Zanimiljivosti o čaju

Da li ste znali da je posle kafe, čaj drugi po redu najrasprostranjeniji napitak na svetu? Istočni narodi čaj piju preko 4000 godina dok zapadni tek nesto više od 400 godina.

Iz istorije

Pravo poreklo čaja se ne zna ali postoje mnoga predanja i priče o caju. Jedna od najčešćih jeste da je slavni kineski car Shen Nung sedeo u svom baštenskom vrtu i ispijao šoljicu tople vode. U sledećem trenutku dunuo je povetarac i sa obližnjeg drveta otpalo je nekoliko listova koji su mu upali u šolju. Kada je car opet uzeo šolju u ruke, uvideo je da je voda obojena zlatnožutom bojom i da je poprimila izuzetno prijatan miris. Caru se odmah javila ideja o ovom izuzetnom napitku koji se kasnije proširio svuda po svetu.

Bostonska čajanka

Čuvena bostonska čajanka je jedan od većih incidenata u novijoj istoriji koji se odigrao 16. decembra 1773. u kojoj je jednu od glavnih uloga odigrao čaj. Usled visokih poreskih nameta na osnovne životne namirnice, a između kojih i čaj, narod je bio nezadovoljan. U noći tog 16. decembra organizovana narodna masa je sa brodova u Grifinovom pristaništu, koji su doneli čaj iz Indije, demonstrativno izbacila oko 45 tona čaja u more bostonske luke, vrednog oko 10.000 tadašnjih funti.

Bostonska čajanka

Filter vrećice

Čuveni Tomas Salivan je 1908. godine svojim klijentima čaj prodavao u svilenim vrećicama, a njegove mušterije su mislile da se na taj način čaj priprema te je tako  postupak pripreme čaja u filter vrećicama omasovljen.

Svilene filter vrećice

Zemlja koja pije najviše čaja po glavi stanovnika je Irska

Dva najpoznatija proizvođača u Irskoj su “Lyons” i “Barry’s”

Najveći proizvođač čaja na svetu trenutno je Kina, sledi ih Indija

Plantaže čaja
Procena je da se svake godine proizvede oko 3 miliona tona čaja

Slani čaj

Mongoli su jedini narod na svetu koji sole čaj

Postoji oko 1500 različitih vrsta čaja
U Iranu i Afganistanu, podrazumevano piće dobrodošlice je čaj

Ledeni čaj kao letnje osvežavajuće piće nastalo je u Americi 1904. godine

Ledeni čaj

Najpopularnija vrsta čaja u svetu je Crni čaj – oko 75% celokupne svetske količine

Crni čaj
Najčešći dodaci uz čaj su med, limum i šećer

Od 19. veka, savremena medicina uključuje čajeve u redovnu preporuku kod prehlade, gripa, kašlja..