Bolesti respiratornog sistema

Koje su bolesti respiratornog sistema?

Postoje tri vrste bolesti koje mogu zahvatiti respiratorni sistem, i to su: infekcije gornjih i donjih disajnih puteva kao što su prehlada, upala sinusa, upala pluća i tuberkuloza, zatim hronične opstruktivne bolesti pluća poput astme, bronhitisa i emfizema i bolesti koje se vezuju za određena zanimanja kao što je azbestoza i bolesti od koje obolevaju ljudi koji rade u rudnicima uglja.

Simptomi

 • Ripanje i napor pri disanju
 • Produktivni kašalj
 • Temperatura i groznica
 • Umor

Ove simptome često prate i

 • Ubrzano disanje i ubrzan rad srca
 • Gubitak daha
 • Bolovi u grudima
 • Glavobolja manjeg inteziteta
 • Malaksalost
 • Simptomi prehlade kao što su curenje iz nosa, kijanje i upala grla

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako ste prehlađeni ili kašljete duže od 7-10 dana i nakon primene lekova koji se mogu dobiti bez lekarskog recepta
 • Ako imate osećaj da je lice oteklo, pritisak iza očiju, ako dolazi do slivanja sekreta iz nosa u grlo i neprijatan miris iz nosa. To mogu biti znaci upale sinusa.
 • Ako duži vremenski period imate produktivan kašalj sa neprovidnim sekretom ili ostajete bez daha. To mogu biti simptomi hroničnog bronhitisa, emfizema ili raka pluća.
 • Ako je temperatura 40°C ili viša, javi se groznica, bol u grudima i iskašljavanje krvi. To može biti znak upale pluća ili neke ozbiljnije bolesti.
 • Ako je previše otežano disanje, jer ono može biti posledica mnogih bolesti.

Uzroci

Bolesti respiratornog sistema uglavnom izazivaju virusi i bakterije koji se nalaze u disajnim putevima, a da li ćete biti otporni na ove infekcije zavisi od starosti, zatim od toga da li bolujete od neke druge bolesti i od toga da li ste pušač ili ne. Brojni su uzročnici ovih hroničnih bolesti. Na primer, hroničnu upalu  plućnog tkiva koje se javlja ako bolujete od astme može izazvati polen, neka nadražujuća sredstva ili vežbanje. Kod emfizema dolazi do propadanja plućnog tkiva koje se javlja kao posledica preteranog pušenja ili naslednog faktora.

Ukoliko na radnom mestu dolazite u kontakt sa štetnim supstancama kao što su azbestna vlakna, ugljena ili kamena prašina, njihovim udisanjem može doći do razvoja plućnih bolesti.

Lečenje

Većina infekcija disajnih puteva  prođu same od sebe u roku od 7-10 dana, a lečenje se uglavnom sastoji od ublažavanja simptoma.

Konvencionalana medicina

U zavisnosti od vrste infekcije, lekar će prepisati odgovarajuću terapiju. Za bakterijske infekcije se koristi odgovarajući antibiotik. Kod prehlade, upale sinusa i akutnog bronhitisa potrebno je mirovanje, dosta tečnosti, lekovi za snižavanje temperature i protiv bolova i veća vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj se nalazite. Ako ste pušač, trebalo bi da prestanete. Kod astme  i emfizema  najdelotvorniji su  lekovi koji se udišu u vidu sprejeva i pumpica. Kod azbestoze i silikoze, odnosno bolesti koje su vezane za određena zanimanja, ne postoji trajno rešenje. Jedina preporuka je izbegavanje kontakta sa supstancama koje nadražuju disajne puteve, zatim izbegavanje pasivnog pušenja, ili prestanak ako ste pušač.

Alternativni načini lečenja

Alternativni načini lečenja se koriste za ublažavanje simptoma bolesti. Ali pre upotrebe lekovitog bilja i raznih eteričnih ulja za inhalaciju koji pomažu kod smanjenja upale i ublažavanja sekrecije, posavetujte se sa stručnim licem. Takođe, akupunktura, akupresura i kinesko lekovito bilje mogu pomoći, a postoji i veliki broj homeopatskih lekova za ove vrste bolesti. Najvažnije je ojačati imunitet zdravom ishranom i unošenjem vitamina  A, B, C, i E, kao i minerala kao što su cink i selen.

Lečenje lekovitim biljem

Chamomilla čaj za respiratorni sistem bronhomil je sastavljen od biljaka sekretolitika. Efikasno pomaže kod svih vrsta respiratornih infekcija i problema.

Čaj za respiratorni sistem – Bronhomil

Lečenje kod kuće

Lečenjem kod kuće se postiže ublažavanje simptoma bolesti i podrazumeva mirovanje u krevetu, unos što više tečnosti, povaćavanje vlažnosti vazduha u prostoriji u kojoj boravite i uzimanje lekova protiv temperature i bolova.

Dijagnostički postupci

Postoje različite analize za dijagnostifikovanje bolesti respiratornog sistema kao što su rendgensko i ultrazvučno snimanje pluća, CT snimanje, analiza uzorka pljuvačke i testovi rada pluća. Ukoliko su potrebne preciznije informacije o bolesti koriste se i inavzivnije tehnike kao što su ABC test, odnosno  test gasova u arterijskoj krvi kojim se meri nivo kiseonika i ugljendioksida u krvi, ili biopsija pluća kojom se dobija uzorak tkiva za mikroskopsku analizu.