Upala krajnika

Šta je upala krajnika i čemu krajnici služe?

Krajnici su limfni čvorovi koji proizvode antitela i učestvuju u odbrambenom mehanizmu organizma kao filter koji zadržava bakterije i viruse, čime se sprečava nastanak disajnih infekcija kod dece. Ukoliko se krajnici inficiraju, dolazi do njihove upale ili tonzilitisa.

Krajnici imaju najveću ulogu u borbi protiv infekcija kod dece uzrasta od tri do sedam godina. Kako dete raste, krajnici se smanjuju a infekcije postaju ređe. Upala krajnika uglavnom nije opsna, osim ako dođe do razvijanja apscesa krajnika. Tada oni mogu da oteknu i da onemoguće disanje. Posledice upale krajnika mogu biti upale uha i adenoidne tegobe.

Upaljeni i zdravi krajnici

Simptomi upale krajnika

Upala krajnika:

  • Bol u grlu, crveni, natečeni krajnici, a nekada i beli iscedak ili mrlje na krajnicima
  • Otok i osetljivost limfnih čvorova na vratu ispod vilice
  • B;ago povišena temperatura i glavobolja

Apsces krajnika:

  • Pored upaljenih krajnika, javljaju se i jaki bolovi i osetljivost mekog nepca, na svodu usne šupljine i otežano gutanje
  • Zbog oticanja krajnika govor je jako prigušen

Kada se obratiti lekaru?

  • Ako dete ima simptome upale krajnika
  • Ako dete ima upalu krajnika a pri tom se javlja i povećano lučenje sluzi i otežano disanje. To može biti znak apscesa krajnika.
  • Ako dete noću otežano ili glasno diše ili nakratko prestane da diše u toku spavanja. Ovo ukazuje na adenoidne tegobe ili uvećane krajnike.
  • Ukoliko se upala krajnika često ponavlja, možda je potrebna hirurška intervencija.
  • Ako se stanje ne poboljša nakon upotrebe antibiotika, ako dete ima temperaturu, bolove, bele mrlje i iscedak na krajnicima. To može biti znak mononukleoze ili neke druge infekcije.

Uzroci

Upalu i apsces krajnika kod dece najčešće izaziva bakterija streptokok, koja takođe uzrokuje i streptokoknu upalu grla. Upala krajnika može biti i posledica prehlade i gripa.

Lečenje

Detetu možete pregledati krajnike tako što ćete postaviti dršku kašičice na jezik i usmeriti svetlost na zadnji deo ždrela. Ako su krajnici svetlocrveni i otečeni, javite se lekaru.

Prevencija

Ranije se hirurško odstranjivanje krajnika radilo češće nego danas. Sada lekari preporučuju ovaj zahvat samo u težim slučajevima, na primer kada se apsces krajnika ponavlja. Ukoliko se vrši operacija, dete mora ostati u bolnici par dana, a grlo će biti bolno još četiri do pet dana.

Homeopatija

U zavisnosti od toga da li je upala krajnika akutna ili hronična, homeopata može preporučiti jedan od sledećih preparata: za upalu krajnika Belladonna, Hepar sulphuris ili Mercurius vivus; kod hronično uvećanih krajnika Baryta carbonica ili Calcarea carbonica.

Osteopatija

Osteopata će koristiti iste operativne metode i lekove kao i konvencionalna medicina u lečenju upale krajnika i apscesa. Međutim, postoje i manje invazivne metode postupaka sa mekim tkivom za pospešivanje limfne drenaže.

Konvencionalna medicina

Lekar će uspostaviti dijagnozu tako što će pregledati krajnike, uzeti bris grla kako bi proverio postoji li streptokokna infekcija, a za utvrđivanje apscesa, pregledaju se krajnici i meko nepce. Ako apsces postoji, on se može drenirati. I kod apscesa i kod streptokokne infekcije, lekar će najčešće prepisati antibiotik, penicilin ili eritromicin, i on se mora dati detetu u celoj dozi. Ukoliko se ne leči, streptokok može izazvati autoimune poremećaje kao što su nefritis ili reumatska groznica. Za ublažavanje bolova prepisuje se paracetamol, a nikako acetilsalicilna kiselina, npr. aspirin.

Ispiranje grla čajem od žalfije može pomoći u suzbijanju infekcije. Dodajte dve kašičice žalfije (Salvia officinalis) u vrelu vodu, i ostavite 10 minuta da odstoji, dajte detetu nekoliko puta na dan, što je moguće topliji čaj, da ispira grlo po 5 minuta.

Lečenje kod kuće

Ispiranje grla slanom vodom može ublažiti bol i osetljivost. Pola kašičice soli sipajte u čašu tople vode i dajte detetu da ispira grlo. Sladoled ili zaleđeni jogurt može ublažiti bolove nakon operacije krajnika. Ovlaživač vazduha sa hlađenjem će povećati vlažnost u sobi i ublažiti bolove u grlu. Ali treba ga okrenuti od deteta da mu ne prska direktno u lice.