Rak jetre

Šta je jetra i čemu služi?

Jetra je organ koji sprovodi krv i pretvara hranljive sastojke i lekove u hemijske sastojke spremne za korišćenje. Uloga jetre je i da uklanja otrove i otpadne materije i da ih pripremi za izlučivanje. S obzirom na to da krv prolazi kroz jetru, ćelije raka su pristupačne jetri i jetra ne može samu sebe da očisti od njih.

Uglavnom je rak jetre sekundarna bolest koja je prenesena sa drugih organa (creva, pluća, dojke). 2% slučajeva raka je primarni rak jetre, ali polovina svih vrsta kancera preodređuje osobu za rak jetre. Dva puta više javlja se kod muškaraca, i najčešće kod onih iznad 50 godina.

Rak jetre

Simptomi oboljenja jetre

Nema početnih simptoma, ali se može uočiti:

  • Bol, otok i mekanost gornjeg desnog dela stomaka
  • Svrab
  • Otok na nogama
  • Žutkasta koža i beonjače

Kod napretka raka javljaju se i temperatura, smanjenje telesne mase, apetita, mučnina, nagon za povraćanjem, slabost i smanjenje seksualnog nagona.

Kada se obratiti lekaru?

  • U slučaju simptoma prethodno navedenih

Uzroci raka jetre

Hepatitis B, C i ciroza, prezasićenost gvožđem, lekovi neki, herbicidi, vinil hlorid, arsen, hormoni poput androgena i steroia, alfatoksini i biljne buđi mogu biti uzrok raka jetre.

Lečenje raka jetre

Teško se leči – ali primarni lakše, nego sekundarni. Mreža krvnih žila otežava operaciju jetre.

Prevencija raka jetre

  • U slučaju izloženosti hepatitisu, vakcinišite se protiv B tipa
  • Alkohol samo umereno
  • Izbegavajte dodir sa opasnim hemikalijama
  • Ne uzimajte gvožđe ako nije potrebno
  • Ne uzimajte anaboličke steroide ako nisu neophodni

Lečenje lekovitim biljem

Chamomilla specijalna čajna mešavina za jetru se preporučuje za redovnu upotrebu kod prvih simptoma oboljenja jetre. Čajna mešavina ‘Heparomil’ je sastavljena od lekovitih biljaka koje su antioksidanti, podstiču lučenje i smiruju zapaljenske procese. Sve o čaju za jetru ‘Heparomil’ pročitajte klikom na sliku ispod:

Heparomil čaj

Konvencionalna medicina

Ako se otkrije u ranom stadijumu najviši je stepen ozdravljenja. Operacije se teško izvode, ali nekada zračenje i hemoterapija omoguće da se tumor smanji i omogući operaciju. Nakon toga bitni su pregledi  stani. Nekada se možda može i presaditi jetra.

Kod naprednog stadijuma kancera nema nekog postupka lečenja. Hemoterapija usporava širenje kancera i smanjuje bolove. Sredstva protiv bolova pomažu u smanjenju bolova, i idu uz lekove za mučninu i otok. Nekada lekar ponudi da probate novi pristup poput smrzavanja ćelija raka, upotreba interferona ili ubrizgavanje smrtonosnih sredstava u ćelije raka putem sintetskih belančevina.

Alternativni načini lečenja

Bol je vrlo česta, ali se rešava na razne načine. Masaža, tehnike opuštanja, rad na telu, biofidbek, hipnoterapija, akupunktura su dopuna lečenju.

Dijagnostički kriterijumi

Analiza krvi pomaže da se uoče pokazatelji tumora. Ultrazvučno i CT snimanje takođe mogu ukazati na tumor, ali jedino biopsija pouzdano ukazuje na to da li je tumor maligne ili benigne prirode.