Materica – rak

Kako nastaje rak materice?

Kod žena koje mogu da rađaju, svaki mesec sluznica zadeblja i sprema se da primi oplođeno jajašce, ako ne dođe do te oplodnje, tkiva i krv se ljušte i izbacuju menstrualnim krvarenjem.

Razne bolesti utiču na matericu. Fibroidni tumori su dobroćudni i nisu kancerozni. Hiperplazija endometrija je najteže oboljenje materice, i može dovesti i do raka. Najagresivniji rak je onaj koji se javlja u mišićnom zidu materice i uzrok je manje od 5% svih slučajeva. Ukoliko se ne leči, rak endometrijuma može da prodre kroz zid materice i da zahvati mokraćni kanal, kao i jajovode, jajnike i druge organe. Međutim, raste sporo i može se brzo otkriti.

Simptomi raka materice

Rak nema simptoma na početku, ali kako raste, javljaju se simptomi:

  • Krvarenje koje je abnormalno, obilno
  • Sekret je roze do smeđe boje, vodeno – gust, i neprijatnog mirisa
  • Povećana materica
  • Gubitak telesne mase, malaksalost i bolovi u donjem delu stomaka, leđa ili nogama

Kada se obratiti lekaru?

  • U slučaju abnormalnog krvarenja ili sekreta

Uzroci raka materice

Žene u postmenopauzi, one koje su rano dobile prvu menstruaciju, ili kasno ušle u menopauzu, gojazne žene, one koje imaju dijabetes i visok krvni pritisak, nemaju dece, neplodne su, ili imaju nepravilne cikluse. Tamoksifen lek dovodi do opasnosti od razvoja raka materice, a i kontracepcijske pilule. Kad se hormonski disbalans leči, i estrogen je veći od progesterona sklonost ka javljanju raka raste.

Lečenje raka materice

Uglavnom je konvencionalan način uspešan.

Prevencija

Obavezno jednom godišnje raditi Papa test i ići na pregled. Razmotrite koliko je dobro uzimati pilule protiv trudnoće. Telesna težina se treba držati u ravnoteži i ishrana i fizička aktivnost treba da budu u balansu.

Konvencionalna medicina

Operacija se radi kod raka koji nije u meta stazi – radi se histerokromija kojom se cela materica odstrani. A ako se rak proširio, radi se zračenje. Kod raka u metastazi može se primeniti i hormonsko lečenje radi usporavanja karcinoma. Hemoterapija i zračenje mogu da se primene kako bi se rak smanjio. Kad je pacijentkinja u remisji ona mora da ide na kontrolu redovno.

Alternativni načini lečenja

Grupe za pružanje podrške su korisne, kao i savetovanje i psihoterapija.

Dijagnostički postupci

Papa test otkriva rak materice, kao i biopsija i analiza krvi.