Oboljenje dojke

Ženska dojka je organ koji prolazi kroz razne promene u pubertetu, zatim u toku svakog menstrualnog ciklusa, u trudnoći, a menja se i sa godinama.  Većina tih promena su prirodne i normalne, međutim, ukoliko se javi bol ili kvržice trebalo bi se obratiti lekaru. Već u pubertetu bi trebalo početi sa mesečnim samopregledima. Obzirom da se neposredno pre menstruacije dešavaju promene u dojkama u vidu zadebljanja, preglede bi trebalo vršiti nedelju dana nakon menstruacije. A ako više nemate menstruacije, pregledajte dojke onog datuma u mesecu koji ćete lako zapamtiti.

Mamogram je rendgenski snimak dojke, i on može otkriti kvržice mnogo pre nego što ih vi možete opipati. Zbog toga bi trebalo početi sa takvim pregledima posle 35-e godine, i to svake druge godine, a posle navršene pedesete godine života, ovaj pregled bi trebalo obavljati jednom godišnje. Ako postoji istorija bolesti u užoj porodici, preglede treba vršiti najmanje jednom godišnje bez obzira na starost.

Bolovi u dojkama

Osim bolova i oticanja dojki u toku menstrualnog ciklusa, postoje razni drugi uzroci koji ih mogu izazvati kao što su infekcije, povrede, izrasline, rak ili ishrana.

U toku menstrualnog ciklusa dolazi do hormonskih promena, odnosno rasta nivoa estrogena i progesterona. Oni donose više tečnosti u dojke, šire tkivo, rastežu nervna vlakna i tako izazivaju bolove. Međutim, to nije razlog za zabrinutost, i ovi simptomi se povlače nakon menstruacije. Bol u dojkama se može javiti i usled korišćenja kontraceptivnih pilula. Takođe, bol može izazvati i nizak nivo estrogena i progesterona u toku menstrualnog ciklusa.

Ako dođe do povrede ili infekcije, stvaraju se mali apscesi koji mogu izgledati kao ciste. Infekcije se najčešće javljaju kod dojilja i zahtevaju lekarski pregled. Ciste takođe izazivaju bolove, dok  kod raka dojke bol izostaje, iako bolovi ne isključuju mogućnost da se radi o raku.

Simptomi oboljenja dojki

  • Bolovi izazvani oticanjem pre menstruacije
  • Bolovi uz koje se javlja crvenilo, toplina i iscedak iz bradavice. Ukazuju na infekciju, dobroćudnu izraslinu ili rak dojke
  • Kvržica koja se pomera pri dodiru, i deluje kao da nije vezana za grudi. Moguće da se radi o cisti ili fibroadenomu
  • Kvržica koja jetvrda, ne pomera se i deluje kao da je vezana za tkivo, sa bolovima ili bez, smežuran izgled dojke. Može biti znak raka dojke

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako primetite bilo koju novu ili neobičnu kvržicu koja je prisutna tokom celog mesečnog ciklusa. Većina njih je bezopasna, i retko može ukazivati na rak ili infekciju, ali ipak bi trebalo posetiti doktora.

Lečenje dojki

Za sprečavanje i lečenje oticanja dojki u toku menstruacije najvažnija je ishrana. Treba održavati zdravu telesnu težinu i jesti raznovrsnu hranu. U toku menstruacije treba ograničiti unos soli, jer ona zadržava tečnost u organizmu i tako pogoršava simptome. Nekim ženama pomaže i izbacivanje kofeina i metilksantina (koga ima u čokoladi i čaju) iz ishrane. Stručnjaci predlažu i da nosite grudnjak 24 časa dnevno kako bi ograničili pomeranje grudi i tako smanjili nelagodnost.

Šta je dobro znati?

Kvržice u dojkama

Postoje razne vrste kvržica kao što su ciste, adenomi i papilomi. Sve one se razlikuju po veličini, obliku, mestu gde se nalaze, a razlikuju se i njihovi uzroci i načini lečenja. Oko polovina svih žena ima kvržice u dojkama ili fibroadenozu, a one se javljaju uglavnom kao posledica hormonskih promena u toku menstrualnog ciklusa, i u većini slučajeva su bezopasne. Međutim, ako napipate neku novu ili neobičnu kvržicu, obratite se lekaru kako bi se utvrdilo da li je kancerogena ili prekancerogena.

