Impetigo

Šta je impetigo (gnojavi ekcem) i kako nastaje?

Impetigo je veoma zarazna infekcija kože koju izazivaju bakterije streptokok (Streptococcus piogenes)  i stafilkok (Staphylococcus aureus). Drugi naziv za impetigo je ‘Gnojavi ekcem‘. Vrlo lako se može zameniti sa simptomima herpesa (virusne infekcije), ali je razlika u tome što se impetigo širi brže, ne javlja se u usnoj duplji i retko se ograničava na jedan deo tela. Impetigo se može pojaviti na bilo kom delu tela, ali najčešće se javlja na izloženim delovima kože kao što je lice, naročito oko nosa i usana, i na rukama i nogama. Zahvaćena područja su pokrivena sitnim mehurićima koji pucaju i otkrivaju vlažnu, crvenu kožu. Nakon nekoliko dana se pojavljuju zlatnožute kraste koje se šire. U težim slučajevima infekcija zahvata unutrašnje slojeve kože i tako nastaje ektima, odnosno gnojem ispunjene rane koje se pretvaraju u duboke čireve. Ektima je praćena jakim svrabom, a češanje dovodi do širenja infekcije. Ako se ne leče, ove rane mogu izazvati trajna oštećenja i promene pigmentacije kože.

Najteža komplikacija impetiga je veoma ozbiljna bubrežna bolest glomerolonefritis. Javlja se u jedan posto slučajeva i najčešće kod dece. Antibiotici i pravilna ishrana su dovoljni za izlečenje bolesti bez posledica.

Simptomi impetiga

  • Delovi kože, najčešće na licu i izloženim područjima ruku i nogu, prekriveni su mehurićima koji pucaju, postaju crveni i iz njih curi tečnost .
  • Posle par dana se stvaraju zlatnožute kraste, a infekcija se širi po rubovima zahvaćenog područja.

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako se mehurići ne povuku nakon 48 sati od početka lečenja.
  • Ako se pojave mali gnojni čirevi sa tamnosmeđom krastom, praćeni jakim svrabom. To je verovatno ektima, gnojna rana koja prodire dublje u kožu i ako se ne leči može imati posledice u vidu ožiljaka i promena u pigmentaciji kože.
  • Ako se simptomi impetiga jave kod deteta.
  • Ako se kod deteta koje je obolelo od impetiga javi mučnina, povraćanje, glavobolja, otoci lica i udova i ako retko mokri.

Uzroci impetiga

Impetigo izazivaju bakterije stafilokok i streptokok koje se mogu naći u prljavim toaletima, pokvarenoj hrani, pa čak i u našem organizmu. Ako se dete koje ima neku ranu na telu okupa u prljavoj kadi ili koristi peškir koji je pre toga koristila obolela osoba, može oboleti od impetiga. Veće šanse za razvoj impetiga postoje ukoliko je koža već iritirana nekom drugom bakterijskom ili gljivičnom infekcijom.

Impetigo je veoma zarazna bolest, a prenosi se dodirom, upotrebom zaražene posteljine i peškira. Jako znojenje, neuhranjenost i loša lična higijena mogu pogoršati stanje pacijenta.

Lečenje impetiga

Za lečenje i prevenciju impetiga je najbitnija pravilna lična higijena. Kada se infekcija pojavi, treba se odmah obratiti lekaru i započeti lečenje da bi se sprečilo širenje zaraze.

Lečenje lekovitim biljem

Za lečenje stafilokoknih infekcija se preporučuje hidrastis (Hydrastits canadensis). Pomešajte jednu kašičicu praha hidrastisa sa onoliko vode ili belanaca koliko je potrebno za smesu koja se može naneti na ranu. Rane bi trebale da se povuku za dva do tri dana. Pri tome bi trebalo da znate da hidrastis može privremeno stvoriti mrlje na koži, što naizgled pogoršava izgled zaraženog područja.

Smirna (Commiphora molmol) takođe može biti delotvorna. Direktno na ranu nanesite 5-10 kapi tinkture, tri puta dnevno. Jaka antibakterijska svojstva ima ulje kajeputa (Melaleuca spp). Primenjeno direktno na ranu ublažava svrab i ubrzava proces lečenja.

Homeopatija

Mezereum se koristi za lečenje debelih krastica ispunjenih gnojem, a Graphites pomažekod rana iz kojih curi tečnost nalik na med. Rhus toxicodendron ublažava svrab, a Arsenicum album pomaže kod otvorenih rana. Preporučena doza ovih preparata je 12x, na svakih 4-6 sati sve do poboljšanja. Ako rane ne nestanu nakon 48 sati, a infekcija se proširi, obratite se lekaru.

Ishrana

Vitamin A je veoma bitan za održavanje zdravlja kože, pa bi oboleli od impetiga trebalo da unose veće količine žutog i lisnatog zelenog povrća, ili da uzimaju svakodnevno 50 000MJ beta karotena. Za jačanje imuniteta treba uzimati cink, i to 45mg dnevno. Ali vitamine i minerale ne bi trebalo unosti duže od nekoliko nedelja bez saveta lekara, ovo  se naročito odnosi na decu.

Konvencionalna medicina

Treba vodoti računa o ličnoj higijeni, a redovno pranje sapunom i vodom može izlečiti blaže oblike impetiga. Ako se rane ne povuku u roku od 48 sati, ili je reč o detetu, obratite se lekaru. Kako bi se sprečilo širenje infekcije, lekar će preporučiti antibakterijske kupke i za obolelog i za članove porodice.

Mast mupirocin se kupuje samo uz lekarski recept i može biti veoma delotvorna u lečenju. Ne bi trebalo koristiti masti koje se kupuju bez lekarskog recepta  jer nisu jake da bi sprečile stafilokoknu ili streptokoknu infekciju, a ako se nepravilno primene mogu dovesti do širenja infekcije na druge delove tela. Ako mupirocin ne dovede do izlečenja, lekar će vam prepisati oralni antibiotik (penicilin ili eritromicin). Kod težih infekcija se koriste injekcije penicilina, one skraćuju vreme lečenja i smanjuju mogućnost ponovne pojave bolesti.

Alternativni načini lečenja

Obzirom da je impetigo infekcija površinskog dela kože, za lečenje se mogu koristiti razne biljne masti. Ali ako posle 12-24 sata nakon primene ne primetite poboljšanje obratite se lekaru.

Lečenje kod kuće

  • U slučaju blaže infekcije, redovno pranje toplom vodom i sapunom, izlaganje ranica vazduhu i primena biljnih preparata može ublažiti svrab i očistiti kožu. Ako je teža infekcija, zaraženo područje perite antibakterijskim sapunom i primenite odgovarajuću terapiju.

Osobe obolele od impetiga treba uvek da koriste čist peškir, i te peškire treba prati odvojeno od ostalog veša.