Hemoroidi

Šta su hemoroidi (šuljevi) i kako nastaju?

Kada se vene zadnjeg creva prošire i krenu da krvare, svrbe i da bole nastaju hemoroidi. Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi. Drugi naziv za hemoroide su ‘šuljevi’.

Unutrašnji hemoroidi su u unutrašnjosti debelog creva i ne mogu da se vide, nisu bolni uglavnom i krvarenje je jedini znak postojanja. Kad dođe do prolapsa, oni se spuštaju do analnog otvora i tada se mogu videti i napipati i mogu biti jako bolni, jer se u tom predelu nalaze nervi osetljivi na bol. Ti hemoroidi uglavnom se sami povuku u unutrašnjost zadnjeg creva, a možete ih i sami gurnuti.

Spoljašnji hemoroidi su u čmaru i bole uglavnom i tokom pražnjenja creva se mogu spustitii osetiti. Ukoliko se stvore ugrušci krvi dolazi do tromboze i tada hemoroid menja boju u ljubičastu/plavu i krvari. Međutim, to nije opasno uglavnom i prolazi samo u toku nedelju dana. Nekada se ugrušak može ukloniti zahvatom kod lekara.

Hemoroidi

[su_note]Analno krvarenje uz bol može biti posledica i raka debelog creva, te je brlo bitno obratiti se lekaru.[/su_note]

Simptomi hemoroida

 • Analni iscedak je sluzav
 • Svrab u predelu analnog otvora
 • Otok i kvržica u predelu čmara koji bole
 • Osetljivost i bol tokom pražnjenja creva
 • Analno krvarenje jako crvene boje

Kada se obratiti lekaru?

 • Ukoliko se javi krvarenje
 • Ukoliko znate da imate hemoroide, a krvarenje postane obilnije

Kako nastaju hemoroidi?

Skoro polovina ljudi između 20 i 50 godina dobije hemoroide, a uzrok nije baš poznat. Slabost vena može biti posledica nasleđa, dok uzrok može biti i jak stomačni pritisak jer izaziva osetljivost vena. Uzrok toga može biti gojaznost, trudnoća, dugotrajno stajanje/sedenje, bolesti jetre, kašalj, kijanje, povraćanje i slično.

Ishrana ima glavnu ulogu u prevenciji hemoroida. Bitno je jesti hranu bogatu vlaknima i piti dosta tečnosti, jer ukoliko se to ne radi naprezanje je veće tokom pražnjenja i veća je verovatnoća za nastanak hemoroida.

Lečenje hemoroida

Hemoroidi uglavnom ne nestaju skroz, ali se mogu lečiti. Lekari kažu da je ishrana vrlo bitna i da ako je adekvatna dovodi do olakšanja.

Bol i svrab se smanjuju lečenjem. Tople kupke pomažu – 15 minuta. U slučaju trudnoće posavetujte se sa lekarom.

Prevencija

Zdrava ishrana je najbolja prevencija. Takođe fizička aktivnost je bitna, pogotovo ako dugo sedite na poslu.

Lekovi bez recepta

U SAD-u se godišnje da 200 miliona dolara na preparate za hemoroide.

Osnovni sastojak jesu lubrikatori – lanolin, kokosov puter,biljno ulje, a neki sadrže i anestetik ili materije na bazi cinka. Uglavnom ovi preparati deluju kratkotrajno i možda malo pružaju olakšanje. Lubrikativnost je najbolje svojstvo ovih preparata jer ublažava neugodnost, a paracetamol i kupke u sedećem položaju smanjuju bol.

Lečenje lekovitim biljem

Chamomilla vam preporučuje najbolju čajnu mešavinu kojom ćete efikasno rešiti problem hemoroida. Naš hemoromil čaj protiv hemoroida sadrži biljke koje revitalizuju i vraćaju elastičnost tkivima, razređuju tvrdu stolicu i smanjuju otok krvnih sudova. Pogledajte više o ovom čaju klikom na sliku ispod.

Čaj protiv hemoroida – Hemoromil

Homeopatija

Hamamelis pomaže kod krvarenja i otoka u predelu anusa. Aesculus smanjuje bol, a Sulphur smanjuje peckanje i svrab.

Ishrana

Jedite hranu bogatu vlaknima – voće, povrće, orahe, cele žitarice, a manje mesa. Možete uzimati i preparate koji pospešuju rad creva. Pijte minimum osam čaša vode na dan, i kontrolišite unos soli.

Konvencionalna medicina

Ishrana bogata vlaknima, sedeće kupke i paracetamol smanjuju tegobe. Ukoliko simptomi ne nestaju lekar može izvesti određene zahvate kao što je uklanjanje hemoroida injekcijom, davanje injekcije fenola, podvezivanje hemoroida. Tu je i koagulacija hemoroida koja je korisna za spuštene hemoroide i uklanjaju se laserom. Hemoroidektomija je hirurški zahvat i koristi se za lečenje velikih hemoroida – operacija, uz anesteziju.

Stopa uspeha je velika, ali je bitna i pravilna ishrana kako se hemoroidi ne bi vratili.

Alternativni načini lečenja

Možete probati nešto što je dole navedeno.

Lečenje kod kuće

 • Nemojte dugo da sedite – minimum jednom u sat vremena se krećite i razgibavajte
 • Stavite vazelin na analni deo
 • Stavite hamamelis na hemorodie radi smanjenja bola i svraba
 • Nemojte da češete hemoroide nikako
 • Za bol uzmite paracetamol, a ne ibuprofen i acetilsalicilnu kiselinu
 • Najduže 5 minuta sedite na wc šolji, i nežno se brišite
 • Dišite pravilno i ne zadržavajte dah

Dijagnostički postupci

Lekar će vas pregledati putem anoskopa ili proktoskopa i tražiće možda dodatne analize. Može primeniti sigmoidoskopiju ili kolonoskopiju – uvodi se crev u zadnje crevo. Barijevo rendgensko snimanje može da snimi celu unutrašnjost creva.