Boginje

Šta su boginje i kako nastaju?

Boginje su bolest koja se najčešće javlja kod dece i može imati komplikacije od zapaljenja uha, pluća do encefalitisa, odnosno zapaljenja mozga koje se javlja jednom u hiljadu slučajeva. Boginje su veoma zarazna bolest, pa može doći i do epidemije. Kao preventiva se preporučuje vakcinisanje, koje je u mnogim zemljama obavezno.

I odrasli se mogu zaraziti ako ih nisu imali kao deca i ako nisu vakcinisani. A oni koji su ih preboleli stiču prirodnu otpornost organizma, i ne mogu se ponovo zaraziti.

Boginje

Simptomi boginja

  • 1.-3. dan se javlja visoka temperatura, jak kašalj, curenje nosa, crvene oči i kijanje. Sitne bele tačkice na desnima blizu kutnjaka ili na unutrašnjoj strani obraza.
  • 4.-8. dan visoka temperatura, osip koji se širi od lica na trup, a zatim na ruke i noge. Posle 2-3 dana koža počinje da se ljušti. A dok se proširi na ruke i noge, osip na licu već počinje da bledi.
  • Kod deteta se može javiti i konjuktivitis, odnosno upala očiju, pa će one biti osetljive na svetlost.

Kada se obratiti lekaru?

  • ako sumnjate da dete ima boginje. Lekar je već možda informisan da postoji epidemija, pa vam dijagnozu može potvrditi i telefonom.
  • ako dete ima boginje, a kašalj postaje sve jači i produktivniji. To može ukazivati na upalu pluća.
  • ako dete ima boginje, pospano je, bezvoljno, razdražljivo ili dezorjentisano u toku sedam dana od izbijanja osipa. Ovo može biti znak encefalitisa.
  • ako dete ima boginje, a jave se bolovi u ušima ili slabljenje sluha. To može ukazivati na upalu uha.

Uzroci boginja

Uzročnik boginja je virus morbila koji se prenosi dodirom ili kapljičnim putem, odnosno kijanjem i kašljanjem. Period inkubacije traje od 8-12 dana, tada se virus razmnožava i dete nije zarazno. Virus se može preneti dva dana pre pojave simptoma, i još četiri dana po izbijanju osipa.

Preventiva

Vakcinisanje protiv boginja je zakonski obavezno, jer one mogu izazvati školske epidemije. MMR vakcina (morbili, mumps i rubeola) se daje deci starosti od 12-15 meseci, a revakcinacija se vrši u uzrastu od 4-6 ili 10-12 godina.

Međutim, mnogi stručnjaci alternativne medicine smatraju da je bolje da se zdravo dete zarazi boginjama, jer se organizam tada bori sa virusom i dolazi do jačanja imunološkog sistema. Postoji i vakcinisanje homeopatskim vakcinama, ali ono ne može da obezbedi odgovarajuću zaštitu. Homeopate mogu prepisati neke preparate koji će ublažiti potencijalna neželjena dejstva MMR vakcine.

Lečenje boginja

Ako mislite da vaše dete ima boginje, obratite se pedijatru koji će pratiti razvoj bolesti za slučaj da se pojave komplikacije. Dete koje ima boginje ne treba da ide u školu nedelju dana posle izbijanja osipa.

Konvencionalna medicina

U slučaju pojave boginja lekar će preporučiti mirovanje u krevetu, ishranu tečnom hranom i što više tečnosti. Ostali članovi porodice koji nisu bolovali od boginja ili nisu vakcinisani mogu dobiti injekciju gama-globulina. Time se neće sprečiti širenje boginja, ali se može ublažiti tok bolesti kod osoba koje su izložene virusu.

Alternativni načini lečenja

Pored lečenja kod kuće, obratite se i svom lekaru opšte prakse.

Lečenje lekovitim biljem

Nijedna biljka neće izlečiti boginje, ali postoje one koje mogu ublažiti simptome.  (Achilea millefolium), macine trave (Nepeta cataria) i lipe (Tilia spp) mogu pomoći kod snižavanja temperature. Vidova trava (Euphrasia officinalis) može poslužiti za ispiranje očiju kod upale, a takođe za osetljive oči koristite obloge od kamilice (Matricaria recutita).

Čaj od očajnice
Čaj od lipe
Čaj od kamilice

Homeopatija

Od homeopatskih lekova koji se koriste u lečenju boginja, Aconite može ublažiti visoku temperaturu, crvenilo očiju, anksioznost i osetljivost očiju na svetlost. Belladona se preporučuje kad dete ima crvenu, vruću kožu, lice i glavu, ali hladne ruke i noge i visoku temperaturu. Pulsatila se daje detetu ako ima blagu temperaturu, ako je plačljivo, nije žedno i ima gust, žut iscedak iz očiju i nosa. Pre upotrebe bilo kog od ovih preparata, posavetujte se sa homeopatom o dozi za decu.

Osteopatija

Metoda poznata kao „pumpanje“ slezine, odnosno blag, ritmički pritisak iznad slezine, može da pojača oslobađanje belih krvnih zrnaca u krv. O ovome se posavetujte sa osteopatom.

Lečenje kod kuće

  • Deca treba da budu izolovana dok su bolesna. Prigušite svetlo u sobi ako su oči osetljive na svetlost i ograničite gledanje televizije i čitanje.
  • Tečni puder sa mentolom i kupka sa sodom bikarbonom može da ublaži svrab. Paracetamol koristite za snižavanje temperature.

Koristite aparat za vlaženje vazduha sa humidistatom (meračem vlage), on može ublažiti kašalj, ali vodite računa da bude odgovarajuća količina vlage u vazduhu. Pre i posle upotrebe, aparat treba temeljno očistiti.