Jajnici – tegobe

Šta su jajnici i čemu služe?

Jajnici su parni organi veličine badema i smešteni su sa obe strane materice. Svaki jajnik ima hiljade jajašaca i tokom menstrualnog ciklusa, po jedno jajašce počne da raste u folikuli i kad sazre folikula ga izbacuje napolje. To je ovulacija, kada jajašce ulazi u jajovod odakle se ono prenosi ka materici i to traje tri dana.

Jajnici proizvode estrogen i progesteron, pa dok jajašce sazreva folikul oslobađa estrogen koji zadebljava sluznicu materice u slučaju da dođe do oplodnje, i nakon prsnuća folikul se pretvara u žuto telo, koje zatim proizvodi progesteron koji matericu priprema za oplođeno jajašce. U slučaju da ne dođe do trudnoće njegova visina opada, i dolazi do menstruacije.

U jajnicima može doći do infekcije, cisti, tumora. U slučaju više malih cistica dolazi do bolesti zvane policistični sindrom jajnika. Nekada ciste narastu toliko da stvaraju problem jer ometaju proizvodnju hormona jajnika, dovode do nepravilnih krvarenja, do porasta maljavosti ili do učestalog mokrenja.

Simptomi

  • Osećaj pritiska na jednoj strani stomaka
  • Bol u stomaku tokom orgazma
  • Oštra bol u stomaku
  • Nepravilno krvarenje ili izostanak ciklusa
  • Povećana maljavost lica i tela
  • Poremećaj u obavljanju nužde

Kada se obratiti lekaru?

  • U slučaju naglog, oštrog i jakog bola u stomaku, uz temperaturu ili bez
  • U slučaju porasta maljavosti
  • U slučaju neredovnih ili prestalih menstruacija

Uzroci

Najčešći uzrok infekcije jajnika su polno prenosive bolesti. Policistični jajnici stvaraju se kada folikule sa jajašcima ostanu zarobljene ispod površine jajnika i ne mogu da ih izbace, te tako dolazi do cisti.

Lečenje

Zavisi od poremećaja. Lečenje cisti često nije potrebno, jer nestaju same. U slučaju da posumnjate da je tvorevina na jajniku kancerozna uradite detaljnije analize. Alternativni načini su samo dopuna.

Lečenje lekovitim biljem

Chamomilla vam nudi dve sjajne čajne mešavine:

Čaj protiv upale jajnika – odličan izbor u prevenciji i očuvanju opšteg zdravlja jajnika. Takođe, odličan je kada dođe do upale(prehlade) jajnika koju može efikasno otkloniti. Iako nije lek protiv raka jajnika, poželjno ga je piti kod prvih simptoma promene zdravlja jajnika.

Čaj protiv ciste na jajniku

Ishrana

Vegetarijanska ishrana bogata repom, šargarepom, tamnozelenim lisnatim povrćem i limunom. Cink, vitamin A, E i C, ulje od crne ribizle i pupoljke su korisni takođe.

Konvencionalna medicina

U slučaju infekcije jajnika dobićete antibiotik. U slučaju ciste ili tumora uglavnom se radi hirurško odstranjivanje. Neki lekari daju kontraceptivne pilule onda kada sumnjaju o prirodi ciste.

Za lečenje policističnog sindroma jajnika uglavnom se daje hormonsko lečenje za uspostavljanje redovnih menstrualnih ciklusa. Koristi se progesteron ili kontraceptivne pilule. Nekada se prepisuju lekovi za plodnost kako bi se podstakla ovulacija.

Dijagnostički postupci

Detaljni pregled se radi. U slučaju sumnje radi se ultrazvuk ili laparoskopija.