bolovi.

Alternativni načini lečenja

Lekovi protiv bolova, masaža, akupunktura, biofidbek i tehnike opuštanja (vođena vizualizacija i samohipnoza) pomažu.

Dijagnostički postupci

Slika žlezde otkriva rak – radi se ultrazvuk i CT stomaka. Nekada se i endoskopom (kroz usta) istražuje o čemu je reč, a takođe se može uzeti i uzorak tkiva za biopsiju. Ako ove metode ukazuju na rak, proverava se u kom je stupnju. Nekada se radi i hirurški zahvat radi analize tumora.