Hijatusna kila

Šta je hijatusna kila (hiatus hernia) i kako nastaje?

Hijatus je deo između trbuha i prsa kroz koji prolazi jednjak i spaja se sa želucem. Ukoliko on oslabi ili se jako napregne, deo jednjaka može da se potisne ka prsima i da tako izazove hijatusnu kilu, koja se može javiti u tri oblika. Prvi je klizeća kila kada se jednjak i želudac pomere nagore i onda deo želuca završi u prsima. Drugi je paraezofagusna kila kada se želudac potisne kroz hijatus i zaustavi pored jednjaka, a treći oblik je mešovita kila koja je kombinacija prethodna dva.

Kile mogu biti male, ali mogu i da potisnu želudac kroz hijatus. Može se javiti krvarenje koje dovodi do anemije, a nekada se može uklještiti kila čime se prekida dotok krvi u želudac i jednjak. I to je vrlo često kod paraezofagusne kile, dok su klizeća i mešovita uglavnom bezopasne.

Hijatusna kila

Simptomi hijatusne kile

Mnogi nisu ni svesni da imaju hijatusnu kilu. Simptomi su:

 • Vraćanje kiseline i gorušica
 • Gutanje je teže
 • Javlja se bol u prsima
 • Nadutost nakon jela
 • Disanje je teže

Kada se obratiti lekaru?

 • Ukoliko bol u prsima ne prolazi ni posle uzimanja antacida – možda je reč o angini pektoris ili srčanom udaru
 • Ukoliko se lečite od gorušice ili kile, a osetite bol u grudima ili želucu, ili se javi povraćanje i otežano gutanje – moguće je uklještenje kile
 • Ukoliko je kila praćena hroničnom gorušicom može doći do nagrizanja jednjaka, te ezofagitisa, čira ili raka želuca

Uzroci hijatusne kile

Sa godinama raste verovatnoća javljanja kile, a više od polovine ljudi iznad 50 godina ima kilu. Ona je posledica preteranog pritiska u stomaku usled trudnoće, gojaznosti, povrede ili naprezanja. Zatvor, dizanje tereta, i dugotrajno kašljanje i povraćanje su takođe faktori koji utiču na javljanje kile. Uglavnom, nema simptoma, ali ako se jave mogu se pogoršati uskom odećom, hranom koja utiče na gorušicu, saginjanjem ili ležanjem nakon jela.

Lečenje hijatusne kile

Gorušica i drugi simptomi se mogu lečiti raznim oblicima lečenja. Paraezofagusna kila mora da se ukloni hirurškim putem.

Prevencija

Mere opreza su:

 • Ne nositi tesnu odeću
 • Ne saginjati se i ne ležati sa punim želucem, jer to povećava pritisak u stomačnoj šupljini
 • Ne pušite
 • Održavati telesnu masu

Akupresura

Tačke Želudac 36, Slezina 6, Osrčje 6 i Jetra 14 se pritiskaju i masiraju 1 minut.

Lečenje lekovitim biljem

Crveni brest (Ulmus fulva) umiruje i smanjuje upalu. Pomeša se sa vodom i kuva i pije tri puta na dan.

Konvencionalna medicina

Ublažavanje gorušice je dovoljno, osim paraezofagusne kile kada mora da se radi hirurški zahvat, koji obnavlja hijatus i vraća želdac na mesto. Laparoskop se koristi za taj zahvat, i uglavnom je dve nedelje potrebno za potpuni oporavak.

Alternativni načini lečenja

Leči se kao i gorušica.

Dijagnostički postupci

Telesni pregled se radi, a može i rendgensko snimanje i analiza krvi.

Način života

Ne jedite previše i uzimajte 4 – 5 manjih obroka i jedite polako, jer to smanjuje pritisak u stomaku i smanjuje gorušicu. Smanjiti masnoće, i izbaciti cigarete.