Jajnici – rak jajnika

Šta su jajnici i čemu služe?

U materici se nalaze dva jajnika čija je uloga da proizvodi jajne ćelije i hormone. Međutim, nekada se tu razviju abnormalne tvorevine, koje ne moraju biti kancerozne. To su uglavnom neke ciste. Rak jajnika se javlja bilo kada, kad je reč o uzrastu, a tokom menopauze je uobičajen.

Što se ranije otkrije, veća je verovatnoća da se izleči. Ali uglavnom se on širi telom u trenu dijagnostifikovanja. Stopa preživljavanja kad se rak otkrije rano je 88%, a kasno 40%.

Simptomi raka jajnika

Iako su simptomi retki, moguće je:

  • Poremećaji probavnog trakta
  • Proliv, zatvor, učestalo mokrenje
  • Bol, otok stomaka, bol u donjem delu leđa
  • Krvarenje iz materice kad nije vreme

Simptomi povezani sa rakom jajnika koji je već napredovao su vrlo jake mučnine, povraćanje, bol, smanjenje telesne mase.

Kada se obratiti lekaru

  • U slučaju bolova u stomaku ili krvarenja. Pogotovo ako traje duže od dve nedelje

Uzroci raka jajnika

U porodičnoj anamnezi uglavnom nema ove bolesti, ali ako je ima verovatnoća da se rak dobije je veća, i što je više rođaka obolelo od ove bolesti, ta verovatnoća je veća. Žene sa malo dece, koje nisu rađale, koje odlažu porođaj ili koje imaju teškoće da zatrudne su pod većim rizikom. Moguće je da se to dešava zbog ređih ovulacija. Količina zasićenih masti utiče takođe, jer te masti sadrže estrogen, i stimulišu lučenje estrogena, a lekari kažu da karcinom jajnika brže raste u prisutnosti estrogena. Azbest je opasan kad je reč o ovoj bolesti.

Prevencija

Konsultujte se sa lekarom o kontraceptivnim pilulama ili hormonskom lečenju. Međutim postoji mišljenje da pilule štite, ali da hormonsko lečenje povećava opasnost za rak, i nijedno nije pogodno ukoliko u anamnezi postoji rak jajnika. U slučaju ogromne opasnosti lekar može da predloži odstranjivanje jajnika.

Lečenje lekovitim biljem

Chamomilla čaj protiv upale jajnika je odličan izbor u prevenciji i očuvanju opšteg zdravlja jajnika. Takođe, odličan je kada dođe do upale(prehlade) jajnika koju može efikasno otkloniti. Iako nije lek protiv raka jajnika, poželjno ga je piti kod prvih simptoma promene zdravlja jajnika.

Konvencionalna medicina

Hirurški zahvat je standardni način lečenja raka jajnika i tada se odstranjuju reproduktivni organi. Kad je reč o ženama koje žele dece, postoji mogućnost da se odstrani samo zaraženi jajnik, dok drugi može naknadno da se odstrani. U zavisnosti od preostalog tumora zavisi prognoza. Hemoterapija tada pomaže, kao i lečenje zračenjem. Bitni su redovni pregledi. Žene koje su imale ovu bolest pod rizikom su za dobijanje i raka dojke i debelog creva.

Istražuju se novi načini lečenja sa manje nuspojava. Jedan od njih je lečenje taksolom koji se dobija iz stabla pacifičke tise.

Dijagnostički postupci

Bitni su godišnji pregledi kod ginekologa. Takođe i analizom krvi se može doći do dijagnoze, ali analiza nije pouzdana, te je bitan i ultrazvuk jajnika. Ukoliko je potrebno radi se i biopsija.