Stručnjaci vrše istraživanja o vezi između hormonske terapije i stvaranja kvržica, bilo da se radi o kontracepciji ili dodatnoj hormonskoj terapiji u menopauzi. Kod hormonskog lečenja, žene uzimaju različite količine estrogena i progesterona, a oni menjaju građu dojke, povećava se njihova gustina, što može otežati čitanje mamograma. Ciste su benigne izrasline ispunjene tečnošću i mogu biti bolne. Za prepoznavanje ciste, i njeno razlikovanje od tumora koristi se ultrazvuk ili biopsija. U menopauzi mnoge ciste se smanjuju ili nestaju, i zbog toga bi trebalo da lekar pregleda sve kvržice koje nastaju nakon menopauze.

Fibroadenomi su benigni tumori koji se javljaju kod žena mlađih od 40 godina, a retko se mogu javiti i kod adolescentkinja. Oni su okrugli, veličine od nekoliko centimetara i pomični su. Sa sigurnošću se mogu dijagnostifikovati samo biopsijom, i ona se preporučuje svakoj pacijentkinji starijoj od 20 godina.

Adenomi bradavice su tumori koji se javljaju u predelu bradavice. Različitog su izgleda, mogu se vratiti nakon hirurškog uklanjanja, a retko su kancerogeni.

Intraduktalni papilom je mala izraslina koja se javlja retko, i to u mlečnom kanalu blizu bradavice. Obično obolevaju žene starije od 40 godina, a bolest je praćena iscedkom koji može biti krvav.

Lečenje dojki lekovitim biljem

Za lečenje bolova u dojkama, koristi se ulje pupoljke (Oenothera biennis). U Evropi se pokazalo kao vemoa delotvorno, iako u SAD-u nije odobreno za upotrebu. Uzima se tri puta dnevno po jedna kapsula od 500 mg, ako je potrebno svaki dan. Ovakav način lečenja ima manje neželjenih dejstava od hormonskog lečenja.

Ishrana

Iako baš nije jasno kako deluje, vitamin E ublažava bolove u dojkama. On utiče na zgrušavanje krvi, pa ako pijete neke lekove za razređivanje krvi, posavetujte se sa lekarom pre njegove upotrebe.

Konvencionalna medicina

Ukoliko bolovi u dojkama nisu posledica raka, savetuje se upotreba dodatnih količina vitamina E u dnevnim dozama od 800 MJ. A pored toga može se koristiti i neki analgetik kao što je acetilsalicilna kiselina (npr. Aspirin ) ili ibuprofen.

Ako ovakav način lečenja ne pomaže, lekar će nastaviti lečenje hormonima poput danazola koji ublažava bolove, ili progesterona, jer njegov nedostatak može izazvati bolove. Takođe se prepisuje i lek protiv raka tamoksifen. Ako nijedan od ovih lekova ne deluje, ili ima neželjena dejstva, lekar će vam preporučitii neki drugi. Ali ako planirate trudnoću ne bi trebalo da koristite ove lekove.

Svi ovi hormonski lekovi imaju neželjena dejstva kao što su glavobolja, mučnina, gojenje i maskulinizaciju (povećan rast dlaka i ređe dublji glas) koji mogu biti nepovratni. Tamoksifen može negativno delovati na gustinu kostiju, dovesti do ginekoloških izraslina i stvaranja krvnih ugrušaka.

Većina simptoma se može ublažiti i bez jakih lekova, a najviše pomaže izbacivanje kofeina iz ishrane.

Infekcije se leče antibioticima. Ako postoji apsces, on se drenira, a ako ni to ne pomogne vrši se manja operacija.

Alternativni načini lečenja

Osim promenama u ishrani, bolovi u dojkama se leče i većim unosom hranjlivih supstanci i lekovitim biljem.

Lečenje kod kuće

Za ublažavanje bolova se koristi topli oblog od ricinusovog ulja. Natopite pamučnu krpu ricinusovim uljem, stavite na dojku i prekrijte nekim plastičnim omotom i peškirom. Grejte oblog 20-30 minuta električnim jastučićem ili termoforom.