Hrkanje

Šta je hrkanje i kako nastaje?

Mnogi ljudi hrču povremeno, međutim oni koji su gojazni, koji su muškog pola i koji su srednjih godina najverovatnije jesu hronični hrkači.

Nekada hrkanje može dovesti do teške bolesti zvane opstruktivna apneja i tada osoba ne diše par sekundi do 2 minuta, što smanjuje dotok kiseonika, što za posledicu ima umor ali i smrt nekada.

Redovno, glasno hrkanje predstavlja tegobu i može se javiti u umerenoj meri ali i u većoj meri kada osoba hrče konstantno tokom celog spavanja. Naravno, postoje lekovi koji smanjuju intenzitet tih tegoba.

Hrkanje

Simptomi hrkanja

  • Disanje koje podrhtava, promukao i grub zvuk

Kada se obratiti lekaru?

  • Ukoliko osoba koja živi sa vama hrče veoma glasno ili čujete da u nekim momentima ne diše
  • Ukoliko ste umorni i vrlo pospani
  • Ukoliko vam se desi da zaspite u neobičnim momentima

Uzroci hrkanja

Deo usne šupljine – meko nepce – vibrira i dovodi do toga da se pluća naprežu da udahnu vazduh. Disajni putevi su tada opušteni mnogo i previše otvoreni. Alkohol, lekovi za spavanje, spavanje na leđima, premekan jastuk, slab mišićni tonus, deformaciija nosa, pušenje i gojaznost su još neki od faktora koji dovode do hrkanja. Kod dece faktori mogu biti povećanje krajnika, kao i astma.

Lečenje hrkanja

Ne mora se lečiti, jer smanjenje telesne mase (težine), smanjenje pušenja i alkohola rešava tegobe. U teškim slučajevima operacija može biti nužna.

Prevencija

  • Smanjite telesnu masu
  • Ne jesti uveče i ne uzimati alkohol
  • Ne uzimati cigarete
  • Spavajte na boku i bez jastuka
  • Ne uzimajte tablete za spavanje i sedative

Šta je dobro znati?

OPSTRUKTIVNA APNEJA TOKOM SPAVANJA

1 – 5 % posto odraslih ima ovu bolest i to su uglavnom muškarci. Dolazi do prestanka disanja 30 i više puta. Posledica toga jeste smanjen dotok kiseonika ali i visok pritisak, što sve može dovesti do smrti. Ukoliko posumnjate na ovo obratite se lekaru.

Konvencionalna medicina

Ukoliko je reč o blažem hrkanju, nije potrebno lečenje. Ako je reč o alergijama, dobićete antihistaminike ili dekongestive, a ako je reč o nosnim deformacijama možda ćete morati na operaciju. Ukoliko je reč o opstruktivnoj apneji, moraćete da se lečite.

Alternativni načini lečenja

Za hrkanje izazvano alergijama, astmom, bronhitisom ili emfizemom ovaj način lečenja može biti koristan.

Dijagnostički postupci

Ispitaće vas o alergijama, ishrani, lekovima, alkoholu, pušenju. Zatim će vam pregledati grlo i nosnu šupljinu. Možete biti podvrgnuti detaljnijem ispitivanju ako lekar uoči moguće znake apneje.