Holesterol – tegobe

Holesterol je mast koja nastaje na prirodan način i daje doprinos u funkcionisanju organizma – stvaranje novih ćelija, izolacija nerava, proizvodnja hormona. Jetra stvara holesterol, ali kada se jedu meso i mlečni proizvodi tada unosimo isti u organizam i ukoliko je osoba genetski predodređena da ima tegobe sa holesterolom, taj unos namirnica može biti vrlo štetan.

Kad uđe u krvotok, holesterol se vezuje za molekule belančevina i tada nastaje lipoprotein (gust – HDL) koji je gusta mikročestica. Lipoprotein prenosi višak holesterola u jetru, gde se on izbacuje kroz žuč. Kad je reč o lipoproteinima niske gustoće (VLDL) oni prenose trigliceride koji pohranjuju masne kiseline.

Holesterol je povezan sa bolestima srca i krvnih žila, i zato je opasno ako visina holesterola u krvi nije adekvatna. LDL tj. loš holesterol se povezuje sa većom opasnosti od umiranja usled srčanih bolesti, HDL tj. dobar holesterol povezuje se sa manjom opasnosti, ali svakako koliko je opasna visina holesterola u krvi zavisi od osobina date osobe.

LDL holesterol se uvlači u ćelije arterija i pokreće upalu aterosklerozu, i to dovodi do osetljivosti na srčane bolesti, moždani udar i druge poremećaje srca i krvnih žila. To ne znači da svi sa srčanim bolestima imaju poremećenu visinu holesterola u krvi.

Krvni sud i holesterol

Simptomi povišenog holesterola

Visok holesterol u krvi jeste faktor rizika za bolesti poput angine, ateroskleroze, srčanih bolesti, visokog pritiska, moždanog udara i drugih. A neki simptomi su:

  • Izrasline na koži koje su mekane, žućkaste boje ili ksantomi – ukazuju na genetsku predispoziciju
  • Gojaznost, dijabetes
  • Impotencija kod muškaraca

Kada se obratiti lekaru?

  • U slučaju mekih žutih izraslina
  • U slučaju simptoma gore navedenih mogućih bolesti, kao i bolova u donjem delu nogu, zastajanja rada bubrega, vrtoglavice, nestabilnog hoda, nejasnog govora

Uzroci

Neki ljudi bez obzira na ishranu, usled genetike imaju dobru količinu holesterola, ali neki usled genetike, su vrlo osetljivi na visok holesterol i treba da izbegavaju svu hranu koja je masna. Osobe koje vežbaju, imaju visok HDL, kao i žene pre menopauze. Neki kažu da estrogen povećava HDL i VLDL, a smanjuje LDL.

Lečenje

Zdrav način ishrane sa malo masti, smanjenje telesne mase, redovna fizička aktivnost i prestanak pušenja.

Prevencija

  • Telesna masa adekvatna
  • Pravilna ishrana
  • Vežba
  • Bez cigareta
  • Pratite napredak kod lekara

UČINITE ZDRAVU HRANU SVOJIM SAVEZNIKOM

Osobe koje su genetski predodređene na tegobe sa holesterolom, treba da slušaju lekara u vezi sa savetima za ishranu, ali i drugi svakako treba da prate količinu masti koju unose u organizam. Smanjiti crveno meso, prerađevine, kožice, školjke, punomansa mleka, majonez, čokoladu, margarin.

Maslinovo, repino, laneno ulje koristiti. Orasi, semenke i avokadu smanjuju nivo LDL. Izbegavati kokosovo, palmino ulj. Jesti grožđe i koristite ulje od semenki grožđa.

Tri jaja nedeljno pojesti. C, A, E, L karnitin, pantetin, hrom, kalcijum, bakar i cink smanjuju holesterol. Uključiti ražane mekinje, artičoke, gljive i feferone. Uzimajte hranu bogatu vlaknima poput grejpa, jabuka, sušenog graška, pasulja, ječam, šargarepa, kupus, zobeno brašno.

Lečenje lekovitim biljem

Chamomilla vam preporučuje čajnu mešavinu protiv holesterola sačinjenu od biljaka koje prvenstveno utiču na razgradnju masti u organizmu, a zatim i na stimulišu i čiste jetru, poboljšavaju resorpciju creva i stimulišu bolje lučenje žuči koja je neophodna za dobar metabolizam u sistemu za varenje.

Redovnom konzumacijom Chamomilla čaja protiv holesterola, razgradićete masnoće iz krvnih sudova, očistiti jetru i popraviti lučenje žuči koja je potrebna za dobar metabolizam u sistemu za varenje.

Psihosomatsko lečenje

Stres utiče na povišenje holesterola. Zbog toga su tehnike opuštanja, vizualizacija, masaža, joga, meditacija i biofidbek super metoda za sniženje stresa.

Ishrana

Izbegavati zasićene masti i holesterol, tj.namirnice životinjskog porekla, tropska ulja, prženo. Jesti voće, povrće, žitarice. Crni i beli luk smanjuju holesterol, ali se mišljenja razlikuju kad je reč o njihovom dejstvu.

Konvencionalna medicina

Ukoliko je holesterol visok malo onda je ishrana dovoljna, ali ukoliko je preveliki promena ishrana nekada nije dovoljna i onda se uzimaju sredstva za sniženje holesterola. Statini se koriste najviše i oni deluju tako što blokiraju enzim koji jetra koristi za proizvodnju holesterola. Oni su skupi i imaju nus efekte poput upale jetre. Zato je niacin možda bolja opcija i mora da se uzima u velikim količinama, ali i on ima neželjene efekte poput crvenila kože ili nadraženosti želudca.

LDL afereza je čišćenje krvi osoba sa teškim genetskim poremećajem holesterola. Krv se vadi, hemijski se pročisti i vrati u telo, i tako se visina LDL-a smanji 50-80%.

Alternativni načini lečenja

Postoji dosta načina održavanja holesterola u krvi. Ovo može biti i dopuna lečenju. Bitno je samo da lekar zna sve što koristite iz lekara.

Dijagnostički postupci

Analiza krvi se radi. Gleda se serumski holesterol, ukupni holesterol, HDL, LDL i prati se visina svih ovih faktora u krvi.

Način života

Redovna fizička aktivnost je vrlo bitna, jer se njome podiže visina HDL-a.