Diskovi – kičmeni diskusi i tegobe

Ukoliko se javi oštar bol, bitno je obratiti pažnju na to i učiniti nešto povodom toga!

Šta su kičmeni diskovi?

Međupršljenski diskovi su elastični jastučići koji stoje između pršljenova u kičmi. Oni su veličine 2,5cm, a debljine 0,5cm i sastoje se od tvrde spoljašnje ovojnice zvane annulus fibrosus, koja okružuje jezgro nucleus pulposus. Ligamenti koji spajaju kosti kičme i okolni mišići drže diskove smeštenim između pršljenova, a ono mesto na kome su diskovi pokretni naziva se zglobna površina i ona sprečava savijanje i iskretanje koje bi oštetilo kičmenu moždinu kojom prolazi mreža živaca.

Diskovi ublažavaju udarce zbog svoje elastičnosti. Kod dece diskovi su vrećice ispunjene gelom ili tečnošću, a onda starenjem postaju sve tvrđi, dok kod odraslih diskovi su tvrdi (kao tvrda guma).

Ukoliko dođe do prevelikog pritiska, unutrašnja materija u disku otiče i potiskuje se u spoljašnju ovojnicu diska, a onda se disk krivi a materija pritiska okolne živce. Ukoliko pukne ovojnica, materija iz diska može da ošteti kičmenu moždinu ili živce što dovodi do ogromnih bolova, i tada treba odmah prekinuti svako kretanje.

Većina povreda diskova javlja se u donjem delu kičme, a ponekad samo se javi u vratnom delu i delu ramena. Nekada može doći do poremećaja diskova ali da oni ne utiču na živce, te da nema bolova.

Muškarci mlađi od 50 godina, aktivna deca i mlađe odrasle osobe su pod rizikom za javljanje uklještenja diskova. Oni koji vežbaju su pod manjim rizikom.

Simptomi oštećenja diskusa

Mnogo puta oštećenje diskova nema vidljive telesne simptome, ali ako to oštećenje utiče na živce kičme, onda se mogu javiti:

  • Oštar bol u leđima, koji se nakon naprezanja širi zadnjim delom na noge
  • Teškoće pri savijanju ili ispravljanju leđa, uz jake bolove
  • Bol u vratu, donjem delu leđa (pri ustajanju, kijanju, kašljanju)
  • Osećaj trnjenja u ruci ili nozi, kao i smanjenje snage u nogama

Kada se obratiti lekaru?

  • Ukoliko se javi trajna bol u gornjem ili donjem delu leđa
  • Ukoliko se uz taj bol javi i temperatura, ili infekcija
  • Ukoliko se izgubi osećaj i oseti slabost u udovima

Uzroci

Dizanjem teških predmeta, prejakim istezanjem ili klizanjem, može se oštetiti disk. Tegobe vezane za diskove nazivaju se degenerativne bolesti diska. Promena u disku je prirodna i dešava se tokom starenja, ali degeneracija diska može biti vrlo ozbiljna. Nekada se javlja i usled manjka kolagena, koji čini hrskavicu, kao i usled gojaznosti i slabog mišićnog tonusa.

Lečenje

Onda kada degeneracija zahvata živce potrebna je možda i operacija, dok u drugim slučajevima uklještenje diska samo zaceli.

Prevencija

Joga je najkorniji način da se opusti telo, um i da se poboljšava zdravlje.

Akupresura

Ova metoda pomaže za ublažavanje bolova u donjem delu leđa, ali bitan je oprez kad je reč o diskovima, jer je tada bolje preventivno lečenje koje podrazumeva opuštanje kičme – npr ležanje na boku uz sklupčavanje leđa i stavljanje toplih obloga kako bi se poboljšao protok krvi.

Akupunkutura

Obrađuju se tačke duž meridijana glavne žile.

Rad na telu

Refleksologija se odnosi na manipulaciju rukama i nogama, i naglašava pozitivne rezultate za smanjenje bola u dodnjem delu kičme tako što se čvrsto pritiska iza kosti zgloba i spoljašnje strane stopala.

Stručnjaci za Alexanderovu tehniku ili Feldenkraisovu metodu pomažu osobama da uspostave držanje i kontrolu nad telom.

Kiropraktika

Manualnim ili rendgenskim pregledom se uspostavlja dijagnoza, te se koriste zahvati, masaža i vežbe za jačanje mišića kičme.

Konvencionalna medicina

Lekari predlažu da se miruje i da se uzimaju lekovi protiv bolova ili čak i kortikosteroidi ili sredstva za opuštanje mišića. U slučaju uklještenja diska pokreti mogu pogoršati stanje mnogo i onda je mirovanje bitno. Nekada je potrebno nošenje kragni ili istezanje.

Ukoliko je disk samo iskrivljen može se brzo oporaviti, ali ako ovojnica pukne, onda je oštećenje trajno.

Ako se uklješte živci može biti neophodna operacija ili epiduralne injekcije koje se sastoje od anestetika i kortikosteroida. Nekada se iglama i mikrohirurškim postupcima uklanjaju komadići materije iz jezgra.

Deskektomija je odstranjivanje dela uklještenog diska. Tada se ublažava bol koji izaziva pritiskanje živaca. Operacije vezane za kičmu su opasne, i izvode se u krajnjem slučaju, kada nema drugog rešenja.

Kolhicin je lek koji ublažava akutne boli i upale izazvane prsnućem diska, a nekada se koristi i hemonukleoliza kojom se otapa materija pomoću injekcije enzima himopapaina.

U nekim zemljama postoje načini da se ugradi međupršljenski jastučić.

Alternativni načini lečenja

Ublažavanje bolova, mirovanje, opuštanje i lagana fizička aktivnost.

Dijagnostički postupci

Testom podizanja ispružene noge proverava se postojanje uklještenja diska – ako boli, to je znak da je došlo do toga. Ili se proverava refleks u nogama i stopalima.

Rendgensko snimanje isključuje neke uzroke, ali CT ili mijelografija su mnogo bolje metode za jasno viđenje onoga što je oštećeno u kičmi.