Manierova bolest

Šta je manierova bolest i kako nastaje?

Manierova bolest odnosi se na poremećaj unutrašnjeg uha, koji dovodi do vrlo neprijatnih senzacija i do psihičke napetosti. Prosper Manier je opisao ovu bolest pre 100 godina, i tada je dao simptome koji su vezani za poremećaj sluha i ravnoteže.

96% ljudi sa ovom bolešću ima vrtoglavice i zamagljen vid koji se retko javlja. Nakon toga osoba je iscrpljena i ima potrebu da spava.

Postepeno se može izgubiti sluh, dolazi do šumova, zujanja ili tinuitusa i diplakuzije (isti ton, različit u dva uha). Javlja se kod starijih (40 godina), ali i kod dece od 4-9 godina. Nekada se bolest i sama povuče iz nepoznatih razloga.

Simptomi manierove bolesti

 • Vrtoglavica, osećaj mučnine, povraćanje, bledilo, malaksalost
 • Poremećaj sluha, tinitus, osetljivost na buku
 • Začepljenost ušiju
 • Bol u glavi

Kada se obratiti lekaru?

 • U slučaju vrtoglavica koje se ponavljaju
 • U slučaju sve slabijeg sluha
 • U slučaju da isti zvuk čujete različito u dva uha

Uzroci manierove bolesti

Napetost, velike količine soli kao i previše endolimfe mogu biti uzrok bolesti. Deo unutrašnjeg uha – puž –  pretvara zvučne talase u impulse koji idu do mozga, dok drugi deo – prstenovi tj. polukružni kanali – imaju u sebi tečnost koja reaguje na promenu položaja tela, i signali odatle zajedno sa signalima iz očiju i kože idu do mozga i time se održava ravnoteža. Kod bolesti tečnost se napuni previše i ravnoteža postaje poremećena.

Infekcije srednjeg uha, sifilis, leukemija, otoskleroza, poremećaji imunog sistema takođe mogu biti uzrok Manierove bolesti.

Lečenje manierove bolesti

Nema leka, ali se simptomi mogu umanjiti. Operacija je poslednji način lečenja.

Prevencija

Smanjiti stres, povećati uživanje u hobiju, sportu, muzici, čitanju knjiga. Čaj od kamilice je smirujući, te može dobro delovati. Potražiti pomoć psihologa.

Akupunktura

Neuralna tačka vrat, simpatetička, bubrežna, adrenalna, srčana tačka se mogu stimulisati.

Aromaterapija

Kupka sa uljem lavande, sandalovine i geranije ili kamilice i lavande.

Rad na telu

Popričajte sa osteopatom ili kiropraktičarem radi nameštanja glave, vrata, donjeg dela leđa. Refleksolog može da preporuči masiranje uha.

Homeopatija

Uzimaju se doze 12x na 4-6 sati. Bryonija za vrtoglavice i šumove, Cocculus za vrtoglavice i mučninu, Conium kod vrtoglavica sa mučninom.

Psihosomatsko lečenje

Masaža i joga mogu biti korisni.

Ishrana

Povećati unos kalorija, masnoća i belančevina, kao i vitamin C, B1, B2, B6 i cink. Izbegavati so, jer zadržava tečnost u organizmu.

Konvencionalna medicina

Lekovi za smanjenje pritiska i tečnosti u uhu. Diuretici, sedativi, meklizin, diazepam, antihistaminici. Skopolaminski flasteri se koriste za lečenje morkse bolesti, ali mogu pomoći i kod ove bolesti, kako bi se simptomi smirili. Aminoglikozid pomaže kod jakih vrtoglavica, i daje se onima gde su oba uha zahvaćena. Operacijom se uništava lavirint unutrašnjeg uha kako bi se vrtoglavice smanjile – vestibularna neurektomija – presecaju se živci i lavirint se odstranjuje- primenjuje se kod pacijenata sa teškim vrtoglavicama. Druga vrsta operacija je endolimfatični operacijski zahvat u kome se isušuje uho, i ugrađuju se cevčice da bi se pritisak smanjio.

Alternativni načini lečenja

Ublažavaju stres i simptome.

Lečenje kod kuće

 • Tokom napada lezite mirno
 • Smirite se i unosite vrlo malo soli i tečnosti
 • Izbegavati kofein, cigare i alkohol
 • Dobro spavajte
 • Izbegavati vožnju, plivanje, penjanje

Dijagnostički postupci

Iskusan otorinolaringolog može običnim testova odrediti postoji li bolest, ali bitno je detaljno proveriti sve simptome, pre dijagnoze. Audiometrija, rendgen, elektrokohleografija su neke od metoda.