Katarakta (mrena)

Šta je katarakta (mrena) i kako nastaje?

Katarakta (mrena) se javlja kada dođe do zamagljenja sočiva koje ima ulogu da fokusira svetlo i dovodi do jasnog vida. Vid se postupno i bez bola pogoršava, i može dovesti i do slepila. Ipak pomoću operacije se može vid popraviti. U SAD-u 5000 osoba godišnje oslepi zbog odbijanja operacija.

Katarakta

Simptomi katarakte

Loš vid, a uz to ide i:

  • Nejasna slika, pogotovo kad je svetlo jako
  • Slab vid tokom noći
  • Neprijatan osećaj tokom gledanja ka jakim izvorima svetla (sunce, farovi automobila, sijalice..)
  • Poboljšanje vida u blizini
  • Bolji vid u jednom oku 2-3 puta
  • Mutno sočivo
  • Bol i pritisak u očima

Kada se obratiti lekaru?

  • U slučaju bilo kojih simptoma obratiti se oftamologu

Uzroci nastanka katarakte

Katarakta je posledica promena u ćelijama sočiva. Bistre belančevine postaju mutne, i to se u 75% dešava usled starenja. Ali bitni faktori jesu i izlaganje suncu, dimu cigarete, zagađenom vazduhu kao i opšti manjak vitamina u organizmu ili zloupotreba alkohola. Nuklearna skleroza jeste najčešća vrsta staračke katarakte, koja nastaje u jezgru sočiva. Sočivo može da otekne u toku ranog stadijuma stvaranja katarakte, i tada se vid poboljšava na kratko, ali to ne traje dugo. Katarakte mogu da se pojave kao sekundarna posledica drugih tegoba sa očima. Još neki uzroci mogu biti nasleđe, otrovne hemijske mterije, mehaničke povrede i velike količine zračenja.

Lečenje katarakte

Jedino moguće jeste hirurški zahvat.

Prevencija

Izbegavati jako sunce, nositi tamne naočare. Neki misle da neki antioksidansi smanjuju slobodne radikale koji mogu da oštete belančevine u sočivima i na taj način usporavaju degeneraciju belančevina. Naturopati preporučuju ishranu bogatu voćem i povrćem koje sadrži A, C, E vitamin, kao i selen. Neki od tih su spanać, brokoli, šargarepa, slatki krompir.

Konvencionalna medicina

Operacija katarakte je jedna od najuspešnijih – 95% ljudi kaže da ima je vid bolji.

Dijagnostički postupci

Svetlom se otkriva sivu kataraktu, i onda se posebnim instrumentima otkrivaju karakteristike iste.