Kašalj

Šta je kašalj i kako nastaje?

Kašalj nije bolest već spada u zaštitne reflekse – luči se mnogo sluzi koja štiti disajne puteve od infekcija i virusa, bakterija i stranih čestica. Kašljanjem se sve to izbacuje iz organizma. Kašalj se razlikuje prema trajanju i produktivnosti. Kad je reč o trajanju posmatra se koliko dugo osoba kašlje – brzo iskašljavanje i hroničan trajni kašalj. Produktivni kašalj stvara sluz koja štiti pluća i donje delove disajnog puta, dok neproduktivan tj. suv kašalj je uglavnom posledica slivanja sluzi u grlo.

Nekada kašalj može biti i svesno produkovan.

Kašalj

Simptomi

Ono što ukazuje na uzrok je:

  • Učestalost i trajanje
  • Dužina napada
  • Vrsta materije koja se iskašljava
  • Boja sluzi
  • Gustina sluzi
  • Postojanje bolova

Obratite se lekaru

  • U slučaju da kašalj traje duže od 7-10 dana
  • U slučaju da se luči sluz žute, zelene, roze boje
  • U slučaju da kašalj umara i da je pramećen promuklošću, zapaljenjem grla, hripanjem, bolovima, temperaturom, bolovima u leđima i nogama, smanjenjem telesne mase i osipima

Uzroci

Kašalj je reakcija na nadražaje u disajnim putevima čiji uzrok su prehlade, grip, upala sinusa, ali i slučajno udisanje sitnih komadića hrane, prašine, dima od cigareta i slično.

Nekada i sam oštar ili snažan kašalj pojačava potrebu za kašljanjem.

Suv kašalj može biti posledica lekova – ima 5 vrsta inhibitora enzima pretvaranja angiotenzina koji se koriste za visok pritisak i srčane bolesti. U slučaju da taj kašalj traje mnogo dugo i ometa spavanje može da ukazuje na tegobu ezofagealnog refleksa – kiselina iz želudca se udiše.

Astma, alergije, pušenje, bronhitis, emfizem, tubrekuloza ili rak pluća takođe uzrokuju kašalj.

Lečenje kašlja

Kašalj uglavnom nije opasan i kad je reč o lečenju bitno je naglasiti da lekovi protiv njega ne treba da se koriste duže od 7-10 dana jer tako smanjuju zaštitno dejstvo koje on ima tj. pročišćavanje organizma.

Lečenje lekovitim biljem

Postoje stimulišući i opuštajući ekspektoransi – prvi povećavaju količinu ispljuvka, a drugi razređuju i olakšavaju suv kašalj.  Chamomoilla je tu da vam preporuči najbolje i najzdravije lekovite biljke iz prirode.

Čajna mešavina ‘Bronhomil‘ se sastoji od lekovitih biljaka koje su sekretolici i spazmolitici. Takođe, imaju ulogu i da spreče zapaljenske procese. Ova čajna mešavina će vam ozdraviti respiratorni sistem u vrlo kratkom roku. Sve o čaju Bronhomil pročitajte klikom na sliku ispod.

Homeopatija

Kod ranih simptoma uzima se doza 4x na dan, a kod trajnih simptoma uzimaju se 2 doze na dan. Kod suvog kašlja koji izaziva bol i žeđ uzima se Bryoniu (12c). U slučaju da se javi promuklost, teže disanje, šumovi u prsima uzima se Antimonium tartaricum (12c).
kod vrlo jakih napada kašlja kad se legne, treba uzeti Drosera, a ako hladan vazduh podstiče kašalj Rumex crispus. U slučaju temperature, i jakog kašljanja uzima se Aconite.

Ishrana

Pijte puno tečnosti, jer ona razređuje sluz (najbolje su tople tečnosti). Ne uzimati kofein i alkohol.

Sokovi od svežeg voća i povrća takođe su korisni, kao i vitamin C.

Konvencionalna medicina

Kod bakterijske infekcije koriste se antibiotici. Kod virusne infekcije samo odmaranje, acetilsalicilne kiseline, puno tečnosti i vlažan vazduh. U slučaju gustog sekreta može se uzeti sredstvo za iskašljavanje.

Suv kašalj se leči ili sredstvima za smirenje grla, ili onim za potiskivanje kašlja ili antihisaminicima u slučaju alergije. Nekada se daje i sredstvo protiv kašlja koje ima narkotik kodein ili kapi protiv kašlja koje imaju u sebi dekstrometorfan.

U slučaju da kašalj traje duže od nedelju dana obratite se lekaru.

Alternativni načini lečenja

Ovaj način lečenja ne leči infekciju, već dopunjuju konvencionalan način lečenja.

Lečenje kod kuće

Puno tečnosti, biljni čajevi. Uz to može da se masira vrat i prsa eteričnim uljem eukaliptusa ili smirne. Takođe spavanje za uzdignutim jastukom olakšava disanje. Izbegavati kofein i pitomu nanu.

Organsko sredstvo za iskašljavanje sastoji se od luka koji se seče na krugove i stavi se u med da odstoji 10-12h.

Dijagnostički postupci

Lekar na osnovu trajanja, učestalosti i jačine kašlja, vrste sluzi, prisutnosti bolova ili osipa postavlja dijagnozu. Nekad se radi rendgenski snimak pluća.

Većinu bolesti je moguće lečiti, ali neke i ne poput raka pluća. Bitno je da se postavi prava dijagnoza.

U slučaju suvog kašlja, uz koji ide temperatura, glavobolja i upaljeno grlo može biti reč o gripu. A nekada se javi i bronhitis ili upala sinusa ako je kašalj produktivan a sluz menja boju od bele do žute/zelene. Takođe, ako se javi hripanje, otežano disanje i stezanje u grudima može biti reč o bronhijalnoj astmi. Kod kašlja koji ima krv ili sluz roze, žute boje, i uz koji idu bolovi, temperatura i teško disanje može da se radi o upali pluća. Suv kašalj, osip, bolovi u mišićima mogu da ukazuju na rubeole.