Gušterača – tegobe

Gušterača – tegobe

Upala gušterače, koja je žlezda koja proizvodi probavne enzime i hormon (insulin) naziva se hornični ili akutni pankreatitis. Kad je reč o akutnom, simptomi su teški i moraju se lečiti, jer može doći do razvoja cisti, što dovodi do isticanja soka gušterače u stomačnu šupljinu, a to ima ogromne posledice. Hronični pankreatitis se razvija tokom dugog perioda i nakon više akutnih pankreatitisa. Stanje koje tada nastaje zove se egzokrina insuficijencija i tada se gubi telesna masa, a stolice su vrlo neprijatnog mirisa, i takođe, može se javiti dijabetes i kalcifikacija gušterače.

Gušterača

Simptomi

Akutni pankreatitis:

 • Jak bol u sredini stomaka, koji se javlja 12-24h nakon jela i pića, i širi se i na donji deo leđa
 • Temperatura, mučnina, povraćanje
 • Koža je hladna i lepljiva
 • Želudac je nadut i osetljiv

Hronični pankreatitis:

 • Jaki i dugi bolovi u stomaku, koji se osete i u leđima i prsnom košu
 • Stolice su obilne i vrlo neprijatnog mirisa
 • Mučnina, nagon za povraćanjem
 • Stomak je nadut, a težina se gubi

Kada se obratiti lekaru?

 • Ukoliko mislite da imate upalu gušterače, jer su komplikacije koje nastaju usled ne lečenja, vrlo opasne po život
 • Ukoliko nakon lečenja, telesna masa nastavi da opada
 • Ukoliko ste bledi, koža je hladna i lepljiva, srce vam brzo kuca i brže dišete

Uzroci

Alkohol, žučni kamenac, virusne i bakterijske infekcije i korišćenje nekih lekova utiče na javljanje akutnog pankreatitisa – podstiču probavne enzime da deluju protiv same gušterače. A preterana količina alkohola je najčešći uzrok egzokrine insuficijencije kod odraslih, dok je kod dece uzrok cistična fibroza.

Lečenje

Lekovi, dijeta i hirurški zahvati su način lečenja na konvencionalan način. Alternativni načini su usredsređeni na smanjenje simptoma.

Prevencija

 • Maximum 1-2 alkoholnih pića na dan. Ukoliko se pankreatitis javio, ne uzimati alkohol uopšte!
 • Zdrava ishrana, način života i kontrola telesne mase, sprečava nastajanje žučnih kamenaca

 

Lečenje lekovitim biljem

Glicerat iz biljaka Chionanthus virginicus, Chelone glabra i Silybum marianum poboljšava probavu masti (1 kašičica, 3 puta na dan).

Ishrana

Uzimati dodatke hroma (300mg na dan), vitamina C i B (sa dodatnim niacinom i pantotenskom kiselinom). Ne piti alkohol.

Konvencionalna medicina

Intravenskim hranjenjem se sprečava oticanje enzima gušterače, a za bolove se dobija jak analgetik (meperidin). Nekada se želudac ispumpava cevčicom koja se uvodi kroz nos. A ako je pankreatitis izazvan žučnim kamencima, onda se radi hirurški zahvat.

Ukoliko je reč o hroničnom pankreatitisu, lekar će ublažiti bolove, i lečiće komplikacije koje utiču na probavu. Takođe, možete primati enzimsko lečenje, kako bi se obnovio probavni trakt i kako bi se smanjili napadi. Ne jede se masna hrana i alkohol. Poslednja mera jeste operacija tkiva gušterače.

Alternativni načini lečenja

Ovaj način lečenja je bolji kao dopuna, nego kao jedini način lečenja. Posavetujte se sa lekarom.

Dijagnostički postupci

Lekar će vam rukom ispipati stomak, radi ispitivanja osetljivosti. Onda se proverava da li imate smanjen krvni pritisak, povišenu temperaturu i ubrzan rad srca. Radi se analiza krvi, rendgenski snimak, ultrazvuk ili CT. Nekada se uzima i uzorak krvi i stolice (kako bi se dijagnostifikovao hronični pankreatitis), kao i stimulacijski test (analiza probavnih enzima) i test šećerne bolesti.