Mokraćni mehur – rak

Kako nastaje rak mokraćnog mehura?

Mokraćni mehur je deo trakta u kome se mokraća taloži nakon što je proizvedu burezi. U njemu postoje prelazne ćelije, a ako bude nadražen dolazi do dodatnih ćelija i to može povećati verovatnoću da te ćelije postanu kancerozne. Zloćudni tumori se javljaju u obliku kvržica, a onda se širi u mišić mehura i njegovo tkivo, odakle prelazi u krvni i limfni sistem.

Tumori na ovom mestu se često ponavljaju, ali se mogu ukloniti ukoliko se otkriju na vreme. Muškarci, belci i stariji su podložniji ovoj bolesti.

Simptomi

  • Krv u mokraći
  • Infekcije koje su učestale, bol pri mokrenju
  • Smanjenje telesne mase i apetita
  • Bol u stomaku i leđima uz temperaturu

Obratite se lekaru

  • U slučaju bilo kojih gore navedenih simptoma

Uzroci

Nadraženost mehura povećava opasnost od nastanka raka. Nekada osobe imaju urođenu manu u ovom delu organizma te su i podložnije bolesti. Izloženost kancerogenim materijama povezana je sa rakom ovog dela tela – primer za to su pušači koji su tri puta više ugroženi od nepušača. Uz to, tu su i vozači kamiona, kožari, ljudi koji rade sa metalom, gumom, tekstilom i bojama. Nitrati, kofein, saharin su isto povezani.

Lečenje

Obavezan je onkolog, a alternativni načini mogu samo ublažiti bolove.

Prevencija

Odbaciti kancerogene stvari – cigare, prerađevine, hemikalije. Uz to redovni pregledi.

Konvencionalna medicina

TUR tj. transuretalna resekcija otklanja tumore na površini – to je postupak uvođenja cevčice u mehur i laserski/toplotom se otklanja tumor. Sa druge strane, imunoterapija vakcinom BCG je dobra u 60% slučajeva. Cistektomija tj. uklanjanje mehura iz organizma radi se onda kada je rak u podmukloj fazi. To može dovesti i do uklanjanja reproduktivnih organa, ali postoje implati koji omogućavaju pacijentima polnu aktivnost. Primarni način lečenja za rak u metastazi jeste hemoterapija.

Alternativni načini lečenja

A, 86, C, F vitamini i cink potpomažu imunoterapiju. Uz to pomažu i B6, beta karoten i selen.

Dijagnostički postupci

Cistoskop je fibrooptička cev kroz koju se vidi mokraćni mehur i na taj način se dijagnostifikuje postojanje tumora. Analiza krvi i mokraće, uz rendgen otkrivaju veličinu i stepen tumora.