Impotencija

Šta je impotencija i kako nastaje?

Impotencija je poremećaj seksualne funkcije muškarca, odnosno nemogućnost postizanja i održavanja erekcije. Veliki broj muškaraca ima problem sa potencijom, a gotovo svaki muškarac ima povremene  tegobe sa postizanjem ili održavanjem erekcije. Iako ne ugrožava život pacijenta, impotencija može negativno uticati na samopuzdanje muškarca, činiti ga depresivnim i neraspoloženim. Bez obzira na težinu poremećaja, lečenje uvek donosi određeni stepen olakšanja.

Simptomi impotencije

Osnovni simptom impotencije je nemogućnost postizanja i održavanja erekcije. Ovi problemi se mogu javiti u nekoliko oblika.

  • Ako je impotencija kratkotrajna ili povremena, verovatno nije u pitanju ozbiljniji poremećaj. Povremene smetnje se mogu javiti u svakoj životnoj dobi i dožive ih skoro svi muškarci.
  • Ako se bolest razvija postepeno i uporno, verovatno postoji neki organski uzrok, i tada je impotencija hronična.
  • Ukoliko se javi iznenada, a pri tom još uvek možete postići erekciju rano ujutro ili prilikom samozadovoljavanja, onda je uzrok psihološke prirode.

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako je impotencija povezana sa osećajem teskobe ili ometa vaš seksualni život. Lekar vas može informisati i otkloniti neke zablude vezane za tegobe seksualne prirode.
  • Ako impotencija traje duže vreme. Ako je impotencija posledica nekih organskih uzroka, lekar će uraditi analize, što može dovesti i do otkrivanja nekih drugih oboljenja. Na primer, ako je sužena arterija polnog organa, to može ukazati na koronarno srčano oboljenje. A za samu impotenciju, lekar vam može preporučiti mere za ublažavanje simptoma ili upotrebu mehaničkih pomagala ako lečenje nije moguće.

Uzroci impotencije

Još pre samo dvadesetak godina, lekari su kao uzrok impotencije navodili psihološke probleme, a kod starijih muškaraca uzrok se pripisivao godinama. Međutim, danas se smatra da hronična impotencija zahteva lečenje, bilo kod mlađih ili starijih muškaraca. Prema najnovijim saznanjima, uzrok impotencije kod muškaraca starijih od 50 godina je u 90% slučajeva organskog porekla. Obzirom da je erekcija pre svega reakcija kardiovaskularnog sistema, impotencija u ovim godinama može biti posledica skupa različitih poremećaja koji sprečavaju normalan dotok krvi u polni organ, na primer dijabetesa i ateroskleroze. Takođe, oštećenje vene može dovesti do prebrzog povlačenja krvi iz penisa. Zatim, hormonski disbalans ili određeni hirurški zahvati mogu izazvati impotenciju.

Nervni sistem prenosom nervih signala utiče na kardiovaskularne procese koji dovode do erekcije. Neki lekovi kao što su sedativi, neka stimulativna sredstva, antihistaminici, lekovi za izazivanje mokrenja, antihipertenzivi, lekovi protiv raka ili depresije mogu nepovoljno delovati na normalan prenos tih nervnih signala. Alkohol, duvan i droge poput marihuane, takođe mogu uticati na pojavu impotencije.

Kod mlađih muškaraca uzrok impotencije je najčešće psihološki. Može jeizazvati napetost i teskoba koja je posledica nedostatka komunikacije sa partnerkom ili razlika u seksualnim sklonostima. Poremećaji mogu biti povezani i sa osećajem potištenosti, strahom, roditeljskim ili društvenim odbacivanjem ili seksualnim zlostavljanjemu detinjstvu.

Lečenje impotencije

Ako se problem javlja s vremena na vreme, treba da znate da što ste stariji, za seksualno uzbuđenje je potrebno više vremena, i da seksualno zadovoljstvo ne treba izjednačavati sa samim seksualnim odnosom. Ako je impotencija trajna, obratite se lekaru jer postoji više načina lečenja.

Aromaterapija

Po dve kapi eteričnih ulja žalfije, sandalovine i jilangjilanga dodatih u 4 kašičice ulja za masažu ili u vodu za kupanje mogu pomći kod opuštanja.

Lečenje lekovitim biljem

Chamomilla vam preporučuje naš efikasni čaj za potenciju koji je sjajna mešavina biljaka koje stimulišu rad prostate, pojačavaju libido i stimulišu polne žlezde. Ovaj čaj je potpuno prirodan i prijatne je arome. Pomoći će vam pravilnom radu polne žlezde čime se reguliše potencija. U najvećem broju slučajeva, uspeh je zagarantovan.

Čaj za potenciju

Alternativa našem čaju za potenciju je svakako čaj od mečje šape koji se koristi i kod problema sa potencijom.

Čaj od mečje šape

Konvencionalna medicina

Za lečenje hroničnih i težih slučajeva impotencije kod starijih muškaraca najčešće se preporučuje jedna vrsta vakuum-pumpe. Ona izaziva povećani dotok krvi u polni organ stvaranjem  negativnog pritiska u okolnom području. Zatim se na koren polnog organa navlači elastični prsten da bi se održala erekcija, koji se skida posle najviše 30 minuta da bi se omogućio normalan protok krvi. Erekcija se može izazvati i injekcijom papaverina ili prostaglandina neposredno pre odnosa. Ovi lekovi mogu delovati i dugoročno na seksualnu funkciju i cirkulaciju krvi u polnom organu. Cirkulacija se može poboljšati i uzimanjem pentoksifilina ili johimbina 1-2 sata pre seksualnog odnosa. Ostali stimulansi uglavnom deluju na psihu.

Ako postoju problem sa krvnim sudovima, u 50% slučajeva su uspešne tehnike kojima se otvaraju dovodne arterije polnog organa.

Ako ovi načini lečenja ne pomognu, neki muškarci se odlučuju za implante za polni organ. Najjeftiniji je polukruti tip implanta kojim se postiže trajna erekcija. Suptilniji ali i skuplji implanti se naduvavaju uz pomoć neke vrste pumpice koja je sakrivena ispod kože testisa.

Ako je impotencija posledica psiholoških poremećaja, treba otkriti uzroke stresa i napetosti. Terapeut može pomoći u otkrivanju problema kao što je nepotreban osećaj krivice, strah od nezadovoljavajućeg snošaja ili negativnih stavova i zabluda o snošaju koje ste stekli u detinjstvu.

Alternativni načini lečenja

Za zadovoljavajući seksualni život je najbitnije dobro zdravlje i opuštenost.

Lečenje kod kuće

  • Nemojte razmišljati o erekciji, budite strpljivi tokom snošaja, primenjujte različite oblike intimnog dodirivanja
  • Umereno vežbanje deluje pozitivno na opuštanje tela, pospešuje energiju, svest i seksualnost.

Isprobajte razne tehnike opuštanja, kao što su joga, meditacija i masaža, jer stres utiče nepovoljno na dotok krvi u polni organ. Uzajamna masaža će usporiti tok snošaja i dati prostora međusobnoj komunikaciji